bannerPos

Ellemann bandede rosende om nyt minivådområde i Sønderjylland

Der var gaver og tale til landmand Martin Hansen og miljø- og fødevareministeren fra formand i Sønderjyllands Landboforening, Christian Lund. Det 0,7 hektar store minivådområde med fire bassiner og bænk har kapacitet til at binde 430 kilo kvælstof. Foto: Henning K. Andersen

Henning K. Andersen

Journalist
04-06-2019 06:42
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen bandede igen over landbrugets miljøindsats, men på den rosende måde, da han mandag markerede åbningen af Sønderjyllands første minivådområde.

Selvom der kun er to dage til folketingsvalget, havde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) valgt at tage en tur til Øbening udenfor Rødekro i Sønderjylland for at åbne det første minivådområde i landsdelen.

Minivådområderne er en del af de kollektive virkemidler, landbruget forpligtede sig til at lave, da Landbrugspakken i sin tid blev stemt igennem i Folketinget, og den langsomme start, som ordningen for tilskud til minivådområder har fået, har tidligere kastet knubbede ord af sig, også fra ministeren. Det nævnte Jakob Ellemann-Jensen også, inden han klippede snoren over til minivådområdet.

- De fleste har nok bemærket, at jeg har det med at reagere relativt følelsesmæssigt, når det handler om minivådområder, og jeg kan måske komme til at bande. Og det kommer jeg også til i dag, fordi det er sgu et flot vådområde, du har fået dig der, Martin, og tillykke med det, sagde Jakob Ellemann-Jensen i sin tale.

Han benyttede lejligheden til at rose Martin Hansen, der har fået anlagt minivådområdet, for at have gået forrest i sagen.

- Det er flot at se landmænd, der tager ansvar for, at vi kommer i mål med Landbrugspakken. Både i forhold til efterafgrøder, som der i den grad er blevet leveret på, men også med vores kollektive virkemidler.

- Fødevare- og landbrugspakken er jo dybest set grunden til, at vi står her i dag. Den har vi i Venstre kæmpet ganske hårdt for, og det har kostet blod, sved, og en forgænger posten, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

- Landbruget har leveret

Da ansøgningsrunden for etablering af minivådområder blev gjort op for nylig, havde 338 lodsejere ansøgt om lov til at etablere et minivådområde.

Det var en kraftig stigning i forhold til sidste år, og med den fornyede interesse for ordningen tror Jakob Ellemann-Jensen på, at landbruget kommet i mål med at leve op til de krav, der er fastsat i Landbrugspakken.

- Ja det tror jeg, som jeg også sagde det tidligere på året, da jeg både råbte og bandede, det var jo, at man fra landbrugets side kommer til at levere på det her. Og det viser de her tal. Der kommer man jo til. Og det har jeg haft tilliden til hele tiden, og det har jeg stadigvæk, siger Jakob Ellemann-Jensen til Effektivt Landbrug.

- Det gik lidt trægt tidligere på året. Det gjorde det både på grund af langsom sagsbehandling i mit ministerium, men nok også fordi nogle gerne ville se tiden an.

Ingen garanti mod obligatoriske krav

Sidste sommer udsendte Jakob Ellemann-Jensen et obligatorisk krav om at etablere efterafgrøder, en anden del af Landbrugspakken, på 2.750 hektar landbrugsjord yderligere, selv om han ifølge en aktindsigt kunne have ladet være med det.

Og selvom miljø- og fødevareministeren på ny roste landbrugets indsats for at leve op til kravene i Landbrugspakken, vil han ikke garantere, at noget tilsvarende ikke kunne ske, hvis han fortsat er minister efter onsdagens folketingsvalg.

- Lad os nu se, om vi er i mål først. For som jeg ser det, kan man ikke være lidt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Og enten er man i mål, eller også er man ikke. Men hvis vi snakker nogle få tusinde hektar, så kan man jo sige, at der ikke mangler så meget, før man er i mål, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tal fra Landbrugsstyrelsen viste i sidste måned, at landmænd har ansøgt om tilskud til etablering af 139.300 hektar efterafgrøder, mens det vejledende indsatsbehov var sat til 142.000 hektar.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next