bannerPos

Umuligt at udpege den bedste plov

I alt otte plove aflagde eksamen i mulden ved Støvring i Himmerland. Her er det en fem-furet Kverneland isobus-styret iPlough, der er i aktion. Fotos: Agri Nord

Lis Agerbæk Jørgensen

Redaktionssekretær og journalist
21-09-2018 08:08
Uanset fabrikat har hver plov sine fordele. Og indstillingen er afgørende, især for økologer der har interesse i at minimere ukrudtstrykket. Det viste Agri Nords Pløjedag, hvor otte plove var til eksamen.

En efter en blev plove af otte forskellige fabrikater eksamineret, da landboforeningen og rådgivningsvirksomheden Agri Nord tidligere på ugen havde inviteret maskinproducenter til at komme med hver deres plov til Pløjedag ved Støvring i Himmerland.
Eksaminator var Jens Iversen, indehaver af firmaet Ploveksperten, der indstiller plove for landmænd, ligesom han er tidligere verdensmester i pløjning. 
Han kommenterede på de forskellige ploves opbygninger og det resultat, de forskellige plovskær efterlod sig i marken ved en almindelig pløjning og en skrælpløjning.  
Blandt andet fik dyre, højteknologiske løsninger en kommentar med på vejen.
- Man kan også sagtens lave et godt stykke pløjearbejde med en helt almindelig plov, sagde ploveksperten, alt imens han med sin målestok pegede og slog jord af skærene. 

Indstilling er nøglen

Selvom plovene blev målt og vejet op imod hinanden, så blev ingen plov udpeget som den bedste.
- De kan alle sammen levere et godt stykke arbejde, men hver plov har sine plusser og minusser, sagde økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen, der var taknemmelig for, at omkring 70 maskinhandlere og -producenter samt gæster valgte at bruge dagen i går på marken lidt udenfor Støvring 
Indstillingen af ploven er nøglen til et godt stykke arbejde, understregede chefkonsulenten, der blandt andet kigger efter, hvor godt furen er skåret rent i bunden, og hvor jævn marken er, når den er pakket. 
Særligt for økologer er det vigtigt, at pløjningen er foretaget optimalt, så ukrudtstrykket minimeres mest muligt.
- Hvis furen ikke er skåret ordentlig ren i bunden, så har rodukrudt som tidsler og senegræs alt for gode betingelser, siger han. 

Det vigtigste redskab mod ukrudtet

Produktchef hos Kverneland, Jesper Svendsen, var en af deltagerne. Han er glad for, at der er kommet så stor fokus på indstillingen af ploven. 
- I dag er vores traktorer så stærke så med en klods i næsen og firehjulstrækket slået til, kan man trække en dårlig indstillet plov gennem marken. Og det er ærgerligt, for en god pløjning er det vigtigste redskab til at lette ukrudtstrykket. For økologer er det afgørende, og for konventionelle landmænd gør det meget i forhold til økonomien i brug af planteværn, siger produktchefen.
Han fik samtidig en god dialog med flere af de fremmødte, og han var da også henne for at se til kollegaernes plove.
- Det er nu sjovt at se kollegaernes grej kontra vores eget, og selvom det ikke er nogen konkurrence, så konkurrerer vi selvfølgelig lidt, siger produktchefen, der især glædede sig til at se, hvordan de forskellige plove klarede skræl-pløjningen. 
 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next