Land & Fritid dropper plastik i jagtpatroner

Alle plasthaglskåle i jagtpatroner udgår hos Land & Fritid, der fremover kun sælger bionedbrydelige haglskåle. Målet er at nedbringe plastikaffald i naturen.

Kædedirektør for Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen, fortæller, at interessen for de grønne patroner er stigende. Foto: Jesper Hallgren Mange jægere er meget bevidste om deres rolle i naturen og ønsker at minimere det aftryk, de sætter. Foto: Per Jørgensen

Land & Fritid producerer jagt- og flugtskydningspatroner under brandet Mike Hammer, og var de første i Danmark til at indføre patroner med bionedbrydelige haglskåle. Nu tager kæden skridtet fuldt ud og dropper plastik haglskåle i alle jagtpatroner.

- Vi arbejder hele tiden på at blive grønnere, og et af de områder, hvor vi allerede er forrest i feltet, er haglpatroner. Det giver rigtig god mening for os at sætte ind her og reducere den mængde plastik, som bliver spredt i naturen i forbindelse med jagt, fortæller kædedirektør for Land & Fritid, Erik Dalsro Jørgensen.

Det er en holdning, der møder opbakning fra Danmarks Jægerforbund, der er glade for Land & Fritids tiltag.

- Jagt bør ikke efterlade forurening i naturen, og derfor er vi i disse år i gang med at finde alternativer til både bly og plastik. Derfor er det fantastisk, at Land & Fritid, som en stor aktør på markedet, går foran og stopper salget af haglpatroner med plastforladninger, siger Marie Louise Achton-Lyng formand for Danmarks Jægerforbunds Våbenudvalg og medlem af Hovedbestyrelsen.

Det viser jo, tilføjer hun, at branchen tager ansvar, men det viser også, at der blandt jægerne er en stor efterspørgsel efter de grønne patroner. Det er meget glædeligt.

- Det giver rigtig god mening for os at sætte ind her og reducere den mængde plastik, som bliver spredt i naturen i forbindelse med jagt.

Erik Dalsro Jørgensen, kædedirektør for Land & Fritid

Stor vækst i grønne patroner

I 2016 begyndte Land & Fritid at sælge egenproducerede patroner under navnet Mike Hammer, og lige fra begyndelsen har jægerne kunnet købe Green Shot-patroner med bionedbrydelig haglskåle.

Siden er flere andre etablerede patronproducenter blevet inspireret af de grønne patroner fra Mike Hammer, som har skabt stor vækst i markedet.

- Vi kan selvfølgelig mærke, at interessen for de grønne patroner er stigende – både hos jagtudlejerne, som er ærgerlige over at finde plastik på deres arealer, men i lige så høj grad hos jægerne, som er meget bevidste om deres rolle i naturen og om at minimere det aftryk, de efterlader, fortæller Erik Dalsro Jørgensen.

Haglpatroner med bionedbrydelige haglskåle fungerer og skyder præcis på samme måde som patroner med plasthaglskål, men fordelen ved patroner med bionedbrydelige haglskåle er, at de er produceret af materialer, der forsvinder i naturen og ikke efterlader mikroplast, når de nedbrydes.

Derfor har Land & Fritid-kæden besluttet, at der med udgangen af 2021 ikke bliver bestilt flere jagtpatroner med plasthaglskåle.

Indsamling af patronhylstre

- Omkring 70 procent af de jagtpatroner, vi sælger, er bionedbrydelige. Vi er stolte af, at jægerne i overvejende grad vælger vores bionedbrydelige patroner, og derfor bakker vi selvfølgelig deres valg op og ser frem til at blive de første i Danmark, der satser 100 procent på de mere miljøvenlige patroner, forklarer category manager for jagt & outdoor Jens Ditlev Rosenvinge.

Jægere, der fortsat bruger jagtpatroner, der indeholder plastik kan indlevere sit jagtaffald i en af Land & Fritids indsamlingscontainere, hvor patronhylstrene bliver afhentet og genanvendt. Ordningen er gratis at anvende for alle jægere, uanset om man køber sine patroner i Land & Fritid eller ej.

Land & Fritid vil fortsat producere flugtskydningspatroner med plastikhaglskåle, men da disse afskydes på et lukket og godkendt område, er der mulighed for at indsamle haglskålene og derved undgå, at de ender i naturen.

Læs også