Første Multiva Forte FX-6000 såmaskine solgt

Ole Hedeman Maskinforretning i Sejlflod ved Aalborg, der er forhandler af det finske Multiva-maskinprogram, har solgt den første Multiva Forte FX 6000-såmaskine i Danmark.

Multiva Forte FX-6000-såmaskinen er udviklet til såning i bearbejdet jord eller i jord uden forudgående jordbearbejdning (no-till). De kraftige FX-såskær sikrer en god præcis placering af gødning og udsæd, selv under tørre og vanskelige forhold i kraft af mulighed for op til 250 kg skærtryk, ligesom de store bærehjul sikrer et lavt trækkraftsbehov samt en optimal pakning af jorden. En gennemtestet såteknologi, baseret på to hydraulisk drevne blæserenheder, som sikrer en homogen såning og placering af gødning.

På Forte FX-6000 udsås gødning og udsæd meget præcist i samme såskive. Gødningen føres til bunden af sårillen i den forreste del af såskæret, udsæden føres til sårillen i den bagerste del, så gødning og udsæd er placeret tæt på hinanden, som sikrer planten en optimal adgang til næringsstoffer på et tidligt stadie med minimal risiko for svidningsskader.

Udover velafprøvet såteknik er Forte FX-6000 udstyret med markedets største tank på 8.000 liter med justerbar skillevæg.

Første i Danmark

En præcis placering af gødning og udsæd tilskrives maskinens opbygning med individuelle såskær, hvor sådybden justeres separat for hvert såskær på trykhjulet, der sikrer en ensartet placering af gødning og frø, selv under krævende forhold.

- Vi har kørt en del demokørsler med de store Multiva Forte FX-6000 for almindelig såning og direkte såning, og alle har meldt positivt og enkelte da meget positivt tilbage, siger maskinhandler Ole Hedeman, som har solgt den første Forte FX 6000-såmaskine i Danmark.

Det er planteavler Hans Christian Jensen ved Slagelse, der driver 1.300 hektar planteavl, som har indkøbt den store Multiva Forte FX 6000-såmaskine, til bedriften på Sjælland. Hans Christian har indtil nu anvendt en Multiva Forte FX 400 på bedriften. Den positive oplevelse med maskinen bidrog til investeringen i den nye og større FX 6000-såmaskine. Multiva-såmaskinen anvendes primært til direkte såning på bedriften, herunder ofte etablering af raps i frøgræsstub.

Læs også