Centralbanker og OPEC gør sig klar til kamp

Olieprisen er sammen med aktiekurser blevet hårdt ramt af Coronavirus. Aktiemarkedet oplevede i sidste uge et historisk kursfald og olieprisen er nu presset tilbage ved lavpunktet fra starten af 2019. Den nye uge starter dog med lidt ny optimisme på børsmarkederne. Men kan optimismen holde?

Olieprisen har været sat under et gevaldigt pres i sympati med den nedsmeltning, som vi har oplevet på aktiemarkedet hen over de seneste dage. Investorerne er gået i panik og de oliehandlende frygter for den langsigtede efterspørgselsinteresse efter olie, hvis virusudbruddet ikke snart kommer under kontrol.

Den seneste svækkelse olieprisen har oplevet, betyder, at olieprisen nu er tilbage ved de lavpunkter, vi sidst så tilbage i 2019, hvor olieprisen kortvarigt var nede og runde det psykologiske bundniveau i 50 dollar pr. tønde.

Efter en weekend der ellers igen stod på nyheder om spredning af Coronavirus, har vi alligevel mandag morgen fået en mere optimistisk start på ugen. Der er en forventning til, at alverdens centralbanker, nu vil stå sammen om en koordineret økonomisk indsats, med henblik på at virusudbruddet ikke skal få langsigtede konsekvenser for den globale økonomi og for dermed at undgå decideret recession. Samtidig har flere OPEC-lande hen over weekenden meddelt, at de ønsker at skærer langt mere ned i produktionen af olie, end hidtil antaget.

Afgørende dage forude

Det er så spørgsmålet, om en koordineret økonomisk indsats mellem alverdens banker kan håndtere den paniske stemning, der stadig hersker på aktiemarkedet. Det er ligeledes et godt spørgsmål, om OPEC-landene kan får olieprisen til at holde sig over 50 dollar pr. tønde og om OPEC sammen med Rusland, kan få olieprisen tilbage mod 60 dollar, som er deres ønske. Der er sådan set mange gode spørgsmål i spil lige nu.

I den sidste ende, så er det Coronavirusset, der kommer til at være den afgørende faktor for, hvordan det kommer til at udvikle sig for aktier såvel som råolie i den kommende tid. Hvis udbruddet af Coronavirus skaber en afmatning i samhandel med varer på globalt plan, så kan centralbanker og OPEC ikke stille meget op. I givet fald vil aktier og råvarer falde yderligere i kurs og pris. De kommende dage vil give os svaret. Er dette her bunden på aktiemarkedet, bunden for olieprisen, eller skal vi yderligere nedad.

Læs også