Entreprenørmaskiner skal kunne ses i mørke

Kørsel med entreprenørmaskiner i den mørke tid i vinterhalvåret stiller krav til lygter og lyskvalitet på maskinerne, lyder det fra DM&E.

Kørsel i mørke med traktorer, landbrugs- og entreprenørmaskiner stiller krav til lygter og kvaliteten af lyset, de giver. Arkivfoto

Efteråret er sat ind, og dagene bliver kortere og kortere frem mod vinter. Og da mange entreprenørmaskiner også kører på offentlig vej, er det vigtigt, at de skal kunne ses i mørke.

Hos DM&E (Danske Maskinstationer & Entreprenører) opfordrer man på foreningens hjemmeside til, at man som entreprenør er yderst opmærksom på lygter og lyskvalitet.

Her henviser man samtidig til politiets krav, der er et godt udgangspunkt, men samtidig også kun et minimumskrav. Og man kan selv gøre endnu mere. For det er ofte på grund af, at de overses i trafikken, at trafikulykker med landbrugs- og entreprenørmaskiner sker, viser erfaringen.

Opfordringen fra DM&E er, at man tjekker, at maskinen kan ses i mørket eller skumringstiden. Her kan der så suppleres med et ekstra sæt lygter om nødvendigt, samtidig med at man opfordrer til brug af rotor- eller blitzblink og anden lysmarkering, der kan vise køretøjets størrelse hele vejen rundt.

Blitz-lygter sidestilles med rotorblink – der skal dog sikres, at blitz-lygterne er synlige hele vejen rundt om køretøjet, som også er reglerne for rotorblink. Og her opfordrer DM&E til, at man benytter trådløse blink.

Endelig råder DM&E til, at man har LED-lys som lyskilde på maskinerne, da man ved, at LED-lys giver et bedre lys, ligesom undersøgelser har vist, at LED-lys ses tidligere, og sjældnere overses i forhold til traditionelle lygter. Men LED-lys og traditionel halogen-lys kan sagtens – og med fordel - kombineres.

Læs også