Overvej de skattemæssige konsekvenser ved udtagning af landbrugsarealer

Du kan som ejer af landbrugsjord, til og med udgangen af oktober 2024, søge om støtte udtagning af landbrugsjord, også kaldet permanent ekstensivering. Ved udtagningen modtager du en engangsbetaling, som du bør overveje de økonomiske konsekvenser af.

Af Emil Henriksen, juniorkonsulent, og Jens Chr. Obel, chefrådgiver, Skat, Agri Nord/LandboNord

Overvejer du at deltage i ordningen om permanent ekstensivering, er det vores anbefaling, at du søger rådgivning om de økonomiske konsekvenser.

Hele ideen med støtteordningen til udtagning af landbrugsjord er at få det taget ud af drift, så det ikke længere dyrkes med pløjning, gødskning, sprøjtning og så videre. Dog må det stadig anvendes til afgræsning og til slæt under hensyntagen til biodiversiteten. Som kompensation herfor kan man få 82.500 kroner pr. hektar i tilskud for at tage landbrugsjord ud af drift, og 35.500 kroner pr. hektar for permanente græsningsarealer. I forbindelse med udtagningen tinglyses en servitut på arealet, hvor arealet endegyldigt tages ud af landbrugsproduktion.

Hele ideen med støtteordningen til udtagning af landbrugsjord er at få det taget ud af drift, så det ikke længere dyrkes med pløjning, gødskning, sprøjtning og så videre. Dog må det stadig anvendes til afgræsning og til slæt under hensyntagen til biodiversiteten. Som kompensation herfor kan man få 82.500 kroner pr. hektar i tilskud for at tage landbrugsjord ud af drift, og 35.500 kroner pr. hektar for permanente græsningsarealer. I forbindelse med udtagningen tinglyses en servitut på arealet, der endegyldigt tager arealet ud af landbrugsproduktion.

Når der søges støtte til permanent udtagning af dit landbrugsareal, er det vigtigt at skelne mellem indkomsttab/afgrødetab og decideret tab af rådighed/rettighed. Umiddelbart er udtagningen af landbrugsarealer kendetegnet ved, at man ret beset »mister« rettigheden over sin faste ejendom i forhold til tredjemand (læs; staten), og dermed ikke tab af indkomst fordi man ikke længere kan dyrke afgrøder, som man kunne forledes til at tro. I kraft af den servitut der tinglyses på det ekstensiverede areal, som gør, at det ikke længere må dyrkes, udgør således en rådighedsindskrænkning.

Beskatning af fortjeneste ved modtagelse af kompensation – engangsbeløb

Tabet af rettighed over fast ejendom man som lodsejer lider ved udtagning af arealer, kompenseres via engangsudbetalingen, der dækker det værditab, man påføres, når arealerne ikke længere må drives som egentlige landbrugsarealer. Dette anses skattemæssigt som et delsalg af fast ejendom og skal behandles efter ejendomsavancebeskatningsloven, og der skal derfor beregnes en ejendomsavance af den del af delsalget, som vedrører overgangen fra landbrugsjord til ekstensiveret areal.

Ejendomsavancen kan enten være positiv eller negativ. Er ejendomsavancen positiv, udløser det en skat, hvor ejendomsavancen beskattes som kapitalindkomst med 43 procent. Der er visse muligheder for at udskyde denne skat, for eksempel hvis man driver virksomhed i virksomhedsskatteordningen. Er avancen negativ, kan tabet modregnes i fremtidige gevinster ved salg af samme eller andre ejendomme, hvorpå der er gevinst.

Andre økonomiske konsekvenser – pension og vurderingen af ejendommen

Er du pensionist kan en positiv ejendomsavance på ejendommen få betydning for pensionstillægget i det år, du afstår dele af din ejendom til udtagning. En eventuel fortjeneste påvirker derimod ikke grundbeløbet i pensionen.

Hvis du vælger at deltage i et projekt med udtagning af jord, skal du også være opmærksom på, at det kan få betydning for den vurderingsstatus ejendommen har, det vil sige landbrugsejendom eller beboelsesejendom. Efter den nye ejendomslov kan en ejendom kategoriseres som:

  • Ejerbolig
  • Landbrugs-, skov- og naturejendom (forventet ny kategori i 2025)
  • Erhvervsejendom

Dette kan have betydning for mindre landbrugsejendomme, der i dag er kategoriseret som landbrugsejendomme. Hvis et landbrugsareal udtages, kan det medføre, at ejendommens anvendelse ændres. Vurderingsstyrelsen kan derfor mene, at ejendommen skal skifte kategori. Dette kan føre til højere boligskatter (grundskyld og ejendomsværdiskat).

Vi kender endnu ikke konsekvensen af den vurderingsmæssige status ved udtagning af landbrugsarealer, men det er et element, der skal indgå i vurderingen af, om man vil deltage i ordningen.

Hvis du i 2023 valgte den såkaldte »overgangsordning« ved ændringen af kategoriseringen af mindre landbrugsejendomme, vil din nuværende vurderingskategori være uændret, hvis ejendommens samlede areal ikke nedbringes til under to hektar. Den lavere, og mere gunstige, beskatning vil derfor kunne opretholdes i hele din ejertid.

I Agri Nord/LandboNord er det vores opfattelse, at ordningen om udtagning af jord mod økonomisk kompensation, kan være en attraktiv ordning for mange, især hvis den beregnede fortjeneste ved udtagningen er nul eller negativ. I så fald vil den modtagne kompensation være skattefri. Overvejer du at deltage i ordningen, er det som sagt vores anbefaling, at du søger rådgivning om de økonomiske konsekvenser.

Læs også