bannerPos

Et år i bioenergiens tegn på messen

Som biomasse er majs et vigtigt råstof i produktionen af biogas. Og produktionen af biogas har været stærkt opadgående de seneste år.

Henning K. Andersen

12-01-2019 08:00
Bioenergibranchen er i en rivende udvikling. Det markeres på årets udgave af NutriFair med en særskilt bioenergimesse som en del af messen.

Skal man lede efter trends i husdyrproduktionen, er biogas og bioenergi unægtelig blandt de fremmeste. Fra at have været en storforbruger af energi, er landbruget de senere år blevet storproducent af energi, og det markeres på NutriFair-messen i år.

Således er den store messe i år scenen for en række bioenergiudstillinger, og samtidig er messen vært for en stor international bioenergikonference.

Redaktør på Bioenergimagasinet, Kris Vetter, er tovholder på bioenergimessen, og ifølge ham har der været pæn interesse for det nye tiltag.

- Det er egentlig gået rigtigt godt. Nyhedens interesse er der i hvert fald, og både udstillere og indlægsholdere har bakket godt op om det, fortæller Kris Vetter, der mener, at der er vis symbolik i at have bioenergimessen i den ene del af messeområdet.

- Man kan sige, at der er noget symbolik i, at man i den ene hal har husdyrproducenterne, men inde i den anden hal der samler vi husdyrgødningen op og bruger den til at producere strøm varme og energi. Så vi rydder jo egentlig op efter husdyrene, fordi den gødning, de danner, bliver omdannet til bioenergi. Så det er jo en win-win for alle parter, siger Kris Vetter.

Teknologiske landvindinger

Ifølge redaktøren er det især de mange teknologiske landvindinger på området, der har vakt hans egen interesse for messen.

- Jeg glæder mig nok især til at høre nogle af de indlæg, der er om fremtiden, for der er nogle teknologiske landvindinger på især biogasområdet, der er med til at effektivisere hele branchen. Indenfor de sidste 4-5 år er der allerede sket en 4-5-dobling af produktionen, så vi allerede er oppe over 10 procent af den samlede energiforsyning, der kommer fra biogasanlæggene, siger han og fortsætter:

- Så lige pludselig er gårdbiogasanlæg gået fra at være små til meget store. Og det er jo i og med, at mælkeproduktionen ikke er under 200 køer, og derfor begynder bedrifterne selv at kunne producere energien ude på landbrugene, så der er virkelig sket en udvikling på det her område, både konventionelt og økologiske biogasanlæg. Det er en branche, der er inde i en rivende udvikling, det er der ingen tvivl om, siger Kris Vetter.

Bred kreds er inviteret

Det typiske antal besøgende på NutriFair er cirka 5.000, men Kris Vetter vil ikke sætte et besøgstal på som mål for bioenergimessen.

- Vi har inviteret alle driftsledere og bestyrelsesmedlemmer fra alle biogasanlæg i Danmark til at komme og høre konferencen og besøge alle udstillerne, og om onsdagen har vi en konference med 250 internationale deltagere, så besøgstallet kan blive alt mellem 500 og 2.000 - så det er nok lidt farligt at sætte et tal på den slags ambitioner, vurderer han.

Onsdagens konference hedder »Fremtidens biogassektor - omkostninger på skrump«, og arrangeres i samarbejde med Aalborg Universitets Energi-sektion i Esbjerg. Blandt samarbejdspartnerne på konferencen er Hochschule Flensburg, RUC, Vejen Kommune og Økologisk Landsforening.

Sådan forløber konferencen

Bioenergikonferencen finder sted onsdag den 16. januar i Messe C Fredericia kl. 10-18 i hal D.

Bioenergi-dagen er opdelt i fire temaer, som omhandler behandling af biomasser, biogasproduktionen, genanvendelse af rest-biomasse samt integration af blandt andet vind- og solenergi i biogasplatformen.

Tema 1: Behandling af halm, dybstrøelse og lignende ligninholdige biomasser

Tema 2: Biogas produktion - proceskontrol og optimering

Tema 3: Forbedrede gødningsprodukter fra biogasanlæggene - Fra jord til bord, igen og igen

Tema 4: Integration af overskuds vind og solenergi via biogasplatformen

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer