Tak for tilliden

PÅ DEN JAPANSKE ø Okinawa lever verdens ældste mennesker. Særligt mange super gamle findes i byen Ogimi. Her kører 100-årlige knallert og bil. Og 110-årlige er intet særsyn i gadebilledet. Deres hemmelighed ønsker mange naturligvis at kende. Selv fortæller de gamle, at der ingen hemmelighed er. Ingen lykkepille eller livseliksir. Det handler om at holde sig i gang. Hver dag. Med noget man brænder for.

EFFEKTIVT LANDBRUG ER ingen 100-årig. Avisen er blot halvvejs. Men vi har forudsætningerne for at blive en gammel erhvervsavis. For vi brænder for det, vi laver. Hver dag. Og det har vi gjort, siden den første avis udkom 5. januar 1970. Dengang som nu med en klar mission om at være dansk landbrugs uafhængige medie, som skaber åbenhed og debat om Danmarks fantastiske fødevareerhverv. Til gavn og støtte for de tusindvis af landmandsfamilier, der dagligt gør det, de brænder for. Men som fra tid til anden udfordres gevaldigt af blandt andet lovgivere, ministerier og styrelser. Og af uenigheder i interne og eksterne organisationer og landmandsejede virksomheder.

OPGAVEN MED AT skabe åbenhed i erhvervets rækker er og bliver fundamentet for avisen. “Vi betragter os ikke som himmelstormere, der skal revolutionere dansk landbrug fra den ene dag til den anden. Vi vil blot slå et slag for fri information og åben debat. Vi vil støtte dansk landbrug, dets organisationer og dets ledere, når vi mener, de gør det godt. Og vi vil tillade os at kritisere de mangler og fejl, der efter vor opfattelse begås, og fremkomme med positive, konstruktive forslag. Vi vil bringe stof og information fra ind- og udland til de effektive landmænd, altsammen med eet eneste formål - at forbedre og effektiviser landbruget og gøre det værd at leve i”.

SÅ KLOGE OG holdbare ord skrev avisens første ansvarshavende redaktør, Benni Henler, i den første udgave af Effektivt Landbrug. De ord gentager vi gerne på denne historiske dag. Det er således fortsat den “markplan” vi benytter - dag efter dag på redaktionen. Vi er til for dansk landbrug. Ikke omvendt. Og som ved allerførste udgave, bakker danske landmænd i tusindtal op om avisen. Det samme gør annoncører som Claas og John Deere, der dengang som nu bakker helhjertet op.

NATURLIGVIS ER VI også fulgt med tiden. Første avis i 1970 var en månedsavis. Allerede i 1971 var der brug for mere åbenhed, og informationerne kom ud hver anden mandag med posten. I 2000 overtog vi avisen og gjorde den straks til en ugeavis. I 2005 skrev Effektivt Landbrug igen historie, da avisen blev Danmarks eneste landbrugsfaglige dagblad. En avis som i dag kan tilgås på samtlige digitale platforme. Og som naturligvis fortsat kommer på tryk - hver dag. Til hele dansk landbrug, der fortsat synes at have brug for en avis og et mediehus, hvis fornemste opgave det er at sikre en åben debat. Måske mere end nogensinde. Tak for opbakningen. Vil vil gøre vores bedste for at leve op til den gamle redaktørs vise ord og til danske landmænds forventninger til landets eneste landbrugsfaglige dagblad.

Læs også