Tid til reflektion

VISSE TING ER ret forudsigelige. Som f.eks. at mennesker der ikke ønsker at spise kød i coronaens skygge forsøger at fortælle omverdenen, at coronakrisen er kødspisernes skyld. Nogle kendte og semikendte kunstnere, der er nyligt omvendte vegetarer og veganere, er således mere eller mindre overbeviste om, at kød som føde er skyld i alverdens ulykker – ikke mindst coronakrisen. At man sandsynligvis ikke kan stole på »oplysninger« fra Kina omkring sygdommens opståen og mulige spredning fra et dyremarked i millionbyen Wuhan, synes ingen at tage til efterretning i den sammenhæng. Det ville sandsynligvis også forstyrre ens mission en del.

I DISSE DAGE er der flere og flere danskere, der vender tilbage til et lidt mere normalt liv end tilfældet har været den seneste måneds tid. Vi kan igen blive klippet, og de yngste er tilbage i institutioner og skoler. Her er et af de bedste værn mod smittespredning, at børnene holder afstand og opholder sig under åben himmel. Ude hvor der er plads.

DET ER I grunden tankevækkende, at de mennesker, som mener at vide, at det er kødspisernes skyld, der findes corona, slet ikke ser indad. Refleksion over egen levevis synes at være noget fraværende. Hvor corona stammer fra, er der intet beviseligt svar på. Kun gætterier om flagermus, bæltedyr, hunde og sågar 5G-telefonmaster.

KONKRET OG BEVISELIG viden om smittespredning er der dog masser af. Og dykker man ned i den viden, viser det sig – ikke overraskende – at smitten spredes i storbyer, eller hvor mennesker er tæt samlet. Vi ved, at den kinesiske storby Wuhan med sine 11 millioner mennesker sandsynligvis var arnestedet for corona. Vi ved, smitten blev spredt i Europa fra afterski-værtshuse på skisportsstedet Ischgl i Østrig. Vi ved, at sygdommen er eskaleret i millionbyerne New York, Milano, Yokohama, Daegu, London og Berlin.

VI KAN SÅLEDES konstatere, at det er menneskers tætte liv sammen i verdens storbyer, der rent faktisk giver smitten de bedste betingelser for at kunne spredes voldsomt. Det er ganske enkelt beviseligt. Det andet om, at det er, fordi mennesker spiser kød, vi ser en coronakrise, er dels udokumenterbart, og til dels snak som belejligt passer ind i nogle menneskers politiske dagsorden.

DE MENNESKER VILLE ærligt talt have godt af at komme lidt væk kindkysseriet og de risikofyldte corona-gader i byerne og ud under åben himmel. For hvis vi skal bruge fakta om corona og spredningen heraf, må det da være, at det er vanvittigt at bosætte sig med sine børn i byer med en, to, fem, ti og 25 millioner mennesker. Det er den ubelejlige sandhed baseret på konkret viden.    

Læs også