Ny læsser hjælper med alle opgaver

Landmand Jørgen Støvring har fået leveret en Weycor-læssemaskine på sin mælkeproduktionsejendom i Himmerland. Den hjælper med alle typer opgaver.

Jørgen Støvring valgte en High Lift model for at have den rette løftehøjde til sin fodervogn.

Efter cirka 12 års ejerskab var tiden kommet for Jørgen Støvring til at sige farvel til sin værdsatte Atlas AR65 gummihjulslæsser. Godt 10.000 timer havde den ydet på hans landbrug ved Skørping nær Aalborg, siden den blev leveret fabriksny fra Scantruck, og nu var tidspunktet for en opdatering det rigtige.

Afløseren blev en Weycor AR480 HS High Lift fra samme danske leverandør. Størrelsesmæssigt er Jørgen Støvring således taget et skridt op i forhold til egenskaberne på sin tidligere maskine, og siden leveringen af sin Weycor i september har maskinen været en værdifuld og uundværlig hjælper på gården.

- Vi har 140 malkekøer og driver desuden 150 hektar jord med majs, græs og vårbyg. Vores Weycor indgår meget naturligt i en stor del af den daglige drift på gården. Bortset fra malkerobotterne er det den vigtigste maskine på gården. Den kan vi ikke undvære, understreger Jørgen Støvring, som har drevet landbrug siden 1993.

Ekstra løftehøjde

En mindre skridstyret læsser tager de helt snævre opgaver i staldene. Resten af opgaverne står der Weycor på.

- Vi anvender den både til at muge ud hos køerne, til at håndtere rundballer, i ensilagestakkene, til at flytte jord og rydde sne. Men mest af alt håndterer den foder. I gennemsnit blander vi otte ton foder om dagen, og med alle de andre daglige opgaver er der nok over ti ton i skovlen hver eneste dag, forklarer Jørgen Støvring.

Han valgte en Weycor model med High Lift. Det har givet ham 30 centimeter ekstra løftehøjde i forhold til standardmaskinen.

- Vi har brug for en god løftehøjde for at kunne nå op i fodervognen, arbejde højt i ensilagestakken eller når vi skal stable halm. Vi har også fået en god siloskovl med, som går langt ned i fodervognen, når vi tipper. Den skal ikke ramme sneglen i vognen, så vi skal løfte højt. Før kunne det godt være lidt for tæt, men nu kan vi arbejde i en passende højde, siger Jørgen Støvring.

Køreegenskaber gjorde forskellen

Han var ikke i tvivl om, hvor den nye maskine skulle komme fra trods producentens navneskift fra Atlas til Weycor.

- Inden jeg købte en fabriksny Atlas hos Scantruck i 2008, prøvede jeg flere forskellige. Jeg valgte Atlas dengang, fordi køreegenskaberne var noget helt specielt. Denne gang prøvede jeg også andre maskinmærker, men så snart jeg prøvekørte en Weycor, fik jeg igen den samme overbevisende oplevelse i forhold til køreegenskaberne, og det var det, der afgjorde det for mig igen.

- Maskinen kører som en gummiged. Den kører med det samme, man rører speederen, og stopper ligeledes med det samme, når man slipper pedalen. Mine oplevelser med andre mærker viste, at de havde lidt forsinkelse på bevægelserne. Med en Weycor kører man stabilt og med en meget stor præcision, og det er vigtigt for mig, påpeger han.

- Jeg havde samtidig fået at vide, at en Weycor var en dyrere maskine end de fleste andre på markedet. Men da det kom til stykket, var der alligevel ikke den store forskel i priserne. Jeg har ikke været i tvivl om mit valg. Weycor er absolut den maskine, som fungerer bedst til mig og behovene her på gården, siger Jørgen Støvring.

Han har en klar forventning om, at han med sin fabriksnye gummihjulslæsser nu har en maskine, der kan sikre en stabil og effektiv arbejdskraft på gården de næste mange år.

- Den skal præstere solidt hver dag uden problemer. Især nu hvor jeg har en maskine med centralsmøring. Jeg håber, den kan holde flere år og flere timer end den gamle. Mindst 10.000 timer regner jeg med, og så med mindre slid end på den gamle til den tid, siger han.

Læs også