Planteformand: Grænsen for målrettet regulering er nået

Der bliver i år givet tilsagn til 94 procent af de målrettede efterafgrøder, som der ifølge myndighederne er behov for. Planteformand i L&F, Torben Hansen, understreger, at det langt fra er af lyst, at landmændene udlægger dem.

Status over årets ansøgningsrunde, når det kommer til den målrettede regulering er nu gjort op. Danske landmænd har ansøgt om 359.000 hektar. Da der i visse oplande er overansøgt, så vil Landbrugsstyreslen give tilsagn til cirka 351.000 hektar. Indsatsbehovet er vurderet til 374.000 hektar.

Fra L&F kalder planteformand Torben Hansen det for flot, at landmændene har søgt om så mange efterafgrøder.

- Men jeg er 100 procent sikker på, at det bliver ikke gjort af lyst, det her. Det er af nød, at man rigtig mange steder går ind for at godtage så mange målrettede efterafgrøder, siger han, og fortæller, at han frygter for, hvad der sker det år, vejret driller på en måde, så det ikke bliver muligt at nå at etablere så mange efterafgrøder, inden fristen udløber 15. august. 

- Det vil jo give kæmpe kvotetræk. Så det er den helt forkerte vej, som vi er på vej ud af. Sidste år havde vi et år med de nok mest optimale betingelser, men alligevel var der i rigtig mange vandoplande problemer med at nå i mål. Så her, hvor vi er nu, det er en kæmpestor, tyk streg under, at det er grænsen for den målrettede regulering. Vi skal simpelthen have nogle andre virkemidler, siger Torben Hansen.

S vil øge arealet

Meldingen fra planteformanden kommer efter, at regeringen i sidste uge præsenterede sit landbrugsudspil. Her er der i den målrettede regulering fra 2026 lagt op til, at der skal findes kvælstofreduktioner svarende til yderligere 300.000 hektar efterafgrøder. Torben Hansen lægger ikke skjul på, at han frygter fremtiden.

- Ja, jeg går da og ryster lidt i bukserne, når jeg hører regeringens udspil, siger han.

 

 

 

 

Læs også