Maskinnyheder i regn og rusk

Godt 10.000 besøgende og knap 250 udstillere på Have & Landskab i Slagelse, hvor New Holland i »dansk efterårsvejr« blandt andet fremviste en blå traktor, der var grøn.

På New Holland-standen kunne man se den elektriske ukrudtsbekæmper, XPower, og Peter Byrgesen gav gerne en teoretisk gennemgang. Foto: Jesper Hallgren Svend Olesen orienterede om de ændringer, som har gjort den blå New Holland-traktor grøn. Foto: Jesper Hallgren Der var ind imellem meget lange køer til madboderne. Her har de sultne gæster god tid til at kigge på Yanmar-maskiner fra Maskiner A/S. Foto: Jesper Hallgren

For 10. gang har arealerne ved Jernbjergården på C.A. Olesensvej i Slagelse dannet rammen om udstillingen Have & Landskab, som er Skandinaviens største fagmesse for den grønne branche – i år med 248 udstillere og 10.220 besøgende i et efterårsvejr, som bød på både regn og blæst.

Det var fjerde gang i træk, at besøgstallet rundede 10.000, og selv om det er 1.000 under besøgsrekorden på 11.259 fra 2017, er Have & Landskabs bestyrelsesformand, Palle Kristoffersen, meget tilfreds.

- At vi runder 10.000 besøgende, er mildest talt imponerende, når branchen har rygende travlt, og der har været usikkerhed omkring corona-situationen, lyder det fra formanden, som håber, at de mange fagfolk har suget til sig af den enorme viden og nytænkning, der har været til rådighed under de tre udstillingsdage i Slagelse.

- På en udstilling med faglige aktiviteter, kurser og 248 udstillere kan ingen nå at se det hele. Men det springer i øjnene, hvordan sindssygt hurtigt hele konverteringen til el-redskaber og –maskiner går. Det rykker, og det rykker hurtigere, end vi havde drømt om, konstaterer Palle Kristoffersen.

Lange køer

Til gengæld gik det ikke hurtigt nok med at lange mad ud over disken til det besøgende, hvilket udstillingsleder Dina Overgaard blankt erkender.

- Madsituationen har på mange områder været uacceptabel med lange køer, og vi vil gøre alt, der står i vores magt for at forhindre, at det sker igen. Det skal være bedre, og sådan er dét.

- Det er, tilføjer hun, vores ansvar, at alle dele af et besøg på Have & Landskab er i orden, og det var køerne ved madboderne ganske enkelt ikke.

Vejret var til tider også en blandet fornøjelse for de besøgende, men det blæsende vejr gjorde, at de mange udstillere fik fuld valuta for reklamepengene. De medbragte flag med logoer og firmanavne var i hvert fald tydelige at læse i den stride blæst.

Bæredygtig traktor

Blandt de mange maskinudstillere havde flere også god grund til at kippe med flaget. Det gjaldt blandt andet New Holland, som på den grønne branche meget passende præsenterede en blå New Holland-traktor, der var grøn.

New Holland kunne således fremvise den nye metantraktor, New Hollands T6 Methan Power-traktor, som er 100 procent drevet af metangas. Dermed adskiller den sig naturligvis på et område, som allerede har givet stor opmærksomhed i branchen.

Både design og motorstyrke (180 hk) er som på New Hollands T6-serie (Stage V) med dieselmotor, men metantraktorer kører på fossilfrit brændsel og reducerer dermed CO2-udledningen gevaldigt.

Det er således det, man med rette kan kalde en bæredygtig traktor, der blev præsenteret på New Holland-standen, hvor man også kunne stifte bekendtskab med en miljøvenlig ukrudtsbekæmper.

Dødsstød til ukrudtet

Med elektriske tråde rammes ukrudtet, og strømmen slår de grønne celler i den uønskede plante ihjel, så den ikke længere kan optage vand og sollys.

New Hollands XPower består af to dele, der arbejder sammen. En generator monteret bagpå traktoren, der gennem kraftige kabler sender den nødvendige energi frem til et frontaggregat forrest på traktoren.

Her hænger de elektriske tråde i tre rækker – omkranset af gummi, der trykkes ned til jorden, så trådene får kontakt med ukrudtet. Trådene kan sågar forskydes en halv meter til hver side.

Den både effektive og miljøvenlige ukrudtsbekæmper kan bruges i mange forskellige afgrøder, og det foregår – alt efter forholdene – i en hastighed på to til fem kilometer i timen.

Besøgstal

Have & Landskab holdes hvert andet år – her er besøgstallet for de seneste fem udstillinger. Nedenstående tal er unikke besøgende. Hvis folk er kommet to eller tre dage på udstillingen, tæller de stadig kun én gang.

2013: 9.625

2015: 10.829

2017: 11.259

2019: 10.658

2021: 10.220

Maskinleverandørernes Innovationspris 

På åbningsdagen af Have & Landskab blev Maskinleverandørernes Innovationspris udpeget.

Vinder i kategorien »småmaskiner«: Den elektriske løvsuger Stama MK10 fra GMR Maskiner A/S.

Vinder i kategorien »øvrigt materiel«: Den fuldelektriske redskabsbærer AllTrec 8015F fra Nomaco Danmark A/S.

Læs også