Ny såteknik fra Väderstad øger udbytterne

Proceed-såmaskinen fra Väderstad er en ny teknologi indenfor præcisionssåmaskiner, hvor én maskine via en række nye features øger udbytterne i stort set alle afgrøder, såsom hvede, byg, raps, roer, ærter, majs, solsikker og mange flere.

- Väderstad Proceed kan placere selv de mindste frø i perfekt dybde med millimeters præcision, hvilket giver væsentlige forbedringer på områder som udbytte, behov for jordbearbejdning, kemisk behandling og brug af gødning, siger Mattias Hovnert, der er Senior Vice President Sales & Marketing hos Väderstad.

- Hos Väderstad bygger vi maskiner, der holder vores kunder på forkant med optimal landbrugsproduktion. Vi udvikler hele tiden nye teknikker og løbende sætter vi også helt nye standarder. Proceed er en af den slags lanceringer, der ikke sker ofte indenfor landbrugsmaskinbranchen. Men når det sker, så ændrer tingene sig, siger Mattias Hovnert, Senior Vice President Sales & Marketing hos Väderstad, og forsætter:

- Väderstad Proceed kan placere selv de mindste frø i perfekt dybde med millimeter præcision, hvilket giver væsentlige forbedringer på områder som udbytte, behov for jordbearbejdning, kemisk behandling og brug af gødning.

Markforsøg viser, at Proceed kan halvere udsædsmængden i hvede og stadig opretholde det samme udbytte, som hvis der var sået med en moderne konventionel såmaskine.

Gode udbytteresultater

- Väderstad Proceed tager et stort spring frem sammenlignet med den nuværende såmaskineteknologi. Præcisionen er enestående, når det kommer til sådybde, placeringen af frø i rækkerne, sektionskontrol og såbedsoptimering. Resultatet er en hurtig, ensartet fremspiring og vital afgrødepopulation, hvor hver eneste plante får de forhold, der kræves for at få det fulde udbytte, forklarer Lars Thylén, Director Product Management hos Business Development hos Väderstad.

Få måneder efter såning af forsøg med vinterhvede og en udsædsmængde på 150 frø pr. kvadratmeter, kan der måles en forøgelse på 102 procent plantebiomasse, 72 procent i rodbiomasse og 62 procent flere skud pr. plante, sammenlignet med en moderne konventionel såmaskine.

Når der sås korn, har Väderstad Proceed en rækkeafstand på enten 225 eller 250 mm. Efter en hurtig konfiguration og skift af såskiver, kan maskinen skifte til nu at så på 450 eller 500 mm rækkeafstand til for eksempel raps eller roer. Skift igen konfiguration for at så majs, solsikker eller bomuld på 750 mm rækkeafstand. Alle afgrøder sås med enestående præcision, og hæver derved udbyttepotentialet for hvert enkelt frø.

Fuld kontrol

Hjertet i Proceed er præcise rækkeenheder. Forud for placeringen af frøene sikrer individuelle pakkehjul ens forhold for alle frø. Pakkehjulene er monteret individuelt og justeres hydraulisk for at sikre en høj ydeevne.

- Når frøene er transporteret fra den centralt placerede tank og ud til rækkeenhederne, er det en modificeret version af det markedsledende Väderstad PowerShoot singuleringsystem, der sikrer fuld kontrol over hvert enkelt frø helt ned i sårillen.

- Når frøet forlader det korte sårør, bliver det grebet af et stophjul, som sørger for, at der er optimal jordkontakt for frøet i den indstillede sådybde i hele maskinens arbejdsbredde, slutter Lars Thylén.

Læs også