bannerPos

Igen veganske demonstrationer ved økodag

Økodagen trækker traditionelt masser af mennesker af huse, når køerne løber ud på græsset. Her et billede fra økodagen sidste år i Rønnede. Foto: John Ankersen

Henning K. Andersen

12-04-2019 10:00
Søndag afvikles Økodag rundt omkring i Danmark, hvor de økologiske køer kommer på græs. Samtidig arrangerer organisationen Vegan Change demonstrationer mindst fire steder i Danmark.

Det er en af årets festdage i det økologiske landbrug, når Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Ølligegaard, Løgismose, Them og Hansens Mejeri søndag slår dørene op på 59 økologiske gårde i Danmark. Sidste år var over 230.000 mennesker mødt op for at se de økologiske køer komme på græs.

Dengang blev gæster ved nogle gårde også mødt af veganere, der afholdt protestaktioner, og det bliver igen tilfældet i år. Foreningen Vegan Change har anmeldt protestaktioner fire forskellige steder. I Nordjylland, ved Silkeborg og Randers samt i Kirke Hyllinge ved Roskilde. Ifølge foreningen hænger det at drikke mælk ikke sammen med at vælge dyrevenligt.

- Det er faktum, at mælk er en klimabelastende fødevare, som vi mennesker slet ikke har brug for at indtage. Økodag har til formål at bilde danskerne ind, at alt er i sin skønneste orden, hvis man vælger økologisk, skriver foreningen i en pressemeddelelse, hvor arrangementet bliver beskrevet som et markedsføringsstunt.

Inviterer hele Danmark

Hos Økologisk Landsforening, der arrangerer dagen, ærgrer koordinator Birgitte Nygaard sig over, at foreningen har valgt økodagen til markeringen. Arrangørerne har dog affundet sig med protestaktionerne.

- Vi inviterer jo hele Danmark til Økodag, så hvis veganerne har lyst til at komme og demonstrere med deres skilte, så må det være sådan. Selvfølgelig har de lov til at stå der, så længe de ikke generer nogen, siger hun og fortsætter:

- De har en mening, og vi har også en mening, og det skal der være plads til os allesammen. Men når det så er sagt, synes vi jo, det er ærgerligt, at de lige vælger økodagen som platform til at formidle deres budskab, som jo slet ikke har noget med økodagens budskab at gøre, som jo netop er, hvordan de økologiske køer trives, når de kommer ud under åben himmel.

- Men de er der jo, og vores landmænd rummer dem, og vi anbefaler egentlig, at landmændene går ud og snakker med dem, eller byder på kaffe, siger hun til Effektivt Landbrug.

Hun tør ikke byde på, om årets arrangement får lige så mange deltagere som sidste år.

- Lige nu ser det ud til, at vejret bliver ok, og hvis det gør det, kommer der nok omkring 200.000 mennesker. Det skyldes blandt andet, at der er lidt færre værter i år end sidste år. Men det er heller ikke så afgørende, som at dem, der kommer, får en god oplevelse, siger Birgitte Nygaard. 

På hjemmesiden økodag.dk kan man se, hvor arrangementerne foregår søndag.

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer