Umuligt at udpege den bedste plov

I alt otte plove aflagde eksamen i mulden ved Støvring i Himmerland. Her er det en fem-furet Kverneland isobus-styret iPlough, der er i aktion. Fotos: Agri Nord

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
21-09-2018 08:08
Uanset fabrikat har hver plov sine fordele. Og indstillingen er afgørende, især for økologer der har interesse i at minimere ukrudtstrykket. Det viste Agri Nords Pløjedag, hvor otte plove var til eksamen.

En efter en blev plove af otte forskellige fabrikater eksamineret, da landboforeningen og rådgivningsvirksomheden Agri Nord tidligere på ugen havde inviteret maskinproducenter til at komme med hver deres plov til Pløjedag ved Støvring i Himmerland.
Eksaminator var Jens Iversen, indehaver af firmaet Ploveksperten, der indstiller plove for landmænd, ligesom han er tidligere verdensmester i pløjning. 
Han kommenterede på de forskellige ploves opbygninger og det resultat, de forskellige plovskær efterlod sig i marken ved en almindelig pløjning og en skrælpløjning.  
Blandt andet fik dyre, højteknologiske løsninger en kommentar med på vejen.
- Man kan også sagtens lave et godt stykke pløjearbejde med en helt almindelig plov, sagde ploveksperten, alt imens han med sin målestok pegede og slog jord af skærene. 

Indstilling er nøglen

Selvom plovene blev målt og vejet op imod hinanden, så blev ingen plov udpeget som den bedste.
- De kan alle sammen levere et godt stykke arbejde, men hver plov har sine plusser og minusser, sagde økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen, der var taknemmelig for, at omkring 70 maskinhandlere og -producenter samt gæster valgte at bruge dagen i går på marken lidt udenfor Støvring 
Indstillingen af ploven er nøglen til et godt stykke arbejde, understregede chefkonsulenten, der blandt andet kigger efter, hvor godt furen er skåret rent i bunden, og hvor jævn marken er, når den er pakket. 
Særligt for økologer er det vigtigt, at pløjningen er foretaget optimalt, så ukrudtstrykket minimeres mest muligt.
- Hvis furen ikke er skåret ordentlig ren i bunden, så har rodukrudt som tidsler og senegræs alt for gode betingelser, siger han. 

Det vigtigste redskab mod ukrudtet

Produktchef hos Kverneland, Jesper Svendsen, var en af deltagerne. Han er glad for, at der er kommet så stor fokus på indstillingen af ploven. 
- I dag er vores traktorer så stærke så med en klods i næsen og firehjulstrækket slået til, kan man trække en dårlig indstillet plov gennem marken. Og det er ærgerligt, for en god pløjning er det vigtigste redskab til at lette ukrudtstrykket. For økologer er det afgørende, og for konventionelle landmænd gør det meget i forhold til økonomien i brug af planteværn, siger produktchefen.
Han fik samtidig en god dialog med flere af de fremmødte, og han var da også henne for at se til kollegaernes plove.
- Det er nu sjovt at se kollegaernes grej kontra vores eget, og selvom det ikke er nogen konkurrence, så konkurrerer vi selvfølgelig lidt, siger produktchefen, der især glædede sig til at se, hvordan de forskellige plove klarede skræl-pløjningen. 
 

Efterspørgsel for afgrøder tilbage på sporet

21-02-2019 17:00:42

I sidste uge blev afgrødemarkedet så at sige taget på sengen, da det amerikanske landbrugsministerium fremlagde deres ugentlige eksporttal. Her var der tale om en negativ eksport af sojabønner, efter at Kina havde annulleret en række store ordrer på amerikanske sojaleverancer. I denne uge viser tallene at eksporten af sojabønner nu er tilbage på rette spor, ligesom eksporten er det for korn.


Arla Noter

21-02-2019 16:53:53

Spareprogram leverede langt flere millioner end ventet

21-02-2019 16:48:55

Arlas spareprogram Calcium leverede i 2018 omkostningsbesparelser på cirka 850 millioner kroner. Det er markant mere end ventet. Også øget salg af varemærkeprodukter spiller positivt ind på regnskabet.


Arlas bestyrelsesformand om kritik: - Vi er ikke dårligere end konkurrenterne

21-02-2019 16:46:27

Arlas bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard har intet imod, at nogle andelshavere offentligt rejser heftig kritik af både ham og resten af Arla-ledelsen. Han er dog ikke enig i, at Arla generelt klarer sig dårligere end konkurrenterne.


17 øre pr. kilo mælk sendt tilbage: - Det her er en »one-timer«

21-02-2019 16:44:51

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk – lidt over 17 øre – i gennemsnit til andelshaverne.


Landmænd opmærksomme på risiko for øget gaveafgift

21-02-2019 15:00:13

Socialdemokratiet lægger op til at ændre gaveafgiften, hvis partiet kommer til magten. Det har tilsyneladende fået lidt flere landmænd til at sætte gang i et generationsskifte.


Sønderjylland skal blomstre til Tour de France

21-02-2019 14:10:03

Sønderjylland skal vises frem fra sin allerbedste side, når Tour de France kommer til Danmark i 2021, mener Anders Andersen, direktør i Landbo Syd. Og det skal ske med blomster.


Jubilæum i Gribskov vandløbslaug: - Vi har nået meget på ti år

21-02-2019 14:00:25

Gribskov Vandløbslaug fylder ti år. Det markeres ved årets generalforsamling i aften.


Gårdråd virker i både modgang og medgang

21-02-2019 13:30:51

Et gårdråd kan være med til at løfte en landbrugsvirksomhed såvel i fremgang som i nød.


Du bør overveje at lave din virksomhed om til et selskab inden 30. juni

21-02-2019 13:30:50

Landmænd, der vil lave deres virksomhed om til et selskab, kan gøre det skattefrit frem til den 30. juni, fortæller chefrådgiver.


Underlaget afgør varmeudnyttelsen af varmelampen i hulen

21-02-2019 12:30:01

Seges Svineproduktion har testet forskellige underlag i pattegrisehulen. Undersøgelsen afslører blandt andet at grise på gummimåtter kun opvarmes af varmelampen, idet gummimåtten har en lav varmeledningsevne.


Vejstrid i Vejen har taget ny drejning

21-02-2019 11:13:00

Miljø- og Fødevareklagenævnet har givet landmand Martin Lund Madsen medhold i en klage over Vejen Kommunes manglende screening af området omkring Skovgårdsvej.


Gefion og DLS deler overskuddet med medlemmerne

21-02-2019 11:00:40

Rådgivningsselskabet VKST, der er ejet af Gefion og DLS, kan præsentere et resultat på 3,7 mio. kr. for 2018, og derfor giver de to foreninger bag VKST nu en del af overskuddet fra rådgivningen videre til medlemmerne.


Nye LED-installationer til lave stalde, goldkøer og kødkvæg

21-02-2019 11:00:28

Som supplement til det nuværende 250 W LED-installationer introducerer Lely nu en ny 125 W. LED-installation med en maksimal lysstrøm på 18.000 lumen.


Årsmøde for sukkerroedyrkere

21-02-2019 10:30:30

Nu skal efterafgrøder nedmuldes

21-02-2019 10:00:32

Med det tidlige forår skal markerne ryddes for efterafgrøder ved første lejlighed. Det påpeger Seges for at give et par uger fra nedmuldningen til en eventuel tidlig såning kan begynde.


Tilsætning af Vizura til gyllen fremmer fosforoptag - test

16-11-2018 00:00:43

Med tilsætning af Vizura i den udspredte gylle fremmes planternes fosforoptag. Dette er især en fordel for de landmænd, der er ramt af fosforloftet.


Høj komfort i smal traktor test

27-08-2018 00:00:13

Mange kompakttraktorer har opnået deres kompakte ydre mål på bekostning af førerkomforten, hvor det især er gået ud over kabinernes rummelighed. Helt modsat er udviklingen med landbrugstraktorer, hvor førerkomforten ofte er en afgørende faktor, når kunderne køber ny traktor.


Side 1 af 1463 (29260 artikler)Prev1234567146114621463Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer