bannerPos

Fake klimadebat - Vi taler altså 0,02 procent på CO2-kontoen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
15-03-2019 21:00

I DETTE DAGBLAD har vi ugen igennem rost de klimainitiativer, der er kommet fra landbrugets andelskoncerner og fra Axelborg. Det holder vi fast i. For klimadebatten er så massiv og allestedsnærværende i denne verden, at intet erhverv kan tåle ikke at melde sig ind i kampen. Alene af den grund er det værd at kippe med flaget for de udspil, der er kommet fra et samlet landbrugserhverv.

NÅR DET ER sagt, må det helt klart også være på sin plads at tage de kritiske briller på. Ikke i forhold til klimaudspillene som sådan, men i forhold til hele samfundspræmissen om, hvor stort et klimaaftryk dansk landbrug sætter. Og dermed på hvor meget klimatiltag i landbrugserhvervet herhjemme egentlig vil gavne klimaet i 2050 – altså når alle de gode klimaudspil forhåbentlig er fuldt indfaset i mejerier, slagterier og hos primærproducenter landet over.

HVIS MAN STILLER eksperter spørgsmålet om, hvad det ville betyde for den globale udledning af drivhusgasser, hvis man lukkede helt for dansk landbrug, er svaret forbløffende. Den globale udledning ville falde med 0,02 procent. Vi gentager – 0,02 procent.

VI VIL MEGET gerne slå et slag for, at alle danske landmænd sætter sig grundigt ind i de klimainitiativer, som erhvervet barsler med. Vi vil også gerne slå et slag for, at man som aktiv landmand sætter sig ind i, hvilken positiv klimaeffekt dansk planteavl allerede har i dag, og hvor stor en klimagevinst der ligger i hele den biogassektor, som erhvervet er stor bidragyder til. Og at man evner at fortælle det i skolen, til badminton og til næste middagsselskab.

MEN VI VIL også meget gerne have, at man som landmand lige skriver sig bag øret, hvad det egentlig er, vi taler om, når vi taler om landbrugets klimapåvirkning – kontra at man lukker hele erhvervet ned. Vi taler altså om, at lukkede man hele molevitten ned, så ville den globale udledning af CO2 overhovedet ikke blive påvirket. Som i overhovedet ikke.

DET ER VI simpelthen nødt til at huske hinanden på, når vi debatterer klima, dansk landbrug og den globale fødevareforsyning. Tallet 0,02 procent er ikke et, vi finder på. Det er et officielt svar fra energi-, forsynings- og klimaministeren i dette land til et folketingsmedlem. Vi vil fortsat holde fast i, at det er glimrende, at vi alle tager initiativer, der kan gavne klimaet. Men vi er også nødt til at have fundamentet, som vi debatterer klima ud fra, på plads og mejslet ud. Kender du nogen i din omgangskreds, der ved, at et lukket dansk landbrug reducerer den globale udledning af drivhusgasser med 0,02 procent? Nej vel. Men nu kan du være med til at sprede det »glade« budskab.    

 

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer