bannerPos

Nationalbanken: Banker bør tage tab på kriseramte landmænd

- Det bør være i både bankernes og landbrugets interesse, at de nødvendige tilpasninger i branchen foretages, mener Nationalbanken. Foto: Colourbox

Morten Ipsen

Journalist
05-12-2018 14:00
De fleste banker har rum til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer. Og de bør gøre det, mens renten fortsat er lav, vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

De fleste banker har plads til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer, og de bør ikke vente for længe med at gøre det, vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

- Det bør være i både bankernes og landbrugets interesse, at de nødvendige tilpasninger i branchen foretages, mens renten fortsat er lav, skriver Nationalbanken i analysen, hvor det konstateres, at landbruget har »uholdbart høj gæld«.

Samtidig er mange af bankernes lån til landbrugskunder misligholdt. Bankerne bør derfor acceptere tab på de ikke-levedygtige landbrug og hjælpe med at få jord og øvrige aktiver videre til bedrifter med bedre fremtidsudsigter, mener Nationalbanken.

- Også selvom det – i hvert fald midlertidigt – kan lægge et nedadgående pres på jordpriserne, tilføjer banken.

 

Kan lade sig gøre

Der er ikke noget til hinder for, at bankerne rydder op i landbrugsporteføljerne, mener Nationalbanken:
- Bankerne har allerede nedskrevet en del af lånene og har generelt en høj indtjening. De fleste banker vurderes derfor at have rum til at få ryddet op i deres landbrugsporteføljer.

Over halvdelen af kreditinstitutternes udlån til landbruget er til landbrug med en egenkapital på mindre end 30 procent af aktiverne.

Ses der udelukkende på bankernes udlån til branchen, det vil sige eksklusiv realkreditudlån, har cirka 80 procent lav egenkapital.

I juni 2018 var cirka 40 procent af de mellemstore bankers landbrugsudlån misligholdt. For de store banker er tallet cirka 10 procent.

Historien viser, at kun få landbrug har formået at vende deres økonomiske situation til det bedre.

 

Hånden under

Dertil kommer, at mere end 80 procent af landbrugets samlede gæld til kreditinstitutter er variabelt forrentet – herunder al bankgæld.

Derfor forventer Nationalbanken, at heltidslandbrugenes finansielle omkostninger samlet set stiger 67 procent, hvis renterne stiger med 2,5 procentpoint.

Ifølge Nationalbanken var bankernes kreditgivning for lempelig op til sidste finanskrise, og det hæmmer fortsat landbruget her ti år efter.

Bankerne kan have et ønske om at holde hånden under nødlidende landbrugskunder, vurderer Nationalbanken.

- Hvis mange landbrug sættes til salg samtidigt i et område, kan det give et lokalt prispres. I så fald vil det give højere, realiserede tab hos de banker, som har udlån til landbrug i det område. Det kan få nogle banker til at holde kunstigt liv i landbrug, som ellers måtte gå konkurs, skriver Nationalbanken i analysen.

På den måde har mange ikke-levedygtige landbrug i en årrække undgået konkurs, vurderer Nationalbanken.

Se mere i rapporten »Finansiel stabilitet — 2. halvår 2018« på Nationalbankens hjemmeside.

 

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.

Arla inviterer til kæmpe madfest i Aarhus og København

Tag på bæredygtighedsskattejagt, smag på nye råvarer eller lær at trylle madrester om til lækre måltider, når Arla igen i år afholder årets sjoveste madfestival for børn og barnlige sjæle. Særligt bæredygtige madvaner er på menuen ved dette års Arla Food Fest, der kan opleves i København d. 31. august og i Aarhus fra d. 6.-8. september.

Nord-West-noteringen statisk for 4. uge i træk

For fjerde uge i træk er den tyske Nord-West-notering for smågrise uændret. Og der er ikke meget, der tyder på ændringer fremadrettet.
Side 1 af 1573 (31447 artikler)Prev1234567157115721573Next