bannerPos

Fakta-resistens vækker berettiget undren

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
13-03-2019 21:00

DET ER HØJTID for generalforsamlinger i landbruget. Og det er en sand fornøjelse at bevidne den flotte debatkultur, der udspiller sig i erhvervet. Aften efter aften mødes medlemmer af de landøkonomiske foreninger på tværs af faggrenene og debatterer landbrug, politik, fortid og fremtid med hinanden. Og man inviterer gerne andre interessenter fra samfundet med ind for at mangfoldiggøre debatterne. I erkendelse af at der er brug for nuancer.

NOGET AF DET, der synes at kendetegne dette års generalforsamlinger, er en berettiget undren over den fakta-resistens, der breder sig i det øvrige samfund. En undren, der eksempelvis kan gå på, hvorfor politikere og interessegrupper i samfundet igen og igen problematiserer landbrugets brug af pesticider, når politikerne selv har opsat verdens måske skrappeste godkendelsessystem, som de efterfølgende underkender. I praksis lader man en følelsesladet stemning overtrumfe fagfolkenes fakta-bestemte godkendelser.

VI UNDRER OS også. Og det kan være tæt på ubegribeligt, at man som politiker ikke ønsker at bruge en faglig ekspertise, som man bruger millioner af kroner på om året, men i stedet vælger ikke-faglige beslutninger. For lad os lige få slået en ting fast: Danmark råder over markant færre pesticider i landbruget end alle andre lande, vi normalt sammenligner os med. Er vi virkelig så meget klogere end resten af Europa? Og er det egentlig i orden, at vore politikere i vid udstrækning problematiserer midler, som vores ypperste eksperter har statsgodkendt, og som lande som Sverige, Tyskland og UK gerne tillader?

DET KAN FOR de, som hylder fagligheden, være mere end vanskeligt at forstå, hvad det er, der foregår. Og derfor vil vi gerne her komme med en opfordring til, at man på næste års generalforsamlinger rundt om i landet inviterer mennesker ind, som kan gøre os alle lidt klogere på, hvorfor følelser vinder over fagligheden igen og igen. Ikke mindst i politik.

NATURLIGVIS SKAL VI holde fast i, at vi vil bruge faglige argumenter. Men vi bliver også nødt til at kende modpartens taktik og tankegang for at kunne prøve at forstå denne. Og for at kunne komme med et modsvar og et modtræk. Dette kan udmærket være baseret på et fagligt fundament. Men vi er nødt til at prøve at forstå hinanden, ligesom vi også bliver nødt til at inviterer nogle af de fakta-resistente ind i vore egne huler og fortælle dem, hvorfor vi insisterer på, at det ikke duer at gå på kompromis med sin faglighed og med fakta. De velbesøgte generalforsamlinger er fine platforme for den slags debatter, vil vi mene.    

 

Arla stormer frem i Tyskland

Arlas mærkevareprodukter har fået godt fat i det tyske marked, og havde sidste år overskud på markedet, der ellers før har givet selskabet grå hår i hovedet.

Kontrol skal bygge på satellitbilleder

En ændring til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. er nu i offentlig høring.

Der er stadig god tid til markarbejdet

Med februars varme spirede forventningen til en tidlig såning hurtigt. Regnen i marts har ikke gjort det muligt. Men der er god tid endnu, lover planteavlskonsulent.

Digital overvågning skal sænke antal dødfødte grise

På Sandager Skovgaard har man hele tiden været åben overfor nye digitale tiltag. Det gælder også, når et ungt iværksætterteam ønsker at afprøve en digital løsning til faringsovervågning.

Mindre behov for kvælstof i år: Kvælstofprognosen er offentliggjort

Tørt efterårs- og vintervejr medfører mindre behov for tildeling af kvælstof til afgrøder på finsand, blandet sand- og lerjord og lerjord. Det fastslår kvælstofprognosen for 2019.

Har Yara monopol på gødningsmarkedet?

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er Yara, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet.

Dansk landbrug og fødevareindustri går foran i klimakampen

Vi skal sætte yderligere gang i forskningen inden for klima og landbrug, så landbruget fortsat kan udvikles, mener Lise Bech fra DF.
Side 1 af 1490 (29793 artikler)Prev1234567148814891490Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer