bannerPos

Markedsekspert: Svinekød kan stige 50 procent i 2019

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
07-12-2018 14:28
Svækket euro og svinepest i Kina er en tikkende bombe under kødprisen. Men stigende kornpriser kan tage luften af festen, hvis man ikke får sig dækket af på fodersiden. Det vurderede markedsekspert Peter Arendt, minAgro, da Messe C i går varmede op til NutriFair 2019 i Fredericia.

Hvis alt flasker sig, er der potentiale til, at svinekød kan stige med op imod 50 procent næste år.

Det vurderer Effektivt Landbrugs faste markedsekspert Peter Arendt, der driver handelsrådgivningsfirmaet minAgro. Hans vurdering kom i går på et møde for udstillere og presse op til den kommende landbrugsmesse NutriFair 2019 i Messe C i Fredericia.

Peter Arendt understreger, at der er en række faktorer, der skal gå op i en højere enhed, hvis svinepriserne skal gå så markant op som 50 procent. Ikke desto mindre er der potentiale i markedet til det, vurderer han.

Svinepest er dark horse

At den animalske produktion kommer til at opleve bedre tider næste år, og at svineprisen kommer op i 2019, er Peter Arendt ikke i tvivl om.

Dels er svineproduktionen i EU på vej en anelse ned. Dels ventes eksporten ud af EU at stige næste år. Og så er svinepest i Kina, som ifølge Peter Arendt synes ude af kontrol, en meget stor ubekendt i hele ligningen.

- Kinas situation er en tikkende bombe under kødprisen i Europa. Og svineprisen kan komme tilbage på 2015-niveau i løbet af 2019. Det vil sige, at der er et potentiale til en 50 procents stigning, pointerede Peter Arendt i går i Fredericia.

Mens potentialet opad er stort, ser Peter Arendt ikke den store risiko for prisfald i sine prognoser, hvis man ser bort fra risikoen for svinepest i Danmark. 

Svinekød er nemlig så langt nede i pris herhjemme, at potentialet i nedadgående retning er minimalt. Aktuelt handles svinekød i Danmark eksempelvis i den nederste del af de seneste ti års prisniveau.

- Til gengæld er det prispositivt for svinekødseksporten, at euro ser ud til at blive svækket over for dollar i 2019. En svag euro styrker som bekendt Europas konkurrenceevne på eksportmarkederne i forhold til USA, forklarede Peter Arendt. 

Køb foder nu

Han tilføjede dog også, at kødproducenterne skal se at få sig dækket af på fodersiden. Aktuelt er sojaprisen lav. Og potentialet opad er mere sandsynligt end et yderligere fald. Samtidig er foderhvede handelsteknisk inde i en opadgående trend, som ser ud til at kunne fortsætte.

I både 2007 og 2010 steg kornet markant. Og Peter Arendt vil ikke udelukke, at det scenarie kan blive gentaget i 2019 i et eller andet omfang.

- Hvis produktionen skuffer igen i 2019, så kan vi få et nyt ryk opad. Så dæk af og køb foder nu, rådede Peter Arendt. Under NutriFair, der åbner om 40 dage, står han klar på messen til at dele ud af sin viden om råvaremarkederne. 
 

Vi herude skaber velfærds-grundlaget

Vi vil gerne producere og bidrage til en sund økonomi, men vi har brug for, at vilkårene for landbruget forbedres markant, påpeger næstformanden for Landbo Syd.

Hestebønner har erstattet soja

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken, blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Nordjyske landmænd vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år

Selvom tørken gjorde ondt sidste år, blev landbrugets resultat bedre end i 2015 og 2016, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Både økologisk og konventionelt landbrug skal omstille til klimaneutralitet

Både økologisk og konventionel drift er udfordret i forhold til klimaaftrykket. Begge skal omstille til klimaneutralitet, og det skal gå stærkt, skriver Michael Minter fra Concito i en replik til Jens Iversen, Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1545 (30888 artikler)Prev1234567154315441545Next