bannerPos

Coop rejser ny giftig debat

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-03-2019 21:00

VI SKAL LOVE for, at de forstår at provokere hos detailhandelskæden Coop. De fleste landmænd husker nok balladen omkring medlemsbladet Samvirke, som havde en giftmaske- og sprøjtedragt-iklædt person på forsiden under overskriften »Sprøjtegift er hverdagskost«. Nu lyder det fra Coop, at man »vil gøre op med pesticidrester i fødevarer«. Det skal ske ved, at man sænker de officielle grænseværdier for pesticidrester i frisk frugt og grønt med 50 procent.

VI KAN GODT tage debatten om, at det her er et uhyrligt udspil fra Coop. For meldingen sender, ligesom forsiden med den giftmaskeklædte person, et signal om, at frisk frugt og grønt er smækfyldt af giftige pesticider. Og intet kunne være mere forkert. Frisk frugt og grønt i Coops butikker er sunde fødevarer. Også selvom de kan indeholde målbare forekomster af pesticider.

HVIS MAN ET øjeblik abstraherer fra det kritisable i, at man som detailkæde kalder de fødevarer, man har bygget sin forretning op omkring, for giftige, kan man som dansk producent af frugt og grønt også indtage det standpunkt i debatten, at det her er godt for ens forretning. Coop sætter nemlig ind dér, hvor det gør særligt ondt på mange udenlandske frugt- og grøntprodukter. Deres produkter indeholder nemlig flere problematiske pesticider, som ikke anvendes i den danske produktion.

DER ER ALTSÅ også tale om, at Coops initiativ netop udstiller forskellen på danskproduceret frugt og grønt og udenlandsk frugt og grønt. Og det er netop denne forskel, som danske fødevareprocenter gang på gang slår på. Nu understøtter Coops initiativ altså netop denne argumentation om, at køber du som forbruger dansk, så fravælger du også en problematisk produktion.

BAGSIDEN AF DEN medalje er imidlertid, at følger man Coops argumentation helt til dørs, så vil ikke en eneste vare, der ikke er renere end ren, en dag kunne indgå i varesortimentet. Og sådan er verden ikke. Enhver vil til eksempel nok mene, at bilos ikke hører hjemme på fødevarer. Men enhver Coop-butik, der er beliggende i nærheden af en vej (og det er nok flertallet), vil have en grad af bilos på sig. Det handler blot om at måle værdier, der er små nok. Sådan er det også med pesticider. Eller med mikroplastic. Hvis man leder med det rette udstyr, vil man kunne finde, hvad man leder efter. Derfor er der grund til på den ene side at rose Coop for at udstille dansk frugt og grønts førerposition, men samtidig være kritisk over for Coop i denne sag. Man kan blandt andet undre sig over, at pesticidlisten tilsyneladende ikke tæller pesticider, der bruges i økologisk produktion som eksempelvis den stærke nervegift pyrethrin. For også i Coops optik er gift vel gift. Eller…?

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next