Fransk robot i grøntsagerne

Et fynsk familiefirma, som har testet Naio-robotten i de seneste år, venter, at teknologien på sigt kan overtage radrensningen og manuelle opgaver på arealer med frilandsgrøntsager.

Den nye franskproducerede Naio Dino-robot testes her på de økologiske arealer med salat på Agernæsgården ved Helnæs. Scan qr-coden og se den arbejde og vende for enden af marken helt ud til Aborg Bugt. Foto: Erik Hansen. Dronevideo: Per Jørgensen

En ny markrobot har set dagens lys i denne sommer. Senest blev Naio-robotten præsenteret på Langesømessen som et af de produkter, den nyetablerede robotforhandler AllAgBots vil markedsføre.

Den lysegrønne Naio testes af Gitte Bech og sønnen Marcus Bech, der sammen med faderen, som er ndehaver af frøfirmaet SeedCom i Vissenbjerg, har stiftet familieselskabet AgroRobTech med henblik på import af de franskproducerede robotter.

Allerede på Agromek i 2016 viste Claus Bech en betaversion af Naio-robotten frem, og siden er den udviklet og testet, så den fra næste sæson er klar til salg.

Robotten er i første omgang primært målrettet frilandsgartnerier, og derfor er der mange kundeforbindelser via SeedCom i Vissenbjerg at trække på.

To centimeters nøjagtighed

- Vi tester den i flere forskellige afgrøder og jordbundsforhold, fortæller 21-årige Marcus Bech, mens han kalibrerer den i en sydfynsk mark med økologisk salat.

Der etableres gps-forbindelse, og med to centimeters nøjagtighed angiver han, på hvilke koordinater rækkerne starter.

Videre indtaster han afgrødehøjde, afgrødens art og farve, og intervallet (0-20 cm) alt efter afgrødens bredde, for at den følger rækkerne og renser så tæt ind til planterne som muligt.

Fire hektar på en opladning

Robotten genkender dermed planterne i rækkerne, og bevæger sig nu med en hastighed op til 4,5 kilometer i timen ned ad et bed med fem rækker salat – uden at beskadige planterne, alt imens ukrudtet fjernes.

For enden af rækkerne hæver den redskabet, og finder selv hen til næste fem-rækket salatbed.

Marcus Bech oplyser, at den kan klare fire hektars rensearbejde i løbet af 8-10 timer på en opladning. Opladningen af lithium-batterierne tager 6-8 timer.

4,5 km/t

I forhold til traditionelle traktortrukne radrensere kan Naio-robotten rense meget tættere ind til rækkerne, og med dens hypning kvæles ukrudtet mellem planterne.

Robotten arbejder efter det såkaldte Garford-rensesystem, men vil også kunne med Activ Tools, som renser mellem de enkelte planter. Den kræver dog en lavere fremkørselshastighed.

Den franske robot kan køre mellem en halv til 4,5 kilometer i timen, og sensorer gør, at den automatisk stopper, hvis personer eller genstande kommer inden for en halv meter fra robotten.

Godt en million kroner

Naio-fabrikken ved Toulouse har foruden Dino-modellen, som testes på de økologiske arealer ved Helnæs, også den lille Oz-udgave, som vil kunne operere mellem juletræerne. Endelig er også udviklet en større Ted-model i form af en portal-robot til vinplantager, som også kunne blive aktuel i skov- og juletræarealer.

Naio Tecnologies har allerede flere robotter kørende i de store grøntsagsarealer i Californien, og fabrikkens 70 udviklere har også leveret robotter til forskningen på flere europæiske universiteter.

Marcus Bech oplyser, at udsalgsprisen for en Naio Dino-robot er på godt en million kroner inklusive løbende opdateringer.

Læs også