bannerPos

Igen veganske demonstrationer ved økodag

Økodagen trækker traditionelt masser af mennesker af huse, når køerne løber ud på græsset. Her et billede fra økodagen sidste år i Rønnede. Foto: John Ankersen

Henning K. Andersen

12-04-2019 10:00
Søndag afvikles Økodag rundt omkring i Danmark, hvor de økologiske køer kommer på græs. Samtidig arrangerer organisationen Vegan Change demonstrationer mindst fire steder i Danmark.

Det er en af årets festdage i det økologiske landbrug, når Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Ølligegaard, Løgismose, Them og Hansens Mejeri søndag slår dørene op på 59 økologiske gårde i Danmark. Sidste år var over 230.000 mennesker mødt op for at se de økologiske køer komme på græs.

Dengang blev gæster ved nogle gårde også mødt af veganere, der afholdt protestaktioner, og det bliver igen tilfældet i år. Foreningen Vegan Change har anmeldt protestaktioner fire forskellige steder. I Nordjylland, ved Silkeborg og Randers samt i Kirke Hyllinge ved Roskilde. Ifølge foreningen hænger det at drikke mælk ikke sammen med at vælge dyrevenligt.

- Det er faktum, at mælk er en klimabelastende fødevare, som vi mennesker slet ikke har brug for at indtage. Økodag har til formål at bilde danskerne ind, at alt er i sin skønneste orden, hvis man vælger økologisk, skriver foreningen i en pressemeddelelse, hvor arrangementet bliver beskrevet som et markedsføringsstunt.

Inviterer hele Danmark

Hos Økologisk Landsforening, der arrangerer dagen, ærgrer koordinator Birgitte Nygaard sig over, at foreningen har valgt økodagen til markeringen. Arrangørerne har dog affundet sig med protestaktionerne.

- Vi inviterer jo hele Danmark til Økodag, så hvis veganerne har lyst til at komme og demonstrere med deres skilte, så må det være sådan. Selvfølgelig har de lov til at stå der, så længe de ikke generer nogen, siger hun og fortsætter:

- De har en mening, og vi har også en mening, og det skal der være plads til os allesammen. Men når det så er sagt, synes vi jo, det er ærgerligt, at de lige vælger økodagen som platform til at formidle deres budskab, som jo slet ikke har noget med økodagens budskab at gøre, som jo netop er, hvordan de økologiske køer trives, når de kommer ud under åben himmel.

- Men de er der jo, og vores landmænd rummer dem, og vi anbefaler egentlig, at landmændene går ud og snakker med dem, eller byder på kaffe, siger hun til Effektivt Landbrug.

Hun tør ikke byde på, om årets arrangement får lige så mange deltagere som sidste år.

- Lige nu ser det ud til, at vejret bliver ok, og hvis det gør det, kommer der nok omkring 200.000 mennesker. Det skyldes blandt andet, at der er lidt færre værter i år end sidste år. Men det er heller ikke så afgørende, som at dem, der kommer, får en god oplevelse, siger Birgitte Nygaard. 

På hjemmesiden økodag.dk kan man se, hvor arrangementerne foregår søndag.

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next