bannerPos

Rapsfrø vil op og korn vil ned i pris

Dagsgraf: MATIF Hvede vs. Rapsfrø i euro pr. ton Modsat sidste år, hvor hvedeprisen vandt terræn i forhold til rapsprisen, så er situationen i år vendt rundt. Det tyder på at hvedeprisen skal længere ned og at rapsprisen skal til at stige – måske endda kraftigt.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
16-08-2019 18:00
En hektisk uge på børsmarkederne er ved at ebbe ud. Aktierne fik klø og kigger vi mod afgrødebørserne så er det kun rapsprisen der går styrket ud af den forgangne uge. Det kan man derimod ikke ligefrem sige om kornpriserne.

Frygten for en global recession har sat sine tydlige spor på de finansielle markeder i løbet af ugen. Selvom den amerikanske præsident Donald Trump, sammen med den kinesiske præsident XI, ved ugens begyndelse meddelte, at de igen ville gøre hvad de kunne, for at nå til enighed om en løsning på de to landes handelskrig, så var det ikke nok til at holde hverken aktier eller kornpriserne oppe.

Nye tal viste i starten af ugen, at den tyske økonomi er på vej i bakgear og at væksten i Kina er kraftigt aftagende. Samtidig faldt den lange 10-årige statsrenter i både USA og Storbritannien i løbet af ugen under den 2 årige statsrente for første gang siden finanskrisen tilbage i 2007. Det skabte panik på aktiemarkedet der i den grad peger nedad på grund af frygten for at den aktuelle renteudvikling og de dårlige nøgletal, kan være starten på en langvarig recession.

Prissvag rapport fra USDA

Kigger vi mod afgrødebørserne var det også en uge præget af en prisnegativ stemning. Mandag aften udkom det amerikanske landbrugsministerium, USDA, med deres opgørelse over den globale afgrødeforsyning. Her valgte det amerikanske landbrugsministerium at sætte både den amerikanske og samlede globale kornforsyning langt højere end forventet i markedet. At høsten af hvede i Europa så samtidig meddeles at blive god i år, især i Frankrig, der er Europas største hvedeproducerende land, var nok til at få sælgerne til at tage styringen, til trods for at høstpresset på hvedeprisen under normale omstændigheder burde være slut på nuværende tidspunkt.

Selvom mandagens rapport over den globale afgrødeforsyning, fra det amerikanske landbrugsministerium ikke var decideret prissvag for soja, nok snare tværtimod, så falder prisen for soja i sympati med de prisfald vi oplever på kornpriserne. Det er kun rapsprisen her i Europa der går styrket ud af ugen, når vi kigger på afgrødekomplekset i sin helhed. Rapsen kører sit eget løb lige nu og ser ud til at kunne stikke af i opadgående retning i de kommende uger og måske måneder. Samtidig tyder det på, at kornpriserne skal dale. Jeg forventer dog ikke at bunden går ud af hvedeprisen her i Europa, men et yderligere prisfald i de kommende uger på om mod 10 procent fra aktuelt prisniveau, ser jeg ikke som værende helt usandsynligt.

Rapsprisen henter ind på hvedeprisen

Dermed skal vi formentlig helt hen omkring midten af september måned, før hvedeprisen kan vende den faldende tendens til noget i opadgående retning.

Betyder det så at du skal sælge alt din hvede nu. Nej ikke nødvendigvis. For potentialet i nedadgående retning er forholdsvis begrænset for hvedeprisen og jeg forventer at hvedeprisen igen kan komme en anelse op i slutningen af året og måske endda frem til forår 2020.

Med hensyn til rapsfrø, så ser det stærkt ud og derfor vil jeg anbefale planteavlere at være tilbageholdne med at sælge rapsfrø nu og her. Skulle rapsprisen fortsætte det momentum den har i opadgående retning lige nu, kan det også gå hen og være end udstrakt hånd til sælgere af hvede, eftersom en ny potentiel optur i rapsprisen bør kunne smitte lidt prispositivt af på også hvedeprisen. Men i første omgang tyder det på at rapsprisen skal op og hvedeprisen skal ned.

 

Åbent hus landet over

I denne weekend og de kommende weekender afholdes en række åbent-hus-arrangementer hos din lokale maskinhandler.

- Vi afventer politiets undersøgelse

Vi afventer politiets undersøgelse, siger Kim Heiselberg i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

Minister vil styrke kontrol af dyrlæger

Et eksportcertifikat underskrevet af de danske myndigheder skal være uangribeligt. Derfor vil Fødevarestyrelsen nu styrke kontrollen med besætningsdyrlægerne efter et tilfælde, hvor anmeldepligten af husdyrsygdomme muligvis er blevet tilsidesat. Det konkrete forhold er anmeldt til politiet.

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2 procent

Den danske økonomi er i topform, men corona-virusudbruddet kan give en vækstpause, vurderer Nykredit.

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

Årets Gartner 2020

Årets Gartner er kåret og det blev Lotte og Henrik Christensen, der er anden generation på Gunnar Christensens Planteskole, som blev grundlagt i 1962.

Stor forskel på tysk og dansk vedligeholdelse af vandløb

Et dronefoto af to nabomarker – en dansk og en tysk – gør det tydeligt, at der er forskel på afvandingsmulighederne i de to lande.

Vær klar, hvis eksporten lukker midlertidigt

Specielt producenterne af 30 kilos grise til udlandet bør forholde sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten, hvis Tyskland for afrikansk svinepest. Men gå ikke i panik, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST på årsmøde.
Side 1 af 1782 (35623 artikler)Prev1234567178017811782Next