bannerPos

Markedsekspert: Svinekød kan stige 50 procent i 2019

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
07-12-2018 14:28
Svækket euro og svinepest i Kina er en tikkende bombe under kødprisen. Men stigende kornpriser kan tage luften af festen, hvis man ikke får sig dækket af på fodersiden. Det vurderede markedsekspert Peter Arendt, minAgro, da Messe C i går varmede op til NutriFair 2019 i Fredericia.

Hvis alt flasker sig, er der potentiale til, at svinekød kan stige med op imod 50 procent næste år.

Det vurderer Effektivt Landbrugs faste markedsekspert Peter Arendt, der driver handelsrådgivningsfirmaet minAgro. Hans vurdering kom i går på et møde for udstillere og presse op til den kommende landbrugsmesse NutriFair 2019 i Messe C i Fredericia.

Peter Arendt understreger, at der er en række faktorer, der skal gå op i en højere enhed, hvis svinepriserne skal gå så markant op som 50 procent. Ikke desto mindre er der potentiale i markedet til det, vurderer han.

Svinepest er dark horse

At den animalske produktion kommer til at opleve bedre tider næste år, og at svineprisen kommer op i 2019, er Peter Arendt ikke i tvivl om.

Dels er svineproduktionen i EU på vej en anelse ned. Dels ventes eksporten ud af EU at stige næste år. Og så er svinepest i Kina, som ifølge Peter Arendt synes ude af kontrol, en meget stor ubekendt i hele ligningen.

- Kinas situation er en tikkende bombe under kødprisen i Europa. Og svineprisen kan komme tilbage på 2015-niveau i løbet af 2019. Det vil sige, at der er et potentiale til en 50 procents stigning, pointerede Peter Arendt i går i Fredericia.

Mens potentialet opad er stort, ser Peter Arendt ikke den store risiko for prisfald i sine prognoser, hvis man ser bort fra risikoen for svinepest i Danmark. 

Svinekød er nemlig så langt nede i pris herhjemme, at potentialet i nedadgående retning er minimalt. Aktuelt handles svinekød i Danmark eksempelvis i den nederste del af de seneste ti års prisniveau.

- Til gengæld er det prispositivt for svinekødseksporten, at euro ser ud til at blive svækket over for dollar i 2019. En svag euro styrker som bekendt Europas konkurrenceevne på eksportmarkederne i forhold til USA, forklarede Peter Arendt. 

Køb foder nu

Han tilføjede dog også, at kødproducenterne skal se at få sig dækket af på fodersiden. Aktuelt er sojaprisen lav. Og potentialet opad er mere sandsynligt end et yderligere fald. Samtidig er foderhvede handelsteknisk inde i en opadgående trend, som ser ud til at kunne fortsætte.

I både 2007 og 2010 steg kornet markant. Og Peter Arendt vil ikke udelukke, at det scenarie kan blive gentaget i 2019 i et eller andet omfang.

- Hvis produktionen skuffer igen i 2019, så kan vi få et nyt ryk opad. Så dæk af og køb foder nu, rådede Peter Arendt. Under NutriFair, der åbner om 40 dage, står han klar på messen til at dele ud af sin viden om råvaremarkederne. 
 

BL vil debattere natur med økologerne

Bæredygtigt Landbrug arrangerer debat med deltagelse af Økologisk Landsforening i dag på Naturmøde i Hirtshals.

Kalvenotering til debat

På Danske Slagtekalveproducenters sommermøde slap direktøren for Himmerlandskød, Lars Andersen, ikke uden om kritiske spørgsmål fra producenterne.

Landbrugets lavbundsjorder udfordrer klimaet

Jeg er rigtig glad for at se, at erhvervet har besluttet sig for at være en del af løsningen og ikke fremstå som klimaproblemet, skriver Poul Erik Jørgensen.

Stemningen er vendt fuldstændigt

Afregningsprisen er ved at komme på rette kurs, årsregnskabet for et barskt år er landet, og optimismen kan spores. Ifølge chefkonsulent i driftsøkonomi hos Centrovice, Søren Bækholm, er det nu oplagt at få lagt en strategi for den fremadrettede produktion.

DLG opkøber grovvareselskab i Sønderjylland

DLG har opkøbt Hindrichsens Eftf. A/S i Højer ved Tønder. Ejer af Hindrichsen ønsker at gå på pension.
Side 1 af 1548 (30942 artikler)Prev1234567154615471548Next