bannerPos

Oprensning af Ryå virker

Carsten Søborg, Næstformand for Jammerbugt Vandløbslaug, Tranumvej 22, Birkelse, 9440 Aabybro

Debatindlæg

25-06-2019 12:32

Af Carsten Søborg, Næstformand for Jammerbugt Vandløbslaug, Tranumvej 22, Birkelse, 9440 Aabybro

Dyrkningssæson 2019 tegner lovende. Vi har haft en passende blanding af varme og væde og kornet står godt. Man skal aldrig høste med øjnene, men man har lov at glæde sig.

Specielt glæder vi landmænd os over situationen langs Ryå. Her blev der i efteråret – for første gang i mange år – renset rigtigt op på en strækning på 6,5 km cirka 23 km fra udløbet i Limfjorden.

Den oprensning betyder, at markerne langs oprensningen og opstrøms hele vejen til Hjallerup atter er dyrkbare. Der er tale om højtliggende arealer med rigtig god landbrugsjord, så det er en stor gevinst.

De steder, der stadig er vandlidende, er hovedsageligt engarealer og arealer, der er beliggende nedstrøms for oprensningen. Og det er jo klart, at disse arealer ikke har glæde af oprensningen.

Hele vinteren har det opgravede ligget bart hen – men nu begynder bredderne igen at gro til, og når vi når sensommeren vil miljøet atter fremstå som tidligere. Det er en ren win-win situation. Der med succes kan gentages andre steder.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next