bannerPos

Forbrugere taler med to kalvetunger

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
23-05-2019 21:10

DET FYLDER MED den kære klimadebat i valgkampene til EU-Parlamentet og Folketinget. Med god grund er det et emne, der optager rigtigt mange. Når det gælder EU-valget, er der flest bekymrede vælgere og forbrugere i Danmark. Det er simpelthen klima, der står som et af de øverste emner på vælgernes prioriteringsliste, mens det øvrige Europa har andre ting højest på agendaen.

MEN BEKYMRER OS, det gør vi herhjemme. Og nogle vælger helt kødprodukter fra, fordi de mener, at kød er en af de største kilder, som nærer menneskeskabte klimaforandringer. Der er andre, der tager den del mere roligt og som fortsat spiser kød. Og i denne tid kan kødspiserne sætte tænderne i det lækreste, danske kalvekød til yderst »rimelige« priser set med forbrugerøjne. Set med kalveproducenternes øjne er priserne imidlertid hverken »rimelige« eller til at leve af.

MEN TRODS DE lave afregningspriser er der fortsat stort pres på kødmarkedet i nedadgående prisretning. For sydamerikanske lande byder sig til i stor stil med oversøiske kødprodukter. Og er der noget om snakken om, at kød er en alvorlig klimabelastning, så må kød, der flyves eller sejles fra Sydamerika til Danmark, da skulle føre dobbelt klimaregnskab – og det med en kedelig, grøn bundlinje.

DET PARADOKSALE ER, at der sandsynligvis er en hel del af de klimabekymrede danskere, som er blandt kunderne til det sydamerikanske import-kød. Og det selvom de kan købe lækkert, lokalt produceret kalvekød til lave priser. Måske en anelse højere end det sydamerikanske. Men med et bedre klimaregnskab.

AT DER ER en stærk, sydamerikansk konkurrence til dansk kalvekød på det danske marked, viser desværre med al tydelighed, at der er nogle forbrugere, som taler med to kalvetunger, når de udtrykker sig som klimabekymrede, samtidig med at de fravælger dansk kalvekød til fordel for argentinske og brasilianske bøffer. Faktisk er det på grænsen til hykleri. Men indtil videre er der ikke rigtigt nogen, der har udfordret forbrugerne og vælgerne i dette spørgsmål i den aktuelle klimadebat. Her går bekymring og faktisk handling tilsyneladende langt fra altid hånd i hånd. Alting har en pris. Og er prisen billig nok, kan klimabekymringer åbenbart pakkes ind i sydamerikansk oksefilet hos nogle af os her i landet.   

Danmarks drænsystem er en stor og vigtig national investering

Dræningen af en stor del af landbrugets arealer har en samlet værdi af 26 milliarder kroner. Det må være et krav til en ny vandløbslov, at vi bevarer værdien af denne nationale investering, mener formanden for Danske Vandløb.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken, og kommer med forslag til løsningsmuligheder.

Kalk udfælder tungmetaller og fremmer regnormes aktivitet

Ved kalkning udfældes tungmetaller som aluminium og jern, og jordens porøsitet forbedres, da kalk blandt andet kan influere på dannelsen af mikro- og makroaggregater. Ligeledes påvirkes regnorme positivt af kalkning.

- Hvis vi kunne dræne himlen, så gjorde vi det

Dræningsgrejet er blevet opdateret væsentligt hos SM Entreprenørfirma A/S i Roslev på Salling. Men lige nu er alles fokus på at få bjerget årets høst.

Historiske merudbytter for svampebekæmpelse i vinterhvede

Syv ud af ti landsforsøg i vinterhvede er gjort op, og de foreløbige resultater viser, at de ældre sorter skuffer. Heldigvis finder nye vej og gør det godt. Der er dog en stor variation i merudbytter mellem sorterne.

Går i hegnet med fem blade på kniven

Det er højsæson for hegnsklippere landet over på bagkant af høsten. I Sønderjylland huserer Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation, og han har nok at se til.

Få styr på overgangsordningen til det nye feriesystem

Overgangsperioden til den nye ferielov træder i kraft allerede den 1. september 2019 og får betydning for alle lønmodtagere – og medfører nye krav for dig som arbejdsgiver.

Lad os få nogle flere digitale skæverter i stalden

Jeg vil vove den påstand, at hvis vi havde de fornødne digitale løsninger og data, så vil vi kunne eliminere en stor del af de heldbaserede resultater.

Kalkning bør igen komme i fokus

Der er frem til 17. september mulighed for at få tilskud på op til 100 procent til rydning og hegn i visse Natura 2000-områder.
Side 1 af 1613 (32249 artikler)Prev1234567161116121613Next