bannerPos

Skyd genvej i klimakampen med proteintilskud

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

Henning K. Andersen

12-01-2019 16:00
Der skal gøres en stor indsats for at leve op til fremtidens klimamål i landbruget, men de tiltag, der er sat i verden, giver pæne muligheder for at opretholde et klimavenligt landbrug, der samtidig kan hjælpe til med at skabe bedre økonomi for landmænd.

Sådan kan fremtiden være ifølge Aage Staun. Han er direktør i det danske selskab A-One, der med Devamin-teknologien arbejder målrettet frem mod at være med til at opfylde disse mål.

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

 

Stor CO2-reduktion

Reduktionen af soja i foderblandingerne udlignes med danskproduceret korn, og på den måde kan man leve op til intentionerne i Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger til regeringen om fremtidens proteinforsyning til dansk landbrug, ved at man bruger mere protein, der er fremstillet i Danmark.

- Det kan hjælpe rigtig meget. Når du bruger den her teknologi, så reducerer du udledningen af kvælstof med op til 25 procent. Samtidig skal man ikke flytte så meget soja fra Sydamerika til Danmark, og på den måde kan man spare rigtig meget på CO2-udledningen, forklarer Aage Staun.

Ifølge direktøren har produktet den yderligere fordel, at når man bruger den, bliver væskemængden i gyllen væsentligt reduceret. Det skyldes, at dyrene drikker mindre, fordi de ikke skal drikke så meget for at komme af med overskydende protein, og det gør så at man ikke skal flytte nær så meget væske rundt.

- Mange leverer jo også gyllen til biogasanlæg, og når man så reducerer den mængde af vand, der ikke kan bruges til noget med op til 15-20 procent, ved at bruge Devanim-teknologien. Så slipper man for at fylde en masse overflødigt vand i biogasanlæggene, som man ikke kan udnytte alligevel, og så får man en koncentreret masse, siger Aage Staun og fortsætter:

- Det er jo en enorm fordel. Hvis man ser på Tyskland, er der en helt anden situation, hvor vi også er begyndt at operere meget kraftigt. Der er der nogle store områder, hvor de skal køre gyllen væk fra de områder, og det medfører jo nogle kæmpe transportomkostninger, bare på at flytte overflødigt vand. Så det er også en af fordelene ved at bruge den her teknologi.

 

Større indsats nødvendig

Han erkender, at Devamin-teknologien, ikke kan klare klimaudfordringerne alene, men vil være et stærkt supplement til andre tiltag på området, så som produktion af protein fra fx græs og søstjerner, som Det Nationale Bioøkonomiråd har peget på.

- Med Devamin kan vi reducere importen af soja med omkring 300.000 tons i svinefoder, arbejder på at få lavet nogle afgrøder, der gavner den udvikling, og så samtidig bruger vores eget korn, så opnår vi jo en synergieffekt, ved at der bruges nogle afgrøder, der kan dyrkes i Vesteuropa. Så kan vi langt hen af vejen leve op til de klimamål, som landbruget er oppe imod. Og det er jo et spørgsmål om at gå ind i det her, lyder det fra A-One-direktøren.

Grundideen i Devamin-teknologien er, at de syntetiske aminosyrer i foderet først blive tilgængelige i tyndtarmen. På den måde udnytter man proteinerne bedre, med øget vækst og mindre foderbehov.

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer