Manitou spøger på herreborg

Den grå dame har fået selskab af ny, rød teleskoplæsser på Borreby.

Det spøger på Borreby. Borreby Herreborg fire kilometer syd for Skælskør er en af Danmarks blot fem herreborge, og der sker ting og sager i skumringen og de mørke timer på det 467 år gamle gods. Den grå dame huserer i aftentimerne. Om dagen står en rød Manitou-teleskoplæsser for spøgeriet og de uforklarlige hændelser.

Det skriver Scantruck.

En af de ting, det kan være vanskeligt at forstå er, at én ny Manitou MLT1041-145 PS+ L kan gøre det ud for to teleskoplæssere af et andet mærke.

- Men det kan den altså. Den nye maskine får hjælp af en frontlæsser, som vi ikke har brugt så meget tidligere, og så kan vi altså klare alle opgaverne med blot en enkelt Manitou-teleskoplæsser, forklarer Jacob Rasmussen. Han er driftsleder på Borreby Herreborg, som har været i familien Castenschiolds eje siden 1783.

I dag er det godsejer, kammerherre Joachim Castenschiold, der er borgherre som ottende generation af slægten på Borreby. Sammen med sin hustru Vibe og med Jacob Rasmussen som driftsleder driver han i dag Borreby primært som landbrugsvirksomhed. Og så har den skuespilleruddannede godsejer tillige sit eget højt respekterede Borreby Teater med plads til 450 tilskuere i et teaterrum, som er kaldt Danmarks smukkeste.

Rædslernes Borg

Joachim Castenschiold har flere gange i efterårsferier inviteret til besøg på ”Rædslernes Borg”, hvor stedets tidligere beboere er vendt tilbage efter nogle hundrede år, og Borrebys gamle spøgelser er dukket frem af skyggerne.

Når den røde maskine ikke kæmper om opmærksomheden med den grå dame, klarer den en række forskellige opgaver på godset. MLT1041-145 PS+ L er den største i Manitous serie af landbrugsteleskoplæssere med en løftehøjde på 10 meter og kapacitet til 4,1 tons. Udskuddet til 10 meter kommer blandt andet i anvendelse, når der skal lægges korn op i højden.

- Vi har købt maskinen med meget udstyr, som vi fandt frem til sammen med Scantrucks salgskonsulent Michael Lehnshøj. Blandt andet har vi fået en overfaldsgrab til at samle affald op ude på marken og en Elkær-hegnsklipper til at klippe langs markvejene. Scantruck A/S har også leveret maskinen med entreprenør-dæk. Den skal kun i marken i sommerhalvåret, og vi opnår bedre kørekomfort med entreprenør-dækkene, siger driftsleder Jacob Rasmussen.

Masser af halm til varme

Borreby dyrker 1249 hektar jord, som bruges til planteavl med konventionelle afgrøder.

- Vi laver masser af halm, som vi bruger teleskoplæsseren til at læsse og håndtere, når vi leverer til varmeværkerne i Halsskov og Slagelse. Den fodrer også vores eget halmfyr. Borreby Herreborg har halmvarme i alle bygninger. Blandt andet gulvvarme i den 1000 kvadratmeter store teatersal, og varmen løber også over i selve slottet. I høsttiden bruger vi maskinen til at bunke på kornlagrene og til at læsse, forklarer Jacob Rasmussen.

Den vestsjællandske herreborg har også fået maskinen udrustet med centralsmøring.

Perfekt aftale

- Teleskoplæsseren bruges af alle forskellige medarbejdere, og vi vil gerne sikre, at det ikke går ud over vedligeholdelsen. Og så gør centralsmøringen det nemt at sikre, at alle smøresteder altid får det, de skal have. Tillige har vi købt en serviceaftale hos Scantruck, og den fungerer perfekt, fortæller Jacob Rasmussen.

Driftslederen var i øvrigt godt kendt med Manitou-maskiner, da det kom på tale at udskifte de to gamle teleskoplæssere. Inden Jacob Rasmussen for otte år siden gjorde sin entré på Borreby Herreborg, arbejdede han på et nabo-gods, hvor der også blev kørt med Manitou.

Læs også