Et år i bioenergiens tegn på messen

Henning K. Andersen 12-01-2019 08:00:01
Som biomasse er majs et vigtigt råstof i produktionen af biogas. Og produktionen af biogas har været stærkt opadgående de seneste år.
Bioenergibranchen er i en rivende udvikling. Det markeres på årets udgave af NutriFair med en særskilt bioenergimesse som en del af messen.

Skal man lede efter trends i husdyrproduktionen, er biogas og bioenergi unægtelig blandt de fremmeste. Fra at have været en storforbruger af energi, er landbruget de senere år blevet storproducent af energi, og det markeres på NutriFair-messen i år.

Således er den store messe i år scenen for en række bioenergiudstillinger, og samtidig er messen vært for en stor international bioenergikonference.

Redaktør på Bioenergimagasinet, Kris Vetter, er tovholder på bioenergimessen, og ifølge ham har der været pæn interesse for det nye tiltag.

- Det er egentlig gået rigtigt godt. Nyhedens interesse er der i hvert fald, og både udstillere og indlægsholdere har bakket godt op om det, fortæller Kris Vetter, der mener, at der er vis symbolik i at have bioenergimessen i den ene del af messeområdet.

- Man kan sige, at der er noget symbolik i, at man i den ene hal har husdyrproducenterne, men inde i den anden hal der samler vi husdyrgødningen op og bruger den til at producere strøm varme og energi. Så vi rydder jo egentlig op efter husdyrene, fordi den gødning, de danner, bliver omdannet til bioenergi. Så det er jo en win-win for alle parter, siger Kris Vetter.

Teknologiske landvindinger

Ifølge redaktøren er det især de mange teknologiske landvindinger på området, der har vakt hans egen interesse for messen.

- Jeg glæder mig nok især til at høre nogle af de indlæg, der er om fremtiden, for der er nogle teknologiske landvindinger på især biogasområdet, der er med til at effektivisere hele branchen. Indenfor de sidste 4-5 år er der allerede sket en 4-5-dobling af produktionen, så vi allerede er oppe over 10 procent af den samlede energiforsyning, der kommer fra biogasanlæggene, siger han og fortsætter:

- Så lige pludselig er gårdbiogasanlæg gået fra at være små til meget store. Og det er jo i og med, at mælkeproduktionen ikke er under 200 køer, og derfor begynder bedrifterne selv at kunne producere energien ude på landbrugene, så der er virkelig sket en udvikling på det her område, både konventionelt og økologiske biogasanlæg. Det er en branche, der er inde i en rivende udvikling, det er der ingen tvivl om, siger Kris Vetter.

Bred kreds er inviteret

Det typiske antal besøgende på NutriFair er cirka 5.000, men Kris Vetter vil ikke sætte et besøgstal på som mål for bioenergimessen.

- Vi har inviteret alle driftsledere og bestyrelsesmedlemmer fra alle biogasanlæg i Danmark til at komme og høre konferencen og besøge alle udstillerne, og om onsdagen har vi en konference med 250 internationale deltagere, så besøgstallet kan blive alt mellem 500 og 2.000 - så det er nok lidt farligt at sætte et tal på den slags ambitioner, vurderer han.

Onsdagens konference hedder »Fremtidens biogassektor - omkostninger på skrump«, og arrangeres i samarbejde med Aalborg Universitets Energi-sektion i Esbjerg. Blandt samarbejdspartnerne på konferencen er Hochschule Flensburg, RUC, Vejen Kommune og Økologisk Landsforening.

Sådan forløber konferencen

Bioenergikonferencen finder sted onsdag den 16. januar i Messe C Fredericia kl. 10-18 i hal D.

Bioenergi-dagen er opdelt i fire temaer, som omhandler behandling af biomasser, biogasproduktionen, genanvendelse af rest-biomasse samt integration af blandt andet vind- og solenergi i biogasplatformen.

Tema 1: Behandling af halm, dybstrøelse og lignende ligninholdige biomasser

Tema 2: Biogas produktion - proceskontrol og optimering

Tema 3: Forbedrede gødningsprodukter fra biogasanlæggene - Fra jord til bord, igen og igen

Tema 4: Integration af overskuds vind og solenergi via biogasplatformen

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer