bannerPos

Klima-dagsordenen præger NutriFair 2019

Projektleder Jørgen Kronborg fra Messe C i Fredericia kunne i går konstatere, at der er fuld gang i opbygningen af de 257-stande, der kommer til at fylde NutriFair 2019, der afvikles onsdag og torsdag i den kommende uge. Foto: Jacob Lund-Larsen.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
12-01-2019 14:00
Husdyrmessen i Fredericia sætter med 257 udstillere og en stort anlagt bioenergiudstilling udstillerrekord.

Det er ikke kun erhvervsklimaet, der præger årets NutriFair. Det gør det globale klima også. For som i resten af samfundet er klimadebatten rykket højt på agendaen hos Messe C i Fredericia, som arrangører NutriFair-messen. Messen sætter i år udstillerrekord med 257 udstillere.

- Landmændene er en del af løsningen i hele klimaspørgsmålet. Jeg har en klar opfattelse af, at danske landmænd er ekstremt dygtige og opmærksomme på klimaet og meget miljøbevidste.

- Det må NutriFair gerne være med til at tale ind i og derved bidrage til at løfte erhvervet, fordi landmændene ofte bliver beskyldt for at svine miljøet, siger Jørgen Kronborg. Han er projektleder hos Messe C i Fredericia, og dermed hovedansvarlig for messens afvikling.

 

Landbruget som løsning

Projektlederen pointerer, at bioenergi leveret fra danske landbrug bliver et større og større samfundsaktiv i disse år. Og Kris Vetter, der er redaktør for bladet Bioenergimagasinet, fortæller, at 80 procent af de råvarer, der indgår i biogas, kommer fra landmanden selv.

- Fra at have været 100 procent fødevareleverandør, er landbruget i dag på vej til at blive den førende energileverandør, siger Kris Vetter, der er primus motor bag den stort anlagte bioenergiudstilling og -konference, som er en del af årets NutriFair-messe.

- Få erhverv er så innovative og omstillingsparate som det danske landbrug, der i øvrigt også er verdensberømt for sin miljøvenlighed. Den danske landmand er en del af løsningen og ikke problemet, når vi taler om at skabe en bedre verden, tilføjer projektleder Jørgen Kronborg, der har ladet FN’s verdensmål være med til at sætte en dagsorden på hele årets messe.

- Verdensmålet er i mine øjne et genialt stykke papir, hvor vi har noget fælles at tale ud fra. Der er faktisk nogen, der har forholdt sig til nogle fælles målsætninger. Det er en vigtig dagsorden, som vi næsten »skal« gå ind i. Det nytter ikke noget at forholde sig neutralt til dette vigtige klimaspørgsmål, vurderer Jørgen Kronborg.

 

Lastbiler tager biogas til sig

Og så kommer projektlederen med et konkret eksempel på, hvor landbruget i stigende omfang kan blive kendt for at levere klimaløsninger.

- Vi har også en logistikmesse her i Messe C. Og udviklingsdirektøren fra en af verdens største lastbilfirmaer, Iveco, har fortalt, at det er biogas, der er fremtiden for den tunge del af transportsektoren. Det er ikke el-lastbiler, vi ser i første omgang.

- Og lad os nu forestille os, at de omkring 6.000 lastbiler, der triller over de danske grænser i døgnet, pludselig begynder at kører på biogas fra landbruget de fleste af dem, så er det jo en helt anden dimension af klimavenlighed, som landbruget bidrager med, end den som vi debatterer i dag, hvor det handler om koprutter på marken. Det synes jeg er spændende, understreger Jørgen Kronborg.

FN’s verdensmål – der handler om at lave en mere bæredygtig udvikling i verden – kan man se illustrativt udstillet i den mellemgang, der forbinder hal A og D i Messe C, hvor NutriFair og bioenergimessen afvikles onsdag og torsdag i den kommende uge.

Et oplagt sted at netværke
Faglig sparring og udbygning af netværk er en grundpille i NutriFair-konceptet. Og i år sættes der yderligere fokus på området.
- Vi etablerer en decideret netværkszone – en netværkscafé med kaffe, brød, hyggelige loungemøbler og afslappet stemning, hvor besøgende beslutningstagere, udstillere, folk fra organisationer, samarbejdspartnere med flere kan netværke. Det bliver i Hal D, i tilknytning til det store biogas-temaområde, fortæller Jørgen Kronborg, der er projektleder på messen.

30 nye
Messen har i år cirka 30 nye udstillere.
- Mønsteret er, at NutriFair har et enormt godt renommé som en rigtig god messe med plads til de vigtige ben, der handler om produktnyheder i branchen, at man kan møde sit netværk, gøre en god handel og få noget ny viden, siger Jørgen Kronborg.
90 procent af de adspurgte besøgende svarede i 2018, at de kom til NutriFair for at dyrke deres netværk. 92 procent kom for at se nyheder i branchen, mens 71 procent kom med henblik på fremtidige investeringer.

 

Her foregår det
NutriFair 2019 finder sted i Messecentret i Fredericia, der ligger på Vestre Ringvej 101 i udkanten af byen.
Det er ottende gang, NutriFair løber af stabelen. Messen blev første gang afholdt i 2012. Den arrangeres af Messe C i Fredericia i samarbejde med en række af branchens toneangivende aktører.

 

Det er gratis – men husk tilmelding
Messen er åben onsdag den 16. januar fra kl. 09.00 til kl. 17.00 og torsdag den 17. januar i samme tidsrum.
Det er gratis for fagfolk i branchen at deltage på NutriFair, men registrering er nødvendig. Det kan foretages via www.nutrifair.billetexpressen.dk.

 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next