Valtec præsenterer ny 15-tons skovvogn på Langesø-messen

Efter lang tids bearbejdning er det lykkedes Flemming Tandrup fra skovspecialisten Valtec at få finske Kronos til at fremstille en udkørselsvogn med Y-tilkobling og midjelås i 15-tonsklassen komplet med en Kronos 10 meter kran.

Vognen får premiere på Langesømessen, når juletræs- og skovfolk fra hele Nordeuropa traditionen tro mødes ved Langesø Gods den 3. torsdag i august.

Hele ideen med midjelås består i, at kranvognen monteres direkte ind på traktorens bagaksel ved hjælp af en Y-formet montering. Den har en cylinder til midjelås, så traktor og vogn låses, når P-bremsen aktiveres. Derved fås en komplet »stiv« enhed, der har maksimal stabilitet under kranarbejdet og fjerner behovet for støtteben på vognen, hvilket gør det hurtigere at komme i gang eller afslutte kranarbejdet, hver gang man når en ny arbejdsposition.

Konstruktionen har også to hjælpe-/styrecylindre, så sættet kan manøvrere smidigt, hvor pladsen er trang.

Fleksibel og brugervenlig

Den nye vogn/traktor-kombination er velegnet til både egentlige skovningsopgaver med vedproduktion for øje, fældning/sammenkørsel af energitræ og også beskæringsopgaver med kran.

Vognen er udrustet med en 10 meter Gripto 1010 kran med SBM (Smart Boom Control/kranspidsstyring). På kranen kan der monteres et slangesæt fra Kronos til lynskifte af aggregater, hvilket fremmer dens fleksibilitet yderligere.

Vognen kan leveres med Robsontræk eller hydraulisk hjultræk på 2- eller 4-hjul alt efter kundernes behov. Styringen af trækket er nøje synkroniseret med traktoren, så vognens træk ikke påvirker traktorens transmission. På listen over ekstraudstyr findes blandet andet kamera og LED-lys indbygget i vippearmen.

Læs også