De seneste ugers stigende smittetal i Danmark får nu Danish Crown til at tage en ny type test i brug for at sikre sig imod, at medarbejdere smittet med Covid-19 kommer ind på koncernens største slagteri i Horsens.
Mandag eftermiddag blev en gruppe medarbejdere fra Danish Crowns slagteri i Horsens screenet for Covid-19 ved en »hurtig-test«, inden arbejdsdagens start.
Fælles for medarbejderne var, at der i den seneste tid enten er konstateret smitte i umiddelbar nærhed af deres bopæl eller i deres perifere netværk, så for at sikre, at der ikke bringes smitte med ind på arbejdspladsen, blev de testet inden de mødte på arbejde.
Den nye test er en såkaldt antigen-test. Testen bygger ligesom andre Covid-19 tests på en podning. Podepinden bliver derefter sænket ned i en prøvevæske, som efterfølgende bliver påført en teststrimmel, og 15 minutter senere kan resultatet aflæses på teststrimlen.
- Med de smittetal, vi har set i Danmark de seneste uger, så er risikoen for smitte blandt vores medarbejdere også steget betragteligt. En stor del af vores medarbejdere deler enten bolig eller kører sammen med kollegaer til og fra arbejde. Vi ved fra myndighederne, at dét indebærer en forhøjet risiko for spredning af smitte, så derfor vælger vi nu at teste dagligt i Horsens på baggrund af en risikobaseret screening af alle medarbejdere, fortæller Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown Pork.
Hvem er sammen?
Alle medarbejdere på Danish Crowns slagterier får dagligt tjekket deres temperatur og arbejder med mundbind. Sideløbende arbejdes der, baseret på erfaringerne fra udbruddet i Ringsted, målrettet med smittesporing, hvis en medarbejder konstateres smittet. Derfor hjemsendes markant flere, end myndighederne anbefaler, som nære kontakter, fordi der er ekstra fokus på, hvem medarbejderne ses med i fritiden og bare lejlighedsvist kører sammen med. Alligevel har Danish Crown oplevet, at blot to smittede blandt medarbejderne i løbet af 10 dage har medført et tocifret antal smittede blandt de hjemsendte kontaktpersoner.
- Vores udfordring er at have fuldstændig styr på dét, vi kalder køreklubber, og hvem der er sammen i fritiden – også når de er hjemsendt som kontaktpersoner. Derfor sætter vi nu ind med løbende tests efter dét, vi kalder en risikobaseret screeningsmodel, hvor medarbejderne udvælges til test på baggrund af de oplysninger, de selv giver os løbende, siger Per Laursen.
Selve testen udføres af uddannet personale, inden medarbejderne møder på arbejde. En antigen-test er dog behæftet med en større usikkerhed end de tests, der tages på testcentrene, så en positiv antigen-test skal altid følges op af en test efter den offentligt anerkendte metode.
Foreløbigt er det planen at teste op mod 400 medarbejdere i denne uge. Derefter vil der blive lagt en plan for test i de kommende uger.
- Vi har en stærk tro på, at det kan blive et effektivt ekstra redskab i kampen for at holde smitten ude af vores fabrikker. At det giver mening at teste på den måde, erfarede vi allerede mandag, hvor 15 af de testede medarbejdere viste sig at være positive, selv om ingen havde hverken symptomer eller forhøjet temperatur, så det er en model, som vi hurtigt kan komme til at tage i brug på andre fabrikker, siger Per Laursen.
aldo