Klar protest-opbakning fra den tyske andelssektor

I DAG RULLER de tyske landmænd ud på landets vejnet i protest og frustration. Fra landet går det mod de større byer i en række landbrugstætte regioner. De tyske landmænd er dybt, dybt frustrerede over den behandling, de får af politikerne og af et samfund, der tager sunde fødevarer som en selvfølge, mens landbruget oplever at være under konstant kritik.

MEN LANDMÆNDENE STÅR ikke alene i Tyskland. Deres andelsselskaber bakker dem op. 100 procent. De tyske kooperativers forening, kaldet Der Deutsche Raiffeisenverband, »steht an ihrer Seite«, lyder budskabet til tysk landbrug fra ingen ringere end hauptgeschäftsführer Dr. Henning Ehlers fra andelsselskaberne. Klarere opbakning kan man næsten ikke få fra en administrerende andels-direktør.

OG DOG, den gode dr. Ehlers understreger nemlig samtidig, at det er uforståeligt, at i stedet for anerkendelse, så høster de tyske landmænd mere og mere kritik fra omverdenen. Og det selvom netop landmændene sikrer, at mad i høj kvalitet fra konventionelle og økologiske landbrug er tilgængelig i Tyskland til rimelige priser hver eneste dag.

DE TYSKE ANDELSSELSKABERS administrerende direktør undrer sig ligeledes over, at den seneste tyske landbrugspakke, som landbruget i dag går på gaderne i protest over, er forhandlet bag lukkede, politiske døre uden dialog med det erhverv, der rammes. Det glæder både landmænd og andelsselskaber. Han undrer sig også over, at lovgivningen er teknisk uforståelig og opfordrer i det klarest mulige sprog politikerne til, at de med dagens protester i hele Tyskland nu begynder at tage landbrugets behov alvorligt.

DE TYSKE ANDELSSELSKABER har med andre ord en klar politisk holdning til det, der foregår i Tyskland. Og de står helt utvetydigt bag de landmænd, der er en forudsætning for, at der findes andelsselskaber. De bakker derfor 100 procent op om dagens aktioner i Tyskland. Andelsselskaberne vil, som en del af landbruget, simpelthen tale med om landets landbrugspolitik. Det er ikke til at misforstå. Signalet fra andelsselskaberne til landbruget og omverdenen er glasklart i den aktuelle protest.

I DANMARK SYNES hverken protester i gaderne eller opbakning hertil fra andelssektoren at være på trapperne som reaktion på tidens udfordringer. Om det er slapt eller klogt, må den enkelte landmand afgøre. Konstateres kan det dog, at måden som belgiske, franske, hollandske og nu tyske landmænd og deres andelsselskaber reagerer på tidens udfordringer på, er markant anderledes end reaktionen i dansk landbrug og i den danske andelssektor.

Læs også