bannerPos

Klima-dagsordenen præger NutriFair 2019

Projektleder Jørgen Kronborg fra Messe C i Fredericia kunne i går konstatere, at der er fuld gang i opbygningen af de 257-stande, der kommer til at fylde NutriFair 2019, der afvikles onsdag og torsdag i den kommende uge. Foto: Jacob Lund-Larsen.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-01-2019 14:00
Husdyrmessen i Fredericia sætter med 257 udstillere og en stort anlagt bioenergiudstilling udstillerrekord.

Det er ikke kun erhvervsklimaet, der præger årets NutriFair. Det gør det globale klima også. For som i resten af samfundet er klimadebatten rykket højt på agendaen hos Messe C i Fredericia, som arrangører NutriFair-messen. Messen sætter i år udstillerrekord med 257 udstillere.

- Landmændene er en del af løsningen i hele klimaspørgsmålet. Jeg har en klar opfattelse af, at danske landmænd er ekstremt dygtige og opmærksomme på klimaet og meget miljøbevidste.

- Det må NutriFair gerne være med til at tale ind i og derved bidrage til at løfte erhvervet, fordi landmændene ofte bliver beskyldt for at svine miljøet, siger Jørgen Kronborg. Han er projektleder hos Messe C i Fredericia, og dermed hovedansvarlig for messens afvikling.

 

Landbruget som løsning

Projektlederen pointerer, at bioenergi leveret fra danske landbrug bliver et større og større samfundsaktiv i disse år. Og Kris Vetter, der er redaktør for bladet Bioenergimagasinet, fortæller, at 80 procent af de råvarer, der indgår i biogas, kommer fra landmanden selv.

- Fra at have været 100 procent fødevareleverandør, er landbruget i dag på vej til at blive den førende energileverandør, siger Kris Vetter, der er primus motor bag den stort anlagte bioenergiudstilling og -konference, som er en del af årets NutriFair-messe.

- Få erhverv er så innovative og omstillingsparate som det danske landbrug, der i øvrigt også er verdensberømt for sin miljøvenlighed. Den danske landmand er en del af løsningen og ikke problemet, når vi taler om at skabe en bedre verden, tilføjer projektleder Jørgen Kronborg, der har ladet FN’s verdensmål være med til at sætte en dagsorden på hele årets messe.

- Verdensmålet er i mine øjne et genialt stykke papir, hvor vi har noget fælles at tale ud fra. Der er faktisk nogen, der har forholdt sig til nogle fælles målsætninger. Det er en vigtig dagsorden, som vi næsten »skal« gå ind i. Det nytter ikke noget at forholde sig neutralt til dette vigtige klimaspørgsmål, vurderer Jørgen Kronborg.

 

Lastbiler tager biogas til sig

Og så kommer projektlederen med et konkret eksempel på, hvor landbruget i stigende omfang kan blive kendt for at levere klimaløsninger.

- Vi har også en logistikmesse her i Messe C. Og udviklingsdirektøren fra en af verdens største lastbilfirmaer, Iveco, har fortalt, at det er biogas, der er fremtiden for den tunge del af transportsektoren. Det er ikke el-lastbiler, vi ser i første omgang.

- Og lad os nu forestille os, at de omkring 6.000 lastbiler, der triller over de danske grænser i døgnet, pludselig begynder at kører på biogas fra landbruget de fleste af dem, så er det jo en helt anden dimension af klimavenlighed, som landbruget bidrager med, end den som vi debatterer i dag, hvor det handler om koprutter på marken. Det synes jeg er spændende, understreger Jørgen Kronborg.

FN’s verdensmål – der handler om at lave en mere bæredygtig udvikling i verden – kan man se illustrativt udstillet i den mellemgang, der forbinder hal A og D i Messe C, hvor NutriFair og bioenergimessen afvikles onsdag og torsdag i den kommende uge.

Et oplagt sted at netværke
Faglig sparring og udbygning af netværk er en grundpille i NutriFair-konceptet. Og i år sættes der yderligere fokus på området.
- Vi etablerer en decideret netværkszone – en netværkscafé med kaffe, brød, hyggelige loungemøbler og afslappet stemning, hvor besøgende beslutningstagere, udstillere, folk fra organisationer, samarbejdspartnere med flere kan netværke. Det bliver i Hal D, i tilknytning til det store biogas-temaområde, fortæller Jørgen Kronborg, der er projektleder på messen.

30 nye
Messen har i år cirka 30 nye udstillere.
- Mønsteret er, at NutriFair har et enormt godt renommé som en rigtig god messe med plads til de vigtige ben, der handler om produktnyheder i branchen, at man kan møde sit netværk, gøre en god handel og få noget ny viden, siger Jørgen Kronborg.
90 procent af de adspurgte besøgende svarede i 2018, at de kom til NutriFair for at dyrke deres netværk. 92 procent kom for at se nyheder i branchen, mens 71 procent kom med henblik på fremtidige investeringer.

 

Her foregår det
NutriFair 2019 finder sted i Messecentret i Fredericia, der ligger på Vestre Ringvej 101 i udkanten af byen.
Det er ottende gang, NutriFair løber af stabelen. Messen blev første gang afholdt i 2012. Den arrangeres af Messe C i Fredericia i samarbejde med en række af branchens toneangivende aktører.

 

Det er gratis – men husk tilmelding
Messen er åben onsdag den 16. januar fra kl. 09.00 til kl. 17.00 og torsdag den 17. januar i samme tidsrum.
Det er gratis for fagfolk i branchen at deltage på NutriFair, men registrering er nødvendig. Det kan foretages via www.nutrifair.billetexpressen.dk.

 

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer