Kinesisk importtold et mareridt for landmænd i USA

Kinas udmelding om, at de er klar til at indføre 25 procent importtold på amerikanske varer skal ses som forhandlingstaktik, vurderer Jyske Markets.

Højst overraskende blev de amerikanske landmænds værste mareridt blev i går til virkelighed, da Kina annoncerede at de er klar til at indføre 25 procent importtold på amerikanske landbrugsprodukter som sojabønner, hvede, majs og bomuld. Dermed er Kina kommet USA og Donald Trump i forkøbet, inden USA ventes at starte tredje runde med indførelse af told på blandt andet kinesiske varer.

Udmeldingen skal derfor i høj grad ses som en forhandlingstaktik fra Kinas side for at have et stærkere udgangspunkt i en sådan situation. Kina oplyser, at tarifferne vil træde i kraft som et modsvar, hvis USA gør alvor af at indføre yderligere told på kinesiske varer.

Kina har allerede i dag 13 procent importtold på amerikanske sojabønner, men en forhøjelse på op til 25 procent, vil gøre amerikanske varer ukonkurrence-dygtige, vurderer analytikerne fra Jyske Bank.

 

Fald på sojabønner blev næsten indhentet

- Omvendt kan Kina også ende med at skyde sig selv i foden, fordi der simpelthen ikke er nok sojabønner i resten af verden, udenfor USA, til at imødekomme Kinas efterspørgsel efter sojabønner, lyder det i analytikernes afgrødekommentar, der fortsætter:

- Kina ventes denne sæson at importere 34,5 millioner tons sojabønner fra USA. Derfor har kineserne kun få alternativer. Hvis de reducerer importen af sojabønner, vil det få konsekvenser for landets store svineproduktion, som kun delvist kan substituere med alternative produkter, som restproduktet fra majs-ethanol produktion DDGS eller rapsfrø/skrå. Dernæst kan de øge importen af sojabønner fra Sydamerika, men som nævnt kan de slet ikke imødekomme hele den kinesiske efterspørgsel, og den mængde der er tilgængelig vil sandsynligvis blive til højere priser, som igen vil betyde stigende priser på kinesisk svinekød samt øvrige fødevarer.

Bomben medførte indledningsvist kraftige fald på op mod 5 procent for sojabønner, ligesom sojaolie og skrå fulgte med, men også hveden og majsen blev ramt af prisfald. I løbet af dagen rettede markedet sig og sojabønner lukkede kun 2 procent lavere, da parterne endnu ikke har offentliggjort hvornår de seneste toldbarrierer træder i kraft, og det giver forhåbninger om, at den kinesiske trussel vil få parterne til forhandlingsbordet, og lande et kompromis, ifølge Jyske Markets.

Læs også