bannerPos

Markedsekspert: Svinekød kan stige 50 procent i 2019

Foto: Colorbox

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
07-12-2018 14:28
Svækket euro og svinepest i Kina er en tikkende bombe under kødprisen. Men stigende kornpriser kan tage luften af festen, hvis man ikke får sig dækket af på fodersiden. Det vurderede markedsekspert Peter Arendt, minAgro, da Messe C i går varmede op til NutriFair 2019 i Fredericia.

Hvis alt flasker sig, er der potentiale til, at svinekød kan stige med op imod 50 procent næste år.

Det vurderer Effektivt Landbrugs faste markedsekspert Peter Arendt, der driver handelsrådgivningsfirmaet minAgro. Hans vurdering kom i går på et møde for udstillere og presse op til den kommende landbrugsmesse NutriFair 2019 i Messe C i Fredericia.

Peter Arendt understreger, at der er en række faktorer, der skal gå op i en højere enhed, hvis svinepriserne skal gå så markant op som 50 procent. Ikke desto mindre er der potentiale i markedet til det, vurderer han.

Svinepest er dark horse

At den animalske produktion kommer til at opleve bedre tider næste år, og at svineprisen kommer op i 2019, er Peter Arendt ikke i tvivl om.

Dels er svineproduktionen i EU på vej en anelse ned. Dels ventes eksporten ud af EU at stige næste år. Og så er svinepest i Kina, som ifølge Peter Arendt synes ude af kontrol, en meget stor ubekendt i hele ligningen.

- Kinas situation er en tikkende bombe under kødprisen i Europa. Og svineprisen kan komme tilbage på 2015-niveau i løbet af 2019. Det vil sige, at der er et potentiale til en 50 procents stigning, pointerede Peter Arendt i går i Fredericia.

Mens potentialet opad er stort, ser Peter Arendt ikke den store risiko for prisfald i sine prognoser, hvis man ser bort fra risikoen for svinepest i Danmark. 

Svinekød er nemlig så langt nede i pris herhjemme, at potentialet i nedadgående retning er minimalt. Aktuelt handles svinekød i Danmark eksempelvis i den nederste del af de seneste ti års prisniveau.

- Til gengæld er det prispositivt for svinekødseksporten, at euro ser ud til at blive svækket over for dollar i 2019. En svag euro styrker som bekendt Europas konkurrenceevne på eksportmarkederne i forhold til USA, forklarede Peter Arendt. 

Køb foder nu

Han tilføjede dog også, at kødproducenterne skal se at få sig dækket af på fodersiden. Aktuelt er sojaprisen lav. Og potentialet opad er mere sandsynligt end et yderligere fald. Samtidig er foderhvede handelsteknisk inde i en opadgående trend, som ser ud til at kunne fortsætte.

I både 2007 og 2010 steg kornet markant. Og Peter Arendt vil ikke udelukke, at det scenarie kan blive gentaget i 2019 i et eller andet omfang.

- Hvis produktionen skuffer igen i 2019, så kan vi få et nyt ryk opad. Så dæk af og køb foder nu, rådede Peter Arendt. Under NutriFair, der åbner om 40 dage, står han klar på messen til at dele ud af sin viden om råvaremarkederne. 
 

Vil have fat i de små landbrug

Alt for mange mindre landbrug er ikke medlemmer af familielandbrug- eller landboforening, mener NF Plus-formand Kurt Jørgensen. Det skal der laves om på.

Økonomimøde: - Gør det bedre, og jagt spild

Under onsdagens økonomimøde for mælkeproducenter blev kvægnøgleresultaterne for 2018 gennemgået. Kvægbrugskonsulenterne opfordrede til, at man går på spildjagt.

Usikkert med målinger i februar

Hos Yara Danmark er kvælstofprognosens lavere tilførsel af kvælstof forventet. Men usikkerheden fra målinger foretaget først i februar til korrekt niveau senere i sæson er stor og appellerer, ifølge chefagronomen, til brug af N-tester.

Bekæmp ukrudt så snart det er muligt

Det lune vejr har allerede sat gang i væksten i afgrøderne og dermed også ukrudtet. Vær klar til bekæmpelse af græsukrudt, når muligheden igen byder sig.

Kvælstofbehov reduceret med 10.000 tons

Kvælstofprognosen for 2019 er offentliggjort og viser, at der i dele af landet er et mindre behov for tilførsel af kvælstof, end kvælstofnormerne foreskriver.

Politi advarer om gps-tyverier fra landbrugsmaskiner

Politiet i Midt- og Vestjylland opfordrer landmænd og maskinstationer til at sikre gps-udstyr. Den seneste måned har man fået flere anmeldelser om tyveri.

Kolbøtter på svinemarkederne

Efter lang tids dødvande er det forventede opsving kommet i gang på svinenoteringerne i ind- og udland. Noteringen i Danmark stiger mandag med 20 øre for konventionelt svinekød, mens noteringen i Tyskland denne uge steg med over 50 øre.

Undgå ECA-vand til rengøring

ECA-vand indeholder ingen vaskeaktive stoffer og bør derfor ikke bruges til rengøring af malkeanlæg eller -tank, lyder det fra Seges.

Miljøministeren klæber til taburetten med valgflæsk

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skyder forbi, når han udelukkende giver landbruget skylden for Tolylfluanid og Dichlofluanid i drikkevandet, mener bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.
Side 1 af 1492 (29823 artikler)Prev1234567149014911492Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer