En robot afpudser frøgræsmarker

TEKNOLOGI Den nye model af markrobotten Robotti skal denne sæson ud at afpudse frøgræsmarker med sine 73 hestekræfter.

- Det ligger lige til højrebenet at lade en markrobot med tilstrækkelig styrke klare den kedelige og tidskrævende arbejdsopgave. Så kan landmanden sætte robotten i arbejde på frøgræsmarken og selv tage videre til andre vigtige opgaver, der skal udføres på samme tid. Det må være en rigtig god arbejdsopgave til Robotti, mener Henrik Rasmussen fra FMR Maskiner i Nykøbing Falster.

For at blive helt sikker på, at ideen er lige så god i praksis, som den umiddelbart lyder, så leder den foretagsomme maskinhandler nu efter et par testkunder, der også kan se ideen og vil afprøve den i praksis. Ideen med hele set-uppet er at finde to virkeligt interesserede frøavlere eller grupper af frøavlere, der vil investere i en Robotti med afpudser på nogle helt specielle vilkår. Et af dem er, at kunderne får en dedikeret person fra Robotti-teamet tilknyttet sin maskine udover det almindelige serviceteam fra FMR Maskiner.

Henrik Rasmussen kan sagtens se Robotti klare frøgræsmarker for flere landmænd i et område. Måske kunne de ligefrem på sigt have et par stykker til at klare afpudsningsopgaverne på store arealer.

- I det jyske er der jo gårde med over 20 vandingsmaskiner. Dem flytter landmændene, sætter dem i gang, og så passer de i øvrigt sig selv, til de har vandet et træk, og så flytter landmændene dem igen, når det passer med alt det andet, der skal nås. Det er kun et spørgsmål om at få indarbejdet rutinerne, så fungerer det også med Robottier, lyder det.

Læs også