bannerPos

Fake klimadebat - Vi taler altså 0,02 procent på CO2-kontoen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
15-03-2019 21:00

I DETTE DAGBLAD har vi ugen igennem rost de klimainitiativer, der er kommet fra landbrugets andelskoncerner og fra Axelborg. Det holder vi fast i. For klimadebatten er så massiv og allestedsnærværende i denne verden, at intet erhverv kan tåle ikke at melde sig ind i kampen. Alene af den grund er det værd at kippe med flaget for de udspil, der er kommet fra et samlet landbrugserhverv.

NÅR DET ER sagt, må det helt klart også være på sin plads at tage de kritiske briller på. Ikke i forhold til klimaudspillene som sådan, men i forhold til hele samfundspræmissen om, hvor stort et klimaaftryk dansk landbrug sætter. Og dermed på hvor meget klimatiltag i landbrugserhvervet herhjemme egentlig vil gavne klimaet i 2050 – altså når alle de gode klimaudspil forhåbentlig er fuldt indfaset i mejerier, slagterier og hos primærproducenter landet over.

HVIS MAN STILLER eksperter spørgsmålet om, hvad det ville betyde for den globale udledning af drivhusgasser, hvis man lukkede helt for dansk landbrug, er svaret forbløffende. Den globale udledning ville falde med 0,02 procent. Vi gentager – 0,02 procent.

VI VIL MEGET gerne slå et slag for, at alle danske landmænd sætter sig grundigt ind i de klimainitiativer, som erhvervet barsler med. Vi vil også gerne slå et slag for, at man som aktiv landmand sætter sig ind i, hvilken positiv klimaeffekt dansk planteavl allerede har i dag, og hvor stor en klimagevinst der ligger i hele den biogassektor, som erhvervet er stor bidragyder til. Og at man evner at fortælle det i skolen, til badminton og til næste middagsselskab.

MEN VI VIL også meget gerne have, at man som landmand lige skriver sig bag øret, hvad det egentlig er, vi taler om, når vi taler om landbrugets klimapåvirkning – kontra at man lukker hele erhvervet ned. Vi taler altså om, at lukkede man hele molevitten ned, så ville den globale udledning af CO2 overhovedet ikke blive påvirket. Som i overhovedet ikke.

DET ER VI simpelthen nødt til at huske hinanden på, når vi debatterer klima, dansk landbrug og den globale fødevareforsyning. Tallet 0,02 procent er ikke et, vi finder på. Det er et officielt svar fra energi-, forsynings- og klimaministeren i dette land til et folketingsmedlem. Vi vil fortsat holde fast i, at det er glimrende, at vi alle tager initiativer, der kan gavne klimaet. Men vi er også nødt til at have fundamentet, som vi debatterer klima ud fra, på plads og mejslet ud. Kender du nogen i din omgangskreds, der ved, at et lukket dansk landbrug reducerer den globale udledning af drivhusgasser med 0,02 procent? Nej vel. Men nu kan du være med til at sprede det »glade« budskab.    

 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next