Krise i Storbritanniens svinesektor

De to landbrugsorganisationer »National Pig Association« (NPA) og »National Farmers Union« (NFU) har i et fælles brev til den britiske miljøminister beskrevet den nuværende situationen for britiske svineproducenter som forfærdelig, rapporterer Reuters bureau ifølge Landbrug & Fødevarers »Markedsnyt for grisekød«

Producenterne lider såvel økonomisk som under følgerne af de mange udsatte slagtesvin, der ikke kan slagtes pga. mangel på arbejdskraft, hedder det i brevet fra de to landbrugsorganisationer »National Pig Association« (NPA) og »National Farmers Union« (NFU) til den britiske miljøminister, skriver Landbrug & Fødevarer i »Markedsnyt for grisekød«.

De to organisationer mener ikke, at ordningen med et midlertidigt nødvisum til 800 udenlandske slagteriarbejdere indtil nu har virket efter hensigten.

De mener, at mindst 30.000 søer – svarende til 10 procent af bestanden – er forsvundet i løbet af de seneste seks måneder. Og de forudser, at hvis ikke der gøres noget, kan der ske en endnu voldsommere fald i antallet af søer i de næste 12 måneder.

Krisemøde

I brevet opfordres regeringen til at indkalde branchen til et krisemøde, hvor man sammen kan finde løsninger på branchens udfordringer.

Ifølge de to organisationer har svineproducenterne nu over en længere periode tabt omkring 25 £ (220 kr.) pr. gris. Blandt andet som følge af store omkostninger i forbindelse med de mange udsatte slagtesvin.

Ud over at finde løsninger på problemerne med manglende arbejdskraft ønsker de to organisationer også, at regeringen tilskynder supermarkederne til at køre salgskampagner for britisk grisekød for dermed også at tilskynde slagterierne til at få afviklet slagtekøen af svin.

En talsmand fra regeringen oplyser til Reuters, at man forventer fremgang de kommende måneder med hensyn til at få afviklet slagtekøen.

Den britiske regering vedtog tilbage i november en hjælpepakke til den britiske svinesektor. Udover en støtte til oplagring af grisekød indeholdt hjælpepakken også et midlertidigt nødvisum til 800 udenlandske slagteriarbejdere, betaling til slagterier for slagtning af ekstra svin samt midlertidig suspendering af svineproducenternes betaling af produktionsafgifter for svin.

Læs også