bannerPos

Et år i bioenergiens tegn på messen

Som biomasse er majs et vigtigt råstof i produktionen af biogas. Og produktionen af biogas har været stærkt opadgående de seneste år.

Henning K. Andersen

12-01-2019 08:00
Bioenergibranchen er i en rivende udvikling. Det markeres på årets udgave af NutriFair med en særskilt bioenergimesse som en del af messen.

Skal man lede efter trends i husdyrproduktionen, er biogas og bioenergi unægtelig blandt de fremmeste. Fra at have været en storforbruger af energi, er landbruget de senere år blevet storproducent af energi, og det markeres på NutriFair-messen i år.

Således er den store messe i år scenen for en række bioenergiudstillinger, og samtidig er messen vært for en stor international bioenergikonference.

Redaktør på Bioenergimagasinet, Kris Vetter, er tovholder på bioenergimessen, og ifølge ham har der været pæn interesse for det nye tiltag.

- Det er egentlig gået rigtigt godt. Nyhedens interesse er der i hvert fald, og både udstillere og indlægsholdere har bakket godt op om det, fortæller Kris Vetter, der mener, at der er vis symbolik i at have bioenergimessen i den ene del af messeområdet.

- Man kan sige, at der er noget symbolik i, at man i den ene hal har husdyrproducenterne, men inde i den anden hal der samler vi husdyrgødningen op og bruger den til at producere strøm varme og energi. Så vi rydder jo egentlig op efter husdyrene, fordi den gødning, de danner, bliver omdannet til bioenergi. Så det er jo en win-win for alle parter, siger Kris Vetter.

Teknologiske landvindinger

Ifølge redaktøren er det især de mange teknologiske landvindinger på området, der har vakt hans egen interesse for messen.

- Jeg glæder mig nok især til at høre nogle af de indlæg, der er om fremtiden, for der er nogle teknologiske landvindinger på især biogasområdet, der er med til at effektivisere hele branchen. Indenfor de sidste 4-5 år er der allerede sket en 4-5-dobling af produktionen, så vi allerede er oppe over 10 procent af den samlede energiforsyning, der kommer fra biogasanlæggene, siger han og fortsætter:

- Så lige pludselig er gårdbiogasanlæg gået fra at være små til meget store. Og det er jo i og med, at mælkeproduktionen ikke er under 200 køer, og derfor begynder bedrifterne selv at kunne producere energien ude på landbrugene, så der er virkelig sket en udvikling på det her område, både konventionelt og økologiske biogasanlæg. Det er en branche, der er inde i en rivende udvikling, det er der ingen tvivl om, siger Kris Vetter.

Bred kreds er inviteret

Det typiske antal besøgende på NutriFair er cirka 5.000, men Kris Vetter vil ikke sætte et besøgstal på som mål for bioenergimessen.

- Vi har inviteret alle driftsledere og bestyrelsesmedlemmer fra alle biogasanlæg i Danmark til at komme og høre konferencen og besøge alle udstillerne, og om onsdagen har vi en konference med 250 internationale deltagere, så besøgstallet kan blive alt mellem 500 og 2.000 - så det er nok lidt farligt at sætte et tal på den slags ambitioner, vurderer han.

Onsdagens konference hedder »Fremtidens biogassektor - omkostninger på skrump«, og arrangeres i samarbejde med Aalborg Universitets Energi-sektion i Esbjerg. Blandt samarbejdspartnerne på konferencen er Hochschule Flensburg, RUC, Vejen Kommune og Økologisk Landsforening.

Sådan forløber konferencen

Bioenergikonferencen finder sted onsdag den 16. januar i Messe C Fredericia kl. 10-18 i hal D.

Bioenergi-dagen er opdelt i fire temaer, som omhandler behandling af biomasser, biogasproduktionen, genanvendelse af rest-biomasse samt integration af blandt andet vind- og solenergi i biogasplatformen.

Tema 1: Behandling af halm, dybstrøelse og lignende ligninholdige biomasser

Tema 2: Biogas produktion - proceskontrol og optimering

Tema 3: Forbedrede gødningsprodukter fra biogasanlæggene - Fra jord til bord, igen og igen

Tema 4: Integration af overskuds vind og solenergi via biogasplatformen

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1564 (31279 artikler)Prev1234567156215631564Next