bannerPos

Nationalbanken: Banker bør tage tab på kriseramte landmænd

- Det bør være i både bankernes og landbrugets interesse, at de nødvendige tilpasninger i branchen foretages, mener Nationalbanken. Foto: Colourbox

Morten Ipsen

Journalist
05-12-2018 14:00
De fleste banker har rum til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer. Og de bør gøre det, mens renten fortsat er lav, vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

De fleste banker har plads til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer, og de bør ikke vente for længe med at gøre det, vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

- Det bør være i både bankernes og landbrugets interesse, at de nødvendige tilpasninger i branchen foretages, mens renten fortsat er lav, skriver Nationalbanken i analysen, hvor det konstateres, at landbruget har »uholdbart høj gæld«.

Samtidig er mange af bankernes lån til landbrugskunder misligholdt. Bankerne bør derfor acceptere tab på de ikke-levedygtige landbrug og hjælpe med at få jord og øvrige aktiver videre til bedrifter med bedre fremtidsudsigter, mener Nationalbanken.

- Også selvom det – i hvert fald midlertidigt – kan lægge et nedadgående pres på jordpriserne, tilføjer banken.

 

Kan lade sig gøre

Der er ikke noget til hinder for, at bankerne rydder op i landbrugsporteføljerne, mener Nationalbanken:
- Bankerne har allerede nedskrevet en del af lånene og har generelt en høj indtjening. De fleste banker vurderes derfor at have rum til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer.

Over halvdelen af kreditinstitutternes udlån til landbruget er til landbrug med en egenkapital på mindre end 30 procent af aktiverne.

Ses der udelukkende på bankernes udlån til branchen, det vil sige eksklusiv realkreditudlån, har cirka 80 procent lav egenkapital.

I juni 2018 var cirka 40 procent af de mellemstore bankers landbrugsudlån misligholdt. For de store banker er tallet cirka 10 procent.

Historien viser, at kun få landbrug har formået at vende deres økonomiske situation til det bedre.

 

Hånden under

Dertil kommer, at mere end 80 procent af landbrugets samlede gæld til kreditinstitutter er variabelt forrentet – herunder al bankgæld.

Derfor forventer Nationalbanken, at heltidslandbrugenes finansielle omkostninger samlet set stiger 67 procent, hvis renterne stiger med 2,5 procentpoint.

Ifølge Nationalbanken var bankernes kreditgivning for lempelig op til sidste finanskrise, og det hæmmer fortsat landbruget her ti år efter.

Bankerne kan have et ønske om at holde hånden under nødlidende landbrugskunder, vurderer Nationalbanken.

- Hvis mange landbrug sættes til salg samtidigt i et område, kan det give et lokalt prispres. I så fald vil det give højere, realiserede tab hos de banker, som har udlån til landbrug i det område. Det kan få nogle banker til at holde kunstigt liv i landbrug, som ellers måtte gå konkurs, skriver Nationalbanken i analysen.

På den måde har mange ikke-levedygtige landbrug i en årrække undgået konkurs, vurderer Nationalbanken.

Se mere i rapporten »Finansiel stabilitet — 2. halvår 2018« på Nationalbankens hjemmeside.

 

Marked: Tyske svinepriser står overfor markante stigninger

Der er stor efterspørgsel på smågrise i Tyskland, og derfor er der udsigt til markante prisstigninger, skriver Danske Svineproducenter.

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.-6. juli

Horsch sætter omsætningsrekord

I 2018 opnåede Horsch den største omsætning i firmaets historie.

Prognose: Smågrisepriser bliver bedre end forventet

Den sæsonmæssige nedtur i tredje og fjerde kvartal bør blive moderat, lyder vurderingen i en ny prognose for smågrisepriserne.

LDM-advokat om Arla-aftale: Vent med at skrive under

Arlas nye aftale, som venter på underskrift fra andelshaverne, giver mindre indflydelse, mere ulighed og farvel til vedtægterne, mener Lauge Fastrup.

Afregningspris, afregningspris, afregningspris

Afregningsprisen har ikke givet overskud til ordentlig honorering og normalt vedligehold for den gennemsnitlige mælkeproducent, mener LDM-formand.
Side 1 af 1495 (29881 artikler)Prev1234567149314941495Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer