bannerPos

Penge for rådgivning: - Vi skal da ikke selv begynde at indføre afgifter

Rådgivningen betaler allerede i dag til det politiske arbejde i landbrugets foreninger, siger Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening.

Lasse Ege Pedersen

13-11-2018 07:30
Forslaget om at indføre afgift på rådgivning, som skal gå til Landbrug & Fødevarer, er dårligt, mener Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening.

En ny afgift på rådgivning er en rigtig dårlig idé.

Sådan lyder det fra Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening og næstformand i rådgivningsselskabet Sagro.
Sven Agergaard reager på de meldinger, som kom frem i weekendens avis og under Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i sidste uge, hvor Hanne Line Revsbech fra Djursland Landboforening talte for, at der bliver indført en afgift på den rådgivning, som landmænd køber i landboforeningernes rådgivningsselskaber. Afgiften skal gå til at dække omkostningerne ved det lobbyarbejde, som Landbrug & Fødevarer udfører.

Dermed kommer de landmænd, der i dag ikke er medlemmer til at bidrage til fællesskabet i Landbrug & Fødevarer, mener hun. Hanne Line Revsbech fortalte i weekenden, at hun mener, at Landbrug & Fødevarer har et stort problem med landmænd, der kører på »frihjul«.

Begge siddet i kontingentudvalg

Sven Agergaard og Hanne Line Revsbech har begge siddet med i det kontingentudvalg i Landbrug & Fødevarer, der har arbejdet med, hvordan organisationen skal håndtere fremtidens udfordring med, at der bliver færre og færre landmænd til at finansiere Landbrug & Fødevarers politiske arbejde.

Arbejdet mundede ud i, at Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse i september blev enige om en ny kontingentmodel, som kommer til at gælde fra 2020. Her kommer man fremover til at betale kontingent ud fra, hvor mange hektar og dyreenheder, man har.

Fra Sven Agergaard lyder det, at han er helt enig med Hanne Line Revsbech i, at der er for mange landmænd, der i dag ikke er medlem af Landbrug & Fødevarer, men som alligevel nyder godt af organisationens lobbyarbejde.

- Men det er jo sådan i dag, at rådgivningen allerede i dag betaler rigtig meget rundt omkring til det politiske arbejde i vores foreninger.

Rigtig, rigtig, rigtig meget. Problemet er, at nogle steder, der er de ikke klar over det, siger Sven Agergaard.
Han fortæller, at i Sagro der budgetterer man med at få et overskud, og det overskud udlodder man så til foreningerne, der ejer selskabet, som så kan bruge de penge på deres politiske arbejde.

Han fortæller, at han i timevis har diskuteret emnet med Hanne Line Revsbech i Landbrug & Fødevarers kontingentudvalg uden at de nogensinde er nået til enighed.

- Vi er nogle, der driver vores foreninger, hvor det kun kan lade sig gøre, fordi vores rådgivning bidrager. Og så bryder jeg mig ikke om, at der er nogle, der snakker afgift på rådgivning. Vi har kæmpet for at få alle afgifter fjernet, og så skal vi da ikke selv begynde at indføre dem, siger Sven Agergaard.

Bedste model vi kunne finde

Om den nye kontingentmodel som Landbrug & Fødevarer vedtog for nylig, lød det i weekenden fra Hanne Line Revsbech, at hun frygter, at den vil få nogle til at melde sig ud af Landbrug & Fødevarer, da kontingentet uomtvisteligt vil stige.

Og da stigningen i kontingentet for nogle vil komme så direkte frem for via et tillæg på den rådgivning, som landmændene alligevel køber, så bliver beløbet nemlig mere »synligt« og får måske nogle til at melde medlemskabet fra.

Fra Sven Agergaard lyder det, at han mener, at den nye model dog er den bedst mulige løsning, som der kunne findes. Især strukturudviklingen de seneste år har gjort, at antallet af aktive medlemmer er reduceret voldsomt. Da Landbrug & Fødevarer blev stiftet i 2009 var der over 31.000 aktive medlemmer. Ved seneste opgørelse er det tal skrumpet til lidt over 21.000 aktive medlemmer.

Dermed er der heller ingen vej uden om, at kontingentet for medlemskab af Landbrug & Fødevarer er nødt til at stige for Landbrug & Fødevarer, som ifølge Sven Agergaard allerede er blevet trimmet markant i de seneste år.

- Der er ikke nogen nemme modeller, og der er ingen modeller, som er nemme at implementere. Men det her er det mest retfærdige. Jo større produktion, jo mere betaler du.

- Og uanset hvad, så vil det blive dyrere. Vi bliver færre og færre. Personligt synes jeg, at det er latterligt, at jeg kun betaler 5.500 kroner i kontingent til min lokale forening, hvor de 4.400 kører videre til Landbrug & Fødevarer. Det er latterligt lavt, siger Sven Agergaard.

 

Vandforsyningsselskab ønsker samarbejde med landmænd

Trefor Vand, Danmarks fjerdestørste vandforsyningsselskab, står over for at skulle lave hundredvis af aftaler med landmænd om pesticidfri drift nær vandboringer. Selskabets virkemiddel lige nu er frivillige aftaler. Selskabet vil lave aftale både inde og uden for BNBO.

Agromek-bussen er stort set fyldt til Borgeby

Der er ved at være fyldt op i Agromek-bussen, der kører fra Midtjylland til Sydsverige i forbindelse med Borgeby Fältdagar den 26. juni. Men det er stadig muligt at komme med.
Side 1 af 1564 (31279 artikler)Prev1234567156215631564Next