bannerPos

Ballepressere kræver systematisk serviceeftersyn

Alle typer af ballepressere udnyttes generelt til det yderste og kører rigtig mange timer i høstperioden. Derfor er det uhyre vigtigt, at de kommer til et systematisk serviceeftersyn, så det kan køre uden stop i sæsonen. Foto: Johs. Mertz A/S

Erik Kjærgaard Christensen

25-05-2019 14:27
Ødelagte lejer i en ballepresser kan forårsage skader på akslen, men også køre varme og sætte ild.

- Alle typer af ballepressere udnyttes generelt til det yderste og kører rigtig mange timer i høstperioden. Derfor er det uhyre vigtigt, at de kommer til et systematisk serviceeftersyn, så det kan køre uden stop i sæsonen. Det foregår typisk om vinteren, siger værkfører Jan Jensen, fra Johs. Mertz A/S i Faxe.

- Opbygningsmæssigt ligner bigballepresserne og de noget mindre såkaldte minibigs hinanden meget - den store forskel er størrelsen. I øvrigt er kunden ofte selv med inde over, når vi foretager serviceeftersyn på pressere, siger han.

- Når vi laver vintereftersyn på disse pressere, afmonterer vi kæder og kontrollerer lejer og tandhjul for slitage. Er vi i tvivl om, om de kan køre en sæson igennem, udskifter vi dem, fortæller den sjællandske værkfører.

Defekte lejer kan sætte ild

- Vi er ikke mindst opmærksomme på lejerne i indføringen og bindeapparaterne samt diverse aksler. Et leje, der er slidt i stykker, kører uundgåeligt varmt og kan antænde en brand i presseren, påpeger Jan Jensen.

Også indføringens pickup, pickup-kæderne, bindeapparaterne med knive samt pto-delen tjekkes.

- Bindeapparaterne er en helt central komponent på presseren og skal altid være justeret ind efter forholdene, understreger Jan Jensen.

- Desuden gennemgår vi selvfølgelig også centralsmøringen, som mange moderne pressere er udstyret med i dag. Fungerer centralsmøringen ikke ordentligt, kan det jo medføre skader i form af ødelagte lejer, siger værkføreren fra Johs. Mertz.

Slidte kæder skal skiftes

- Med hensyn til kæderne, så er det vigtigt, at de bliver skiftet, hvis der er den mindste tvivl om, om de kan holde en hele sæson. Springer der en kæde, kan det nemlig tage meget andet med sig, advarer han.

Det samme gælder for slidte lejer, der udover at antænde ild kan være så ødelagte, at der også sker skader på akslen, så den også skal skiftes. Det kan for eksempel være ved trækket til bindeapparaterne.

Et fast punkt ved serviceeftersyn på bigballepressere og minibigs er også, at der skiftes olie på alle gearkasserne, som der typisk er to til tre af på en bigballepresser.

Jan Jensen minder om, at man skal sørge for, at disse pressere står i takt, når man har skiftet en sprunget sikringsbolt i dem.

Skift af sikringsbolt

- Står presseren ikke takt, når man har skiftet sikringsbolt og sætter den i gang igen, risikerer man at bøje nålene i bindeapparaterne, og så forestår der en besværlig og dyr reparation, siger han.

- Selv om rundballepresserne, som vi ikke ser så mange af her på stedet, har en meget anderledes opbygning, så er det alligevel et stykke hen ad vejen de samme komponenter, vi tjekker under et serviceeftersyn, herunder indføring, lejer, kæder og pto-delen, fortæller værkføreren fra Faxe.

- Vi har i øvrigt stadig en småballepresser inde på vores værksted engang imellem. I dag anvendes småballerpresserne hovedsageligt til presning af hø og halm til heste, siger han.

- Når vi taler om ballepressere, så gælder det jo helt generelt, at det er langt dyrere at skulle ud i reparationer i høst end at få skiftet de pågældende komponenter i tide ved et serviceeftersyn, slutter Jan Jensen.

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next