bannerPos

ØRD: Overtrædelser kan undgås

Den danske økologikontrol er stærk, og økologer skal være klar til kontrol hver dag, konstaterer Erik Andersen, direktør i ØkologiRådgivning Danmark.

Henning K. Andersen

24-09-2018 13:11
ØkologiRådgivning Danmark har udarbejdet en guide til at undgå de hyppigste fejl og overtrædelser i forbindelse med økologikontrollen. Direktøren opfordrer økologer til at bruge den og være klar til kontrol – hver dag.

En ny guide på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside skal hjælpe økologiske landmænd med at undgå fejl i forbindelse økologikontrollen. 

- Vi vil som rådgivere gøre alt, hvad vi kan for sammen med landmændene at minimere risikoen for fejl. Vores fornemmeste opgave er at gøre opmærksom på Ø-mærkets store værdi og hjælpe landmændene med at holde styr på regler og krav. Det gør vi dagligt i rådgivningen ude på bedrifterne og nu også med denne guide, der har fokus på de hyppigste overtrædelser, siger Erik Andersen.

I guiden forklarer ØRDs fagrådgivere hvordan, reglerne skal forstås, og hvordan man praktisk indretter sig i mark og stald, så man overholder dem. Guiden omfatter de hyppigste fejl og mangler, som økologikontrollen registrerer.

Skal være klar til kontrol hver dag
- Jeg vil opfordre alle til at bruge guiden og i det hele taget have fokus på at sikre kontrolbesøg uden anmærkninger. Det gør man ved at tilrettelægge de daglige rutiner efter det. Vi har en stærk økologikontrol, og økologer skal være klar til kontrol - hver dag, konstaterer Erik Andersen, der er overbevist om, at de fleste overtrædelser ikke sker bevidst. 

- Det er et omfattende regelsæt med mange krav og med dokumentation, man skal huske at føre. Vi taler om det ved de såkaldte omlægningstjek, men de ligger ofte hele og halve år før, bedrifterne reelt bliver lagt om, så noget går måske tabt i mellemtiden, siger Erik Andersen.

Andelen af overtrædelser i økologikontrollen steg i 2017 i forhold til tidligere. I de fleste tilfælde er der tale om ’papirfejl’, men der er også overtrædelser, der vedrører dyrenes forhold i stald og mark. På husdyrsiden er der relativt flest overtrædelser for svin og fjerkræ og færrest for kvæg.  
 

Høsten er startet sent i Spanien

Det har været en rimelig vækstsæson, og de første udbytter i vinterbyg ligger på pæne normaludbytter. Det fortæller jyske Vagn Fog-Petersen, der driver 200 hektar i det sydøstlige Spanien.

- En foderplan er ligegyldig, hvis køerne sorterer

D&K-rådgiver Rasmus Bygum-Krarup fastslog vigtigheden af at lave en foderblanding, køerne ikke skiller ad.

Semler Agro vil etablere ny afdeling på Lolland-Falster

Semler Agro og Søllested Maskinforretning er ikke blevet enige om en aftale om John Deere-salg i fremtiden, og nu leder Semler Agro efter et nyt domicil på Lolland-Falster. Det er helt afgørende, at vi fortsat er tæt på kunderne, siger Semler Agros direktør.

Katastrofe-høst på op mod halvdelen af de franske marker

Især vinterrapsen er hårdt ramt af tørkeperioder. - Men også mange kornavlere i det centrale Frankrig vil blive positivt overrasket, hvis de høster en tredjedel af deres normaludbytte, siger danske Karsten Work, der driver landbrug i Frankrig.

Slagtesvineproducenter forventer at producere mindre

Dansk slagtesvineproduktion vil falde 4-6 procent i de kommende tre år, vurderer Landsforeningen af Dansk Svineproducenter efter at have lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer.

Dybt uenige Aarhus-professorer: - Jeg mener, at Stiig Markager tager fejl i flere påstande

Det er problematisk, at professor i havbiologi Stiig Markager udtaler sig om forhold, der ligger uden for hans fagområde, lyder det fra Jørgen E. Olesen, professor i agroøkologi.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.
Side 1 af 1573 (31459 artikler)Prev1234567157115721573Next