bannerPos

Coop rejser ny giftig debat

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-03-2019 21:00

VI SKAL LOVE for, at de forstår at provokere hos detailhandelskæden Coop. De fleste landmænd husker nok balladen omkring medlemsbladet Samvirke, som havde en giftmaske- og sprøjtedragt-iklædt person på forsiden under overskriften »Sprøjtegift er hverdagskost«. Nu lyder det fra Coop, at man »vil gøre op med pesticidrester i fødevarer«. Det skal ske ved, at man sænker de officielle grænseværdier for pesticidrester i frisk frugt og grønt med 50 procent.

VI KAN GODT tage debatten om, at det her er et uhyrligt udspil fra Coop. For meldingen sender, ligesom forsiden med den giftmaskeklædte person, et signal om, at frisk frugt og grønt er smækfyldt af giftige pesticider. Og intet kunne være mere forkert. Frisk frugt og grønt i Coops butikker er sunde fødevarer. Også selvom de kan indeholde målbare forekomster af pesticider.

HVIS MAN ET øjeblik abstraherer fra det kritisable i, at man som detailkæde kalder de fødevarer, man har bygget sin forretning op omkring, for giftige, kan man som dansk producent af frugt og grønt også indtage det standpunkt i debatten, at det her er godt for ens forretning. Coop sætter nemlig ind dér, hvor det gør særligt ondt på mange udenlandske frugt- og grøntprodukter. Deres produkter indeholder nemlig flere problematiske pesticider, som ikke anvendes i den danske produktion.

DER ER ALTSÅ også tale om, at Coops initiativ netop udstiller forskellen på danskproduceret frugt og grønt og udenlandsk frugt og grønt. Og det er netop denne forskel, som danske fødevareprocenter gang på gang slår på. Nu understøtter Coops initiativ altså netop denne argumentation om, at køber du som forbruger dansk, så fravælger du også en problematisk produktion.

BAGSIDEN AF DEN medalje er imidlertid, at følger man Coops argumentation helt til dørs, så vil ikke en eneste vare, der ikke er renere end ren, en dag kunne indgå i varesortimentet. Og sådan er verden ikke. Enhver vil til eksempel nok mene, at bilos ikke hører hjemme på fødevarer. Men enhver Coop-butik, der er beliggende i nærheden af en vej (og det er nok flertallet), vil have en grad af bilos på sig. Det handler blot om at måle værdier, der er små nok. Sådan er det også med pesticider. Eller med mikroplastic. Hvis man leder med det rette udstyr, vil man kunne finde, hvad man leder efter. Derfor er der grund til på den ene side at rose Coop for at udstille dansk frugt og grønts førerposition, men samtidig være kritisk over for Coop i denne sag. Man kan blandt andet undre sig over, at pesticidlisten tilsyneladende ikke tæller pesticider, der bruges i økologisk produktion som eksempelvis den stærke nervegift pyrethrin. For også i Coops optik er gift vel gift. Eller…?

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer