bannerPos

Skål for en drikkevandsbeskyttelse: Ingen plads til faglighed

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-01-2019 07:00
Den har været i gang længe, valgkampen. Men i går blev den endnu mere tydelig, da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen poserede med sin »Minister for drikkevand«-kasket. En kasket han har fået af præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Ministeren har ligesom statsministeren og resten af regeringen for længst indset, at det bliver den grønne dagsorden og klimadebatten, der bliver omdrejningspunktet for det kommende folketingsvalg.

DET BETYDER SAMTIDIG, at det bliver en følelsesladet omgang. Skål for en drikkevandsbeskyttelse, der ikke er et fagligt belæg for at skærpe. Den beskyttelse, der allerede ligger i verdens skrappeste kemi-godkendelsessystem, der er miljøministerens egen, og i de 25 meters zoner omkring boringerne, behøver fagligt set ingen assistance i form af et sprøjteforbud.

MEN REGERINGEN BEHØVER assistance fra den populære miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for at vinde valget. Han er regeringens næstmest populære person med ministerbil hos vælgerne. Dette skal holdes op imod forgængeren, som blev latterliggjort i vide dele af pressen, og som stort set alle andre end hans eget bagland i Vestjylland ikke brød sig voldsomt meget om. I hvert fald lå han altid i bunden på folkets ministerbarometer. Retfærdigt eller ej. Den slags tæller på Christiansborg. Særligt i et valgår.

MED GÅRDSDAGENS SPRØJTEFORBUD høster den nuværende miljø- og fødevareminister garanteret mere popularitet. At det sker på et ikke-fagligt grundlag, er der ikke en kat uden for landbruget, der interesserer sig for. Det gælder ikke mindst i politiske kredse. Her handler det om at udvise handlekraft og om at imødekomme folkestemninger. Uanset disse er båret af følelser og frygt. Det er simpelthen underordnet. Kan man lukke drikkevandsflanken i et valgår, gør man det.

KAN MAN OVENI købet også skubbe en stadig mere populær minister ind i klima- og miljødebatten, betyder faglighed ikke det mindste. Det er da heller ikke muligt at tvinge så meget som ét fagligt belæg ud af Venstres minister og ordfører for, hvorfor sprøjteforbuddet nu bliver en realitet.

NATURLIGVIS SKAL MAN fra landbrugets faglige organisationer påpege den manglende faglighed i sprøjteforbuddet. Men også her ved man naturligvis godt, hvilken vej vinden blæser. Det er ikke faglighedens. Slet ikke i et valgår. Og slet ikke når emnet er danskernes drikkevand. Den kamp kan simpelthen ikke vindes i den danske offentlighed med faglige argumenter. Og enhver landmand kan roligt indstille sig på, at der kommer mere af samme skuffe. Miljø- og klima er nutidens politiske kampplads, og den politiker, der opgiver slaget her, taber.

 

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer