bannerPos

Økologiske plantedrikke med pant indtager køledisken

De nye økologiske drikke bliver solgt i pantflasker.

Henning K. Andersen

10-12-2018 09:10
Først skubbede Naturli’ Foods’ plantefars til oksekødet i køledisken. Nu er turen komme til komælken. I starten af det nye år indtager to nye plantedrikke kølemontren i landets supermarkeder.

Omtanke for natur og miljø ligger bag de nye produkter. Derfor kommer plantedrikkene i pantflasker, og det er breaking news både i Danmark og resten af verden.

Midt i januar 2019 er mejeriprodukternes tid som konge af supermarkedernes kølemontre historie. To nyudviklede økologiske plantedrikke fra Naturli’ Foods (lavet på mandel og havre) vil skubbe til komælken i kølemontren i 1800 butikker landet over.

-  I Naturli’ Foods går vi forrest ind i en fremtid, hvor vi vælger naturen, miljøet og dyrene til i stedet for at vælge fra. Vi vil gerne være med til at ændre måden, vi spiser og drikker på. Og forbrugere er helt med. Derfor lancerede vi plantefarsen Hakket i køledisken for et år siden – side om side med hakket oksekød – og det er en kæmpe succes. Nu er tiden kommet til mælken, siger Henrik Lund, der er direktør i Naturli’ Foods.

Plantedrikker vokser 30 procent
Salget af plantedrikke er i de senere år vokset 25-30 perocent pr år. Mange ønsker at skifte mælken ud med plantedrikke, fordi de belaster naturen mindre – både med hensyn til CO2 udslip og forbrug af vand til produktion. 

- Derfor går vi også forrest denne gang med nyudviklede plantedrikke, der kan bruges i de samme situationer som komælk. Vi har arbejdet rigtig meget med runde smagsvarianter, som rigtig mange har sagt god for. Vores plantedrikke vil være super velsmagende, økologiske og kolde. Jeg forventer, at mange, som normalt drikker komælk, vil vælge plantevejen helt eller delvist til. Når man smager de nye produkter, fristes man til at spørge om det her er mælk uden mælk, siger Henrik Lund. 

Drikkene er desuden tilsat calcium udvundet af alger. Naturli’ havde også et ønske om at tilsætte B12 og D2, men tillader reglerne ikke, når det er et økologisk produkt. Naturli Foods håber, at reglerne bliver lavet om, så det bliver tilladt at tilsætte B12 i et økologisk produkt.

Pantflasker for første gang 
- I Naturli’ Foods vil vi gerne gå forrest på naturens vegne. Derfor har vi arbejdet hårdt for, at vores flasker blev en del af pantsystemet, og det er lykkedes! Det er første gang i Danmark – ja, første gang i hele verden, at plantedrikke kommer i pantflasker. Det er et vigtigt skidt i forhold til at komme plastic i naturen til livs, siger Henrik Lund. 

Flaskerne bliver en del af det danske pantsystem og får en pant på 1,5 kr. 

- Erfaringen viser, at pantsystemet gør en positiv forskel for naturen. Pant motiverer rigtig mange til genbrug. Desuden er plastflasken lavet af PET materiale, som også kan sorteres som plast på genbrugsstationen, hvis man ikke får afleveret sine flasker i butikken. Det er en stor og positiv gevinst i forhold til den traditionelle papkarton, som ryger til restaffald og bliver brændt, siger Henrik Lund.

Plastic Change håber andre bliver inspireret
- Vi er meget begejstrede for, at det er lykkedes Naturli’ Foods at få deres nye flaske omfattet af pantsystemet og vi håber, at der kan inspirere andre virksomheder til at tænke i samme baner, udtaler direktør og stifter af Plastic Change, Henrik Beha Pedersen. 

- Vores erfaringer med pantordninger er, at de både mindsker risikoen for, at produkterne ender som affald i naturen og samtidig skaber det mulighed for, at produktet kan genanvendes. Stor ros til Naturli’ Foods herfra, kommer det fra Henrik Beha Pedersen.

De nye drikke er lavet på baggrund af mandel og havre fra nærmarkederne (Europa). I midten af januar (uge 3) er de nye drikke ude i 1800 butikker over hele landet i kæderne Dagrofa, Salling Group, Nemlig.com og Rema1000 samt Coop.
 

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1564 (31279 artikler)Prev1234567156215631564Next