US svinepris rykker på sig

En ny mulighed for en løsning på handelskonflikten mellem USA og Kina, satte fredag gang i en større prisstigning til den i forvejen meget lave amerikanske svinepris. Aftalen betyder således, at Kina i givet fald vil forpligtige sig til, at købe en stor mængde af amerikanske landbrugsprodukter hen over de kommende to år, herunder især amerikansk svinekød.

De amerikanske landmænd blev sat forrest i skudlinjen, da den amerikanske præsident, Donald Trump, for halvandet år siden påbegyndte hans handelskrig med Kina. Handelskonflikten betød, at Kina pålagde en tung importtold på amerikanske landbrugsprodukter. I forvejen var Kina USA`s største eksportmarked for blandt andet sojabønner. Kina bruger soja med henblik på at producere sojaskrå til brug i dyrefoder. Men med den afrikanske svinepest, der har hærget i Kina siden 2018 og som har slået store besætninger ned, så har Kina ikke længere det store behov for at importere sojabønner fra USA.

Derimod vil en løsning på handelskonflikten kunne få en stor betydning for den amerikanske svinepris. Modsat her i Europa, hvor vi i løbet af 2019 har oplevet en kraftig stigning i svineprisen, så har den amerikanske svinepris derimod været sat under pres i samme periode. Forklaringen herpå er, at Kina har søgt at source deres behov for import svinekød i Europa, frem for i USA.

Ny handelsløsning på trapperne?

Fredag i sidste uge kom det dog frem, at en løsning på handelskonflikten mellem USA og Kina kan være på trapperne. Således har Kinesiske repræsentanter indikeret, at Kina er villig til at importere amerikanske landbrugsprodukter for yderligere 32 milliarder dollars hen over de kommende 2 år. Aftalen der forventes at blive endegyldigt underskrevet i januar måned, vil således betyde, at Kina i stigende grad vil søge væk fra Europa og Sydamerika for at importere svinekød. I stedet vil en stor del af deres importbehov blive indkøbt i USA, hvis handelsaftalen vel at mærke kommer på plads i næste måned.

Reaktionen på den mulige aftale ses tydeligt i den amerikanske svinepris, der hen over fredagens handel tog et kraftigt hop op. Den amerikanske svinepris er i forvejen nærmest kriminel lav, set i forhold til de afregningspriser vi oplever for svinekød her i Europa for tiden. Derfor har den amerikanske svinepris et kæmpe stigningspotentiale i 2020. Det er så spørgsmålet, hvordan de europæiske priser for svinekød vil udvikle sig i løbet af det kommende års tid, hvis Kina i højere grad vil søge mod USA for at købe svinekød end mod Europa.

Kina kan stadig holde vores svinepris oppe

Umiddelbart ser jeg ikke tegn på at svineprisen her hjemme på vores side af Atlanterhavet skal droppe i 2020. Kinas behov for at importere svinekød er ganske enkelt for stort og de har i flere år fremadrettet stadig behov for at kigge mod Europa for at købe kød. Ikke kun svinekød, men alle former for proteinholdige kødprodukter.

Som jeg har nævnt det hen over de seneste måneder, så forventer jeg ikke at svineprisen skal stige med samme takt i 2020, som det har været tilfældet i 2019 herhjemme. Men jeg forventer alligevel at svineprisen skal lidt yderligere opad. Det står dog samtidig klart, at jo højere op svineprisen kommer, jo mindre bliver det yderligere stigningspotentiale.

En aftale mellem Kina og USA, som vil resultere i at Kina vil forpligtige sig til at købe svinekød fra USA kommer ikke til at ødelægge de gode økonomiske perspektiver for dansk svineproduktion. Eneste aber dabei kan være prisen for sojaskrå, der risikerer at gå op, hvis Kina også forpligtiger sig til at købe soja fra USA, når aftalen, som forventet, skal skrives under i næste måned. Det er der en risiko for. På grund af risikoen for en prisstigning til den i forvejen lave pris for sojaskrå i 2020, så bør du som foderkøber, så vidt muligt dække dig ind med køb af sojaskrå nu og her.

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også