bannerPos

Hver dag byder på et totalt fravær af faglighed

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-02-2019 07:00
Hver dag byder på sine nye skrækhistorier om klimaet, miljøet og landbruget. Og hver dag byder på sit nye totale fravær af faglighed i de journalistiske vinklinger og ikke mindst i de politiske kommentarer til alt det skrækkelige.

Man kan måske ikke klandre Berlingskes Københavnsbaserede journalister for at falde i Ida Aukens kvælstoffælde og konkludere, at landbruget ikke leverer på kvælstofsiden i kølvandet på landbrugspakken.

SAGEN ER JO, at Ida Auken som tidligere miljøminister udmærket ved, hvordan hun skal spørge i sit gamle ministerium for at få de svar, hun kan bruge i valgkampen. Det er dygtigt politisk håndværk af Auken, der på sin første arbejdsdag i sin tid blev klappet ind i ministeriet af de ansatte som en anden rockstjerne. Men ministeriet skal vel svare fyldestgørende? Det mener i hvert fald BL-advokat Hans Sønderby Christensen, der betegner det som alvorligt, når og hvis et ministerie ikke lægger alle oplysninger om en sag frem.

AT DER IKKE er leveret 100 procent på de kollektive virkemidler, der blev iværksat efter landbrugspakken som kompensation for en øget kvælstofudledning, er ikke underligt. Fagfolk ved således, som vi skriver i dagens fagblad, at minivådområderne er blevet holdt tilbage i det offentlige system. Det har simpelthen ikke været muligt at etablere minivådområder i det ønskede tempo, fordi det offentlige system ikke har leveret tilladelserne.

EN ANDEN FAGLIG pointe er, at landbruget ikke er i nærheden af at have brugt de mængder kvælstof, som erhvervet nu kritiseres for ikke at kompensere for med de kollektive virkemidler. Kritikken af landbruget er således en teoretisk omgang. Vi taler ikke om målinger fra virkeligheden. Og hvis man i teorien indregner kvælstof, der slet ikke er brugt i virkeligheden, så går det galt. Og hvis de, der laver beregningerne ved, at de indregner eksempelvis 50.000 tons kvælstof, som aldrig er brugt i praksis, så er de på afveje.

DEN AKTUELLE SAG om landbrugets manglende evne til at levere på kvælstof er et eklatant eksempel på manglende faglig indsigt. Nuvel, det er kompliceret. Men så er det altså heller ikke værre. Og hvis man skal bestride en så fornem post som miljø- og fødevareministeren gør, så burde man vel kunne forlange, at den faglighed rent faktisk også er til stede. Minister Ellemann-Jensen glimrer ved sit fravær af faglig indsigt i denne sag. Og set i vores optik kan han heller ikke løbe fra at være blevet kørt grundigt rundt i kvælstofmanegen af Ida Auken og dele af sit eget embedsværk. Det kan han så stå og bande lidt over ved sit skrivebord.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.

Råvareekspert: Frygt for ny tørke løses via optioner

I Danmark kører vandingsmaskinerne allerede. Også i Europa er der frygt for en ny, tørkeramt dyrkningssæson. - Det er fuldstændig relevant at tænke på afdækninger på råvaremarkedet, da det udgør den største risiko i landbrugsvirksomheder, lyder det fra Agrocura.
Side 1 af 1517 (30333 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer