bannerPos

Nu korrigerer hvedeprisen ned

Dagsgraf: MATIF Hvede i euro pr. ton Hvedeprisen på MATIF falder efter en ellers stort set prisneutral WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium. Der er dog indtil videre blot tale om en korrektion ovenpå flere måneder med kraftig optur til den europæiske hvedepris.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
12-12-2019 18:00
Til trods for en WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, der faktisk var prisneutral for hvede, så har hvedeprisen nu påbegyndt en nedadgående korrektion. Hvorvidt det betyder, at hvedeprisen nu er færdig med at stige frem mod næste sommer er dog tvivlsomt.

Hvedeprisen falder, efter at det amerikanske landbrugsministerium kom med deres månedlige rapport over den globale afgrødeforsyning tirsdag aften. Det var nu ikke fordi rapporten var prissvag for hvedens vedkommende. Men det var den til gengæld for majs og det er den prissvage majs, der nu også har sat gang i en nedtur for hvedens vedkommende.

Prisstærk rapport for USA

Isoleret set for USA var rapporten i virkeligheden til den prisstærke side for hvedens vedkommende. Således blev det amerikanske slutlager for sæsonen 2019 og 2020 sat til 974 millioner bushels. Det er for det første et godt stykke under lageret for sæsonen inden, der lød på 1.080 millioner bushels. For det andet er det en nedskrivning i forhold til lagerestimatet, der blev offentliggjort i sidste måned på 1.014 millioner bushels. Sidst men ikke mindst var det nye estimat på 974 millioner bushels godt under de 1.004 millioner bushels, der var forventet i markedet. Så set isoleret ud fra et amerikansk synspunkt, så var rapporten derfor prisstærk for hvedens vedkommende.

Prissvag rapport globalt set

MEN samtidig med at det amerikanske slutlager med hvede blev skrevet ned, så blev det globale lager med hvede for sæsonen 2019 og 2020 skrevet en anelse op i forhold til seneste estimat fra november måned. Således lyder det nye estimat for det globale hvedelager nu på 289,5 millioner tons, hvilket skal sammenholdes med de 288,3 millioner tons, som estimatet lød på i sidste måned. Samtidig var det nye estimat på 289,5 millioner tons et godt stykke over de 286 millioner tons, der var forventet i markedet. Ydermere vil der, hvis vi kan tage estimaterne fra det amerikanske landbrugsministerium for gode vare, være tale om en stigning i det globale hvedelager i forhold til sidste sæson. Således blev slutlageret for sæsonen 2018 og 2019 på 277,9 millioner tons.

Kan det passe?

Med en prisstærk rapport for det amerikanske hvedelager og en prissvag rapport for det globale lager, står vi sammenlagt tilbage med en rapport, der stort set var prisneutral for hvedens vedkommende. Dog vil jeg godt sætte et stort spørgsmålstegn ved USDA`s estimat for det globale hvedelager. For med en australsk hvedehøst der ser ud til at gå helt i vasken på grund af ekstrem tørke og med en europæisk hvedehøst, der for 2020 ikke har de bedste perspektiver, på grund af vanskelige vejrforhold under såning, så bliver den globale hvedeproduktion i 2020 næppe så meget højere end den gjorde i 2019.

Jeg tror med andre ord ikke på de seneste estimater fra det amerikanske landbrugsministerium med hensyn til den globale hvedeforsyning. Ikke desto mindre må vi konstatere, at den europæiske hvedepris falder, som en konsekvens af denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium. Der er dog indtil videre blot tale om en nedadgående korrektion, imod den ret markante prisstigning vi har oplevet i hvedeprisen siden september måned og jeg vil derfor ikke gå i salgspanik.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next