bannerPos

Mangler stadig 10.000 hektar efterafgrøder

Lasse Ege Pedersen

13-04-2019 07:07
Kig efter en ekstra gang, om der ikke er plads til at lave flere målrettede efterafgrøder, lyder det fra L&F’s planteformand Torben Hansen.

Kom så det sidste.

Landbrug & Fødevarers planteformand, Torben Hansen, beder nu om, at landmænd i de områder af landet, hvor der endnu ikke er fuldtegnet, når det kommer til de målrettede efterafgrøder, ser efter en ekstra gang, om de ikke kan finde plads til flere.

Lige nu er status, at der mangler cirka 10.000 hektar med målrettede efterafgrøder ud af de 137.000 hektar, som der i alt er brug for. Det er i it-systemet Tast Selv-Service, som landmænd skal benytte til at søge, og fra Torben Hansen lyder det, at han godt ved, at det næsten virker lidt absurd, at han beder landmænd og deres konsulenter om at bruge mere tid i et meget ustabilt it-system, men ikke desto mindre er det altså det, som han gør (se side 2-3 i denne avis, red.).

- Prøv nu lige at få givet den en skalle til. Kig en ekstra gang. Det vil være rigtig ærgerligt, hvis ministeren vælger at komme med ekstra indsatskrav, når nu fristen udløber 17. april, siger Torben Hansen.

Stor indsats

Han understreger, at han dog synes, at landmænd generelt har gjort en meget stor indsats igen i år i ordningen om de målrettede efterafgrøder.

- Specielt også set i lyset af det fuldstændigt håbløse it-system, som virkelig har bevist, at staten ikke er i stand til at lave it-programmer. Det bliver jo bare værre og værre år for år, siger Torben Hansen.

Han fortæller, at det er rigtigt svært at sige noget om præcis hvor i landet, at der mangler at blive søgt om målrettede efterafgrøder. I 2019 har nogle ID15-områder nemlig et indsatsbehov, der overstiger 25 procent af efterafgrødegrundarealet, og hvis der kommer obligatoriske krav i de områder, vil kravet maksimalt blive op til 25 procent. Behovet ud over de 25 procent i disse områder vil blive udskudt til 2020 i en selvstændig de minimis-ordning.

Sidste år tøvede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ikke med at indføre obligatoriske krav. I alt indførte ministeren her krav om 2.750 hektar med målrettede efterafgrøder, hvor der ikke var mulighed for at få kompensation.   

 

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next