bannerPos

Ellemann bandede rosende om nyt minivådområde i Sønderjylland

Der var gaver og tale til landmand Martin Hansen og miljø- og fødevareministeren fra formand i Sønderjyllands Landboforening, Christian Lund. Det 0,7 hektar store minivådområde med fire bassiner og bænk har kapacitet til at binde 430 kilo kvælstof. Foto: Henning K. Andersen

Henning K. Andersen

04-06-2019 06:42
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen bandede igen over landbrugets miljøindsats, men på den rosende måde, da han mandag markerede åbningen af Sønderjyllands første minivådområde.

Selvom der kun er to dage til folketingsvalget, havde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) valgt at tage en tur til Øbening udenfor Rødekro i Sønderjylland for at åbne det første minivådområde i landsdelen.

Minivådområderne er en del af de kollektive virkemidler, landbruget forpligtede sig til at lave, da Landbrugspakken i sin tid blev stemt igennem i Folketinget, og den langsomme start, som ordningen for tilskud til minivådområder har fået, har tidligere kastet knubbede ord af sig, også fra ministeren. Det nævnte Jakob Ellemann-Jensen også, inden han klippede snoren over til minivådområdet.

- De fleste har nok bemærket, at jeg har det med at reagere relativt følelsesmæssigt, når det handler om minivådområder, og jeg kan måske komme til at bande. Og det kommer jeg også til i dag, fordi det er sgu et flot vådområde, du har fået dig der, Martin, og tillykke med det, sagde Jakob Ellemann-Jensen i sin tale.

Han benyttede lejligheden til at rose Martin Hansen, der har fået anlagt minivådområdet, for at have gået forrest i sagen.

- Det er flot at se landmænd, der tager ansvar for, at vi kommer i mål med Landbrugspakken. Både i forhold til efterafgrøder, som der i den grad er blevet leveret på, men også med vores kollektive virkemidler.

- Fødevare- og landbrugspakken er jo dybest set grunden til, at vi står her i dag. Den har vi i Venstre kæmpet ganske hårdt for, og det har kostet blod, sved, og en forgænger posten, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

- Landbruget har leveret

Da ansøgningsrunden for etablering af minivådområder blev gjort op for nylig, havde 338 lodsejere ansøgt om lov til at etablere et minivådområde.

Det var en kraftig stigning i forhold til sidste år, og med den fornyede interesse for ordningen tror Jakob Ellemann-Jensen på, at landbruget kommet i mål med at leve op til de krav, der er fastsat i Landbrugspakken.

- Ja det tror jeg, som jeg også sagde det tidligere på året, da jeg både råbte og bandede, det var jo, at man fra landbrugets side kommer til at levere på det her. Og det viser de her tal. Der kommer man jo til. Og det har jeg haft tilliden til hele tiden, og det har jeg stadigvæk, siger Jakob Ellemann-Jensen til Effektivt Landbrug.

- Det gik lidt trægt tidligere på året. Det gjorde det både på grund af langsom sagsbehandling i mit ministerium, men nok også fordi nogle gerne ville se tiden an.

Ingen garanti mod obligatoriske krav

Sidste sommer udsendte Jakob Ellemann-Jensen et obligatorisk krav om at etablere efterafgrøder, en anden del af Landbrugspakken, på 2.750 hektar landbrugsjord yderligere, selv om han ifølge en aktindsigt kunne have ladet være med det.

Og selvom miljø- og fødevareministeren på ny roste landbrugets indsats for at leve op til kravene i Landbrugspakken, vil han ikke garantere, at noget tilsvarende ikke kunne ske, hvis han fortsat er minister efter onsdagens folketingsvalg.

- Lad os nu se, om vi er i mål først. For som jeg ser det, kan man ikke være lidt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Og enten er man i mål, eller også er man ikke. Men hvis vi snakker nogle få tusinde hektar, så kan man jo sige, at der ikke mangler så meget, før man er i mål, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tal fra Landbrugsstyrelsen viste i sidste måned, at landmænd har ansøgt om tilskud til etablering af 139.300 hektar efterafgrøder, mens det vejledende indsatsbehov var sat til 142.000 hektar.

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next