Noter Nord uge 23-2022

Porcus inviterer til PRRS-møde

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer ejere, driftsledere og ansatte til PRRS-møder i hele landet i de kommende uger. I det nord- og vestjyske vil det finde sted henholdsvis den 8. juni i Vildbjerg Sportscenter, den 9. juni hos Fjordland Thisted og den 14. juni i Vrå, Idrætscenter Vendsyssel.

På mødet, der varer fra fra klokken 18.00 til 21.15, vil der blandt andet være mulighed for at høre om erfaringerne fra den store områdesanering i 2018 og alle er velkomne ved det gratis arrangement – også selvom man ikke er Porcus-kunde.

Programmet starter med en middag, inden Palle Jakobsen fra Agrocom går på podiet og fortæller seneste nyt om kornprisernes himmelflugt og de økonomiske tendenser.

Herefter vil de resterende punkter på programmet handle om den nationale PRRS-reduktionsplan. Der bliver både sat fokus på, hvordan saneringerne gribes an, hvad enten det er delsanering eller totalsanering og økonomien omkring processen.

Desuden vil de fremmødte som nævnt, få mulighed for at høre om de erfaringer som dyrlægerne hos Porcus allerede har gjort sig med store PRRS-områdesaneringer.

Øko-grise trak 9.000 på Sofari

Mange danskere brugte søndagen på grisebesøg, da danske øko-landmænd inviterede på Sofari. Det skriver Økologisk Nu.

13 gårde med økologiske grise havde en søndag i maj inviteret på Sofari rundt omkring i Danmark, og den invitation var der knap 9.000 mennesker, som tog imod. Det er næsten 4.000 flere end sidste år, så det var nogle tilfredse arrangører, der gjorde status efter dagen.

- Vi er rigtig glade for, at så mange mennesker valgte at bruge søndagen på at opleve de økologiske grise. Det har været en rigtig god dag for alle, både for de besøgende og for vores 13 Sofari-værter, som har nydt at opleve begejstringen blandt gæsterne over at kunne komme helt tæt på de økologiske grise, siger Hanne Børsch, der er chefkonsulent i L&F Økologi og projektleder på Sofari til Økologisk Nu.

Knap 92.600 gæster i Roskilde

Arrangørerne af Roskilde Dyrskue oplyser, at der i løbet af de tre dyrskuedage sammenlagt var 92.590 besøgende, hvilket er en smule over gennemsnittet på 90.920 for de foregående 10 dyrskuer.

Lørdagen var med næsten 40.000 gæster den bedst besøgte dag, mens besøgstallet både fredag og søndag var mellem 26.000 og 27.000.

EU-Kommissionen godkender fransk støtteprogram 

EU-Kommissionen har valgt at godkende et fransk støtteprogram til husdyrbrug. Det skriver mediet pig333.com. Formålet med støtteprogrammet er at dække en del af stigningen i foderomkostningerne på bedrifterne.

Det franske bistandsprogram har en værdi af 400 millioner euro til at støtte landbrug og dambrug i forlængelse Ruslands invasion af Ukraine. Støtten under dette program ydes i form af direkte tilskud, og er beregnet til at dække en del af stigningen i foderudgifterne på husdyrbedrifter og dambrug.

Kommissionen finder, at den franske ordning opfylder betingelserne i den midlertidige kriseramme. Støtten må ikke overstige 35.000 euro pr. modtager og vil blive ydet senest den 31. december 2022.

Hjælp bierne

Giv bierne en hjælpende hånd, så blomster og vælg økologi. Sådan lyder det fra Økologisk Landsforening, der har uddelt 50.000 gratis blomsterfrøposer.

I Danmark er der 295 arter bier og flere af dem er truede.

- De vilde bier er vigtige. De er uundværlige for os alle, så vi kan få mad på tallerkenen. Men de er også vigtige for det helt store kredsløb. Vi skal passe på dem, for de passer på os. Vær med til at fremme en ren og rig natur med mere mad til bierne. Vælg økologiske fødevarer og hav blomster i haven, siger Louise Køster, forperson, Økologisk Landsforening.

I blomsterfrøposen kunne man finde flere forskellige bivenlige blomster som aftenpragtstjerne, blodkløver, blåhat, hvid okseøje og kornvalmue.

Verdensbanken lover støtte til øget fødevareproduktion

For at undgå global massesult og hungersnød annoncerer Verdensbanken nu, at den vil øremærke yderligere 12 milliarder dollar, svarende til 85 milliarder kroner til at øge fødevareproduktionen.

Det skriver The Guardian.

- Lande bør gøre en fælles indsats for at øge forsyningen af energi og gødning, hjælp landmænd med at øge beplantningen og afgrødeudbyttet og fjerne politikker, der blokerer for eksport og import, omdirigere fødevarer til biobrændstof eller tilskynder til unødvendig opbevaring, siger Verdensbankens præsident David Malpass, ifølge The Guardian.

Den nye finansiering skal foruden at øge fødevareproduktionen også øge gødningsproduktionen, lette handel med varer og støtte sårbare producenter. Verdensbanken annoncerede tidligere 18,7 milliarder dollar (132 milliarder kroner) i finansiering til projekter knyttet til fødevare- og ernærings-sikkerhedsspørgsmål i Afrika og Mellemøsten, Østeuropa og Centralasien og Sydasien.

Med den nye pose penge er den samlede sum til projekter over de næste 15 måneder på 30 milliarder dollar svarende til 212 milliarder kroner.

 

 

 

 

Læs også