Med Møller hos Joskin

I år er det 50 år siden, at Victor Joskin startede maskinstation. I dag kendes Joskin i Danmark blandt andet for gule og grønne tipvogne. Peter Møller har netop besøgt fabrikken i Belgien.

En af de mange svejserobotter i gang på Joskin-fabrikken i Liège i Belgien. Foto: Peter Møller Et kig ned igennem en del af montagehallerne hos Joskin. Foto: Peter Møller
I år har Victor Joskin, der blandt andet laver tip- og gyllevogne, afpudsere og gødningsspredere, 50 års firmajubilæum. Det fortæller Peter Møller fra Maskincenter Ringsted, der netop har været på tur for at se og høre om Joskins historie og samtidig se fabrikken i Liège i Belgien.
Det hele begyndte i 1968, hvor Victor Joskin som 21-årig startede en maskinstation på sine forældres landbrug. Maskinstationen var meget succesfuld og voksede hurtigt til en anseelig størrelse. Som følger deraf blev der indrettet et – efter tiden – meget stort værksted til at service maskinerne.
- Trækkraften på maskinstationen var Fendt, og i midten af 1970’erne blev Victor Joskin kontaktet af Fendt, der spurgte, om han ville overtage forhandlingen af Fendt i området, fortæller Peter Møller og tilføjer:
- Mekanikerne på Joskins værksted havde mere erfaring med reparationer af traktorerne end den lokale Fendt-forhandler, og da de samtidig stod for at aftage 80 procent af de traktorer, der blev solgt fra den forhandler, så kunne de lige så godt overtage forhandlingen, som Joskin har haft siden.
 

Succesfuld gyllevogn

I 1984 stod Joskin og manglede en gyllevogn til sin maskinstation og efter at have afsøgt markedet uden at finde det, han søgte, valgte han at bygge en selv.
Resultatet blev så vellykket, at flere landmænd fra området efterfølgende henvendte sig for at høre, om han også vil bygge en til dem. Og dermed tog virksomheden fart, da det var denne første vogn, der blev grundlaget for Joskin-gruppen, som den kendes i dag.
Hovedkvarteret ligger ved Liège i Belgien, og dækker i dag 5,6 hektar under tag. Virksomheden beskæftiger 750 mand og har fabrikker i Belgien, Polen og Frankrig.
 
Læs mere på den gratis app – Landkiosken, eller i næste uges udgave af LandbrugØst

Læs også