Skyd genvej i klimakampen med proteintilskud

Henning K. Andersen 12-01-2019 16:00:36
Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.
Der skal gøres en stor indsats for at leve op til fremtidens klimamål i landbruget, men de tiltag, der er sat i verden, giver pæne muligheder for at opretholde et klimavenligt landbrug, der samtidig kan hjælpe til med at skabe bedre økonomi for landmænd.

Sådan kan fremtiden være ifølge Aage Staun. Han er direktør i det danske selskab A-One, der med Devamin-teknologien arbejder målrettet frem mod at være med til at opfylde disse mål.

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

 

Stor CO2-reduktion

Reduktionen af soja i foderblandingerne udlignes med danskproduceret korn, og på den måde kan man leve op til intentionerne i Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger til regeringen om fremtidens proteinforsyning til dansk landbrug, ved at man bruger mere protein, der er fremstillet i Danmark.

- Det kan hjælpe rigtig meget. Når du bruger den her teknologi, så reducerer du udledningen af kvælstof med op til 25 procent. Samtidig skal man ikke flytte så meget soja fra Sydamerika til Danmark, og på den måde kan man spare rigtig meget på CO2-udledningen, forklarer Aage Staun.

Ifølge direktøren har produktet den yderligere fordel, at når man bruger den, bliver væskemængden i gyllen væsentligt reduceret. Det skyldes, at dyrene drikker mindre, fordi de ikke skal drikke så meget for at komme af med overskydende protein, og det gør så at man ikke skal flytte nær så meget væske rundt.

- Mange leverer jo også gyllen til biogasanlæg, og når man så reducerer den mængde af vand, der ikke kan bruges til noget med op til 15-20 procent, ved at bruge Devanim-teknologien. Så slipper man for at fylde en masse overflødigt vand i biogasanlæggene, som man ikke kan udnytte alligevel, og så får man en koncentreret masse, siger Aage Staun og fortsætter:

- Det er jo en enorm fordel. Hvis man ser på Tyskland, er der en helt anden situation, hvor vi også er begyndt at operere meget kraftigt. Der er der nogle store områder, hvor de skal køre gyllen væk fra de områder, og det medfører jo nogle kæmpe transportomkostninger, bare på at flytte overflødigt vand. Så det er også en af fordelene ved at bruge den her teknologi.

 

Større indsats nødvendig

Han erkender, at Devamin-teknologien, ikke kan klare klimaudfordringerne alene, men vil være et stærkt supplement til andre tiltag på området, så som produktion af protein fra fx græs og søstjerner, som Det Nationale Bioøkonomiråd har peget på.

- Med Devamin kan vi reducere importen af soja med omkring 300.000 tons i svinefoder, arbejder på at få lavet nogle afgrøder, der gavner den udvikling, og så samtidig bruger vores eget korn, så opnår vi jo en synergieffekt, ved at der bruges nogle afgrøder, der kan dyrkes i Vesteuropa. Så kan vi langt hen af vejen leve op til de klimamål, som landbruget er oppe imod. Og det er jo et spørgsmål om at gå ind i det her, lyder det fra A-One-direktøren.

Grundideen i Devamin-teknologien er, at de syntetiske aminosyrer i foderet først blive tilgængelige i tyndtarmen. På den måde udnytter man proteinerne bedre, med øget vækst og mindre foderbehov.

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer