bannerPos

Klar protest-opbakning fra den tyske andelssektor

Signalet fra andelsselskaberne til landbruget og omverdenen er glasklart i den aktuelle protest

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
21-10-2019 21:00

I DAG RULLER de tyske landmænd ud på landets vejnet i protest og frustration. Fra landet går det mod de større byer i en række landbrugstætte regioner. De tyske landmænd er dybt, dybt frustrerede over den behandling, de får af politikerne og af et samfund, der tager sunde fødevarer som en selvfølge, mens landbruget oplever at være under konstant kritik.

MEN LANDMÆNDENE STÅR ikke alene i Tyskland. Deres andelsselskaber bakker dem op. 100 procent. De tyske kooperativers forening, kaldet Der Deutsche Raiffeisenverband, »steht an ihrer Seite«, lyder budskabet til tysk landbrug fra ingen ringere end hauptgeschäftsführer Dr. Henning Ehlers fra andelsselskaberne. Klarere opbakning kan man næsten ikke få fra en administrerende andels-direktør.

OG DOG, den gode dr. Ehlers understreger nemlig samtidig, at det er uforståeligt, at i stedet for anerkendelse, så høster de tyske landmænd mere og mere kritik fra omverdenen. Og det selvom netop landmændene sikrer, at mad i høj kvalitet fra konventionelle og økologiske landbrug er tilgængelig i Tyskland til rimelige priser hver eneste dag.

DE TYSKE ANDELSSELSKABERS administrerende direktør undrer sig ligeledes over, at den seneste tyske landbrugspakke, som landbruget i dag går på gaderne i protest over, er forhandlet bag lukkede, politiske døre uden dialog med det erhverv, der rammes. Det glæder både landmænd og andelsselskaber. Han undrer sig også over, at lovgivningen er teknisk uforståelig og opfordrer i det klarest mulige sprog politikerne til, at de med dagens protester i hele Tyskland nu begynder at tage landbrugets behov alvorligt.

DE TYSKE ANDELSSELSKABER har med andre ord en klar politisk holdning til det, der foregår i Tyskland. Og de står helt utvetydigt bag de landmænd, der er en forudsætning for, at der findes andelsselskaber. De bakker derfor 100 procent op om dagens aktioner i Tyskland. Andelsselskaberne vil, som en del af landbruget, simpelthen tale med om landets landbrugspolitik. Det er ikke til at misforstå. Signalet fra andelsselskaberne til landbruget og omverdenen er glasklart i den aktuelle protest.

I DANMARK SYNES hverken protester i gaderne eller opbakning hertil fra andelssektoren at være på trapperne som reaktion på tidens udfordringer. Om det er slapt eller klogt, må den enkelte landmand afgøre. Konstateres kan det dog, at måden som belgiske, franske, hollandske og nu tyske landmænd og deres andelsselskaber reagerer på tidens udfordringer på, er markant anderledes end reaktionen i dansk landbrug og i den danske andelssektor.

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next