bannerPos

Fransk no-till og strip-till til danske marker via FMR Maskiner

SLY Stripcat 2 leverer et flot strip-till såarbejde direkte i majsstub.

Henning K. Andersen

13-03-2019 11:03
No-till, Undercut no-till, Strip-till med lille rækkeafstand, Strip-till med stor rækkeafstand - FMR Maskiner udbygger redskabssortimentet, så det nu både omfatter den velkendte MZURI strip-till maskine og et nyt fransk agentur under navnet SLY. Med de nye redskaber i sortimentet dækker den innovative maskinforretning alle behov for den type såmaskiner i Danmark.

SLY producerer en række redskaber, men FMR Maskiner vil først og fremmest præsentere de danske landmænd og maskinstationer for to modeller – SLY Stripcat 2 og SLY Boss.

Strip-till med rækkeafstand op til 80 cm
SLY Stripcat 2 er som navnet antyder designet til strip-till dyrkning med stor rækkeafstand. Den spænder fra 45 – 80 cm mellem rækkerne, så de klassiske danske rækkeafstande for roer, spinat, raps, majs, osv. på 50 og 75 cm ligger pænt indenfor spændet.

Det kraftige redskab fungerer ved, at en tallerken placeret forrest gennemskærer materialet på overfladen, derefter kører to fritlæggerhjul, som skubber halm osv. til væk fra den stribe, hvori der skal sås. Herefter følger en harvetand, der bearbejder jorden og evt. placerer fast eller flydende gødning, voldene jævnes og et pakkehjul bearbejder overfladen af jorden, inden så-enheden kommer, placerer såsæden i den ønskede dybde og rillen lukkes. 

SLY Stripcat 2 er ekstremt fleksibel og kan leveres i forskellige udgaver med flere tandtyper og flere forskellige typer »pakkehjul« alt afhængig af jordtype og forhold i øvrigt. Hvis det ønskes, kan hele enheden monteres med et uafhængigt parallelt ophæng med pneumatisk nedadrettet tryk. Trykket kan reguleres fra kabinen. Selve såenheden kan leveres med 2 principper. Enten udsås i midten af den blotlagte rille eller der udsås i begge sider af rillen. En hydraulisk stenudløser er også en mulighed.
SLY Stripcat 2 kan leveres fra 4 til 16 rækker i både liftophængte modeller op til 6,4 meter og bugserede modeller op til 12 meter. 

Undercut no-till
SLY Boss er oprindeligt udviklet i Australien, hvor rigtigt mange landmænd sværger til no-till under både våde og tørre forhold. I et tæt samarbejde mellem det australske firma Boss og SLY har man modificeret og videreudviklet redskabet til europæiske forhold. En af de helt unikke features er en speciel »undercut« tallerken, der har nemt ved at skære ned i jorden og samtidigt underskærer den seneste afgrødes rødder, inden såsæden til den nye afgrøde placeres. Det sikrer et optimalt såbed og gør det nemt at lukke jorden over frøene, så fremspiringen bliver god og ensartet.

Det meget kraftige redskab er udviklet til no-till med lille rækkeafstand. Den typiske rækkeafstand er 16,7 cm. Redskabet er modulopbygget, så kunderne kan i princippet investere i en 3 meter maskine og så lade den vokse i bredden over tid, hvis der er behov for mere kapacitet. Arbejdsbredder på 3, 4, 6, 7,5, 8, 9 og 12 meter er mulige.

SLY Boss kan arbejde med én, to eller tre tanke til hver sin tallerken/så-række. Det giver bl.a. den fordel, at man samtidigt kan så flere forskellige afgrøder og måske lade den første række så afgrøder, der skal placeres dybt og den næste række arbejde med mindre frø og højere placering.

Fra landmænd til landmænd
Anders Højte er produkt- og dyrkningsekspert hos FMR Maskiner. Han fortæller, at det nye agentur er et skridt videre i FMR’s bestræbelser på at blive et slags maskincenter for strip-till og no-till såmaskiner for hele Danmark. 
- Vi vil ikke ud og konkurrere med landbocentrenes konsulenter, men være stedet, hvor interesserede kunder både kan få viden og købe redskaber. Det vil sige, at vi både kan rådgive om hele konceptet med reduceret jordbehandling og selvfølgelig også sælge redskaberne, hvis dyrkningsformen er interessant for kunderne.

Han er selv landmand og kender de praktiske udfordringer og muligheder. Måske er Anders Højtes baggrund som landmand også en af grundene til, at det er lykkedes at få SLY-agenturet i Danmark. Det franske firma er etableret af to landmænd - Cyrille Geneste and George Sly - fra henholdsvis Frankrig og England. De har mottoet »SLY aims to serve farming, not the other way around«, og den holdning er den danske produktekspert helt enig i. 

- Vi skal sørge for at sælge maskiner, som understøtter kundernes drift og økonomiske resultater og holde fokus på at levere det grej, der optimerer deres drift, siger han. 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.

Roedag på Sofiehøj ved Maribo i juni

Forskellige skadevoldere er i søgelyset, når roedagen holdes for alle interesserede.
Side 1 af 1548 (30941 artikler)Prev1234567154615471548Next