bannerPos

Skyd genvej i klimakampen med proteintilskud

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

Henning K. Andersen

12-01-2019 16:00
Der skal gøres en stor indsats for at leve op til fremtidens klimamål i landbruget, men de tiltag, der er sat i verden, giver pæne muligheder for at opretholde et klimavenligt landbrug, der samtidig kan hjælpe til med at skabe bedre økonomi for landmænd.

Sådan kan fremtiden være ifølge Aage Staun. Han er direktør i det danske selskab A-One, der med Devamin-teknologien arbejder målrettet frem mod at være med til at opfylde disse mål.

Med brug af proteintilskudsmidlet DeviGain i foderblandinger til grise kan man således reducere mængden af soja med op til 80 kilo pr. ton færdigfoder. Det svarer til 13 kg pr. gris.

 

Stor CO2-reduktion

Reduktionen af soja i foderblandingerne udlignes med danskproduceret korn, og på den måde kan man leve op til intentionerne i Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger til regeringen om fremtidens proteinforsyning til dansk landbrug, ved at man bruger mere protein, der er fremstillet i Danmark.

- Det kan hjælpe rigtig meget. Når du bruger den her teknologi, så reducerer du udledningen af kvælstof med op til 25 procent. Samtidig skal man ikke flytte så meget soja fra Sydamerika til Danmark, og på den måde kan man spare rigtig meget på CO2-udledningen, forklarer Aage Staun.

Ifølge direktøren har produktet den yderligere fordel, at når man bruger den, bliver væskemængden i gyllen væsentligt reduceret. Det skyldes, at dyrene drikker mindre, fordi de ikke skal drikke så meget for at komme af med overskydende protein, og det gør så at man ikke skal flytte nær så meget væske rundt.

- Mange leverer jo også gyllen til biogasanlæg, og når man så reducerer den mængde af vand, der ikke kan bruges til noget med op til 15-20 procent, ved at bruge Devanim-teknologien. Så slipper man for at fylde en masse overflødigt vand i biogasanlæggene, som man ikke kan udnytte alligevel, og så får man en koncentreret masse, siger Aage Staun og fortsætter:

- Det er jo en enorm fordel. Hvis man ser på Tyskland, er der en helt anden situation, hvor vi også er begyndt at operere meget kraftigt. Der er der nogle store områder, hvor de skal køre gyllen væk fra de områder, og det medfører jo nogle kæmpe transportomkostninger, bare på at flytte overflødigt vand. Så det er også en af fordelene ved at bruge den her teknologi.

 

Større indsats nødvendig

Han erkender, at Devamin-teknologien, ikke kan klare klimaudfordringerne alene, men vil være et stærkt supplement til andre tiltag på området, så som produktion af protein fra fx græs og søstjerner, som Det Nationale Bioøkonomiråd har peget på.

- Med Devamin kan vi reducere importen af soja med omkring 300.000 tons i svinefoder, arbejder på at få lavet nogle afgrøder, der gavner den udvikling, og så samtidig bruger vores eget korn, så opnår vi jo en synergieffekt, ved at der bruges nogle afgrøder, der kan dyrkes i Vesteuropa. Så kan vi langt hen af vejen leve op til de klimamål, som landbruget er oppe imod. Og det er jo et spørgsmål om at gå ind i det her, lyder det fra A-One-direktøren.

Grundideen i Devamin-teknologien er, at de syntetiske aminosyrer i foderet først blive tilgængelige i tyndtarmen. På den måde udnytter man proteinerne bedre, med øget vækst og mindre foderbehov.

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next