bannerPos

Ballepressere kræver systematisk serviceeftersyn

Alle typer af ballepressere udnyttes generelt til det yderste og kører rigtig mange timer i høstperioden. Derfor er det uhyre vigtigt, at de kommer til et systematisk serviceeftersyn, så det kan køre uden stop i sæsonen. Foto: Johs. Mertz A/S

Erik Kjærgaard Christensen

25-05-2019 14:27
Ødelagte lejer i en ballepresser kan forårsage skader på akslen, men også køre varme og sætte ild.

- Alle typer af ballepressere udnyttes generelt til det yderste og kører rigtig mange timer i høstperioden. Derfor er det uhyre vigtigt, at de kommer til et systematisk serviceeftersyn, så det kan køre uden stop i sæsonen. Det foregår typisk om vinteren, siger værkfører Jan Jensen, fra Johs. Mertz A/S i Faxe.

- Opbygningsmæssigt ligner bigballepresserne og de noget mindre såkaldte minibigs hinanden meget - den store forskel er størrelsen. I øvrigt er kunden ofte selv med inde over, når vi foretager serviceeftersyn på pressere, siger han.

- Når vi laver vintereftersyn på disse pressere, afmonterer vi kæder og kontrollerer lejer og tandhjul for slitage. Er vi i tvivl om, om de kan køre en sæson igennem, udskifter vi dem, fortæller den sjællandske værkfører.

Defekte lejer kan sætte ild

- Vi er ikke mindst opmærksomme på lejerne i indføringen og bindeapparaterne samt diverse aksler. Et leje, der er slidt i stykker, kører uundgåeligt varmt og kan antænde en brand i presseren, påpeger Jan Jensen.

Også indføringens pickup, pickup-kæderne, bindeapparaterne med knive samt pto-delen tjekkes.

- Bindeapparaterne er en helt central komponent på presseren og skal altid være justeret ind efter forholdene, understreger Jan Jensen.

- Desuden gennemgår vi selvfølgelig også centralsmøringen, som mange moderne pressere er udstyret med i dag. Fungerer centralsmøringen ikke ordentligt, kan det jo medføre skader i form af ødelagte lejer, siger værkføreren fra Johs. Mertz.

Slidte kæder skal skiftes

- Med hensyn til kæderne, så er det vigtigt, at de bliver skiftet, hvis der er den mindste tvivl om, om de kan holde en hele sæson. Springer der en kæde, kan det nemlig tage meget andet med sig, advarer han.

Det samme gælder for slidte lejer, der udover at antænde ild kan være så ødelagte, at der også sker skader på akslen, så den også skal skiftes. Det kan for eksempel være ved trækket til bindeapparaterne.

Et fast punkt ved serviceeftersyn på bigballepressere og minibigs er også, at der skiftes olie på alle gearkasserne, som der typisk er to til tre af på en bigballepresser.

Jan Jensen minder om, at man skal sørge for, at disse pressere står i takt, når man har skiftet en sprunget sikringsbolt i dem.

Skift af sikringsbolt

- Står presseren ikke takt, når man har skiftet sikringsbolt og sætter den i gang igen, risikerer man at bøje nålene i bindeapparaterne, og så forestår der en besværlig og dyr reparation, siger han.

- Selv om rundballepresserne, som vi ikke ser så mange af her på stedet, har en meget anderledes opbygning, så er det alligevel et stykke hen ad vejen de samme komponenter, vi tjekker under et serviceeftersyn, herunder indføring, lejer, kæder og pto-delen, fortæller værkføreren fra Faxe.

- Vi har i øvrigt stadig en småballepresser inde på vores værksted engang imellem. I dag anvendes småballerpresserne hovedsageligt til presning af hø og halm til heste, siger han.

- Når vi taler om ballepressere, så gælder det jo helt generelt, at det er langt dyrere at skulle ud i reparationer i høst end at få skiftet de pågældende komponenter i tide ved et serviceeftersyn, slutter Jan Jensen.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next