Penge for rådgivning: - Vi skal da ikke selv begynde at indføre afgifter

Lasse Ege Pedersen 13-11-2018 07:30:08
Rådgivningen betaler allerede i dag til det politiske arbejde i landbrugets foreninger, siger Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening.
Forslaget om at indføre afgift på rådgivning, som skal gå til Landbrug & Fødevarer, er dårligt, mener Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening.

En ny afgift på rådgivning er en rigtig dårlig idé.

Sådan lyder det fra Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening og næstformand i rådgivningsselskabet Sagro.
Sven Agergaard reager på de meldinger, som kom frem i weekendens avis og under Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i sidste uge, hvor Hanne Line Revsbech fra Djursland Landboforening talte for, at der bliver indført en afgift på den rådgivning, som landmænd køber i landboforeningernes rådgivningsselskaber. Afgiften skal gå til at dække omkostningerne ved det lobbyarbejde, som Landbrug & Fødevarer udfører.

Dermed kommer de landmænd, der i dag ikke er medlemmer til at bidrage til fællesskabet i Landbrug & Fødevarer, mener hun. Hanne Line Revsbech fortalte i weekenden, at hun mener, at Landbrug & Fødevarer har et stort problem med landmænd, der kører på »frihjul«.

Begge siddet i kontingentudvalg

Sven Agergaard og Hanne Line Revsbech har begge siddet med i det kontingentudvalg i Landbrug & Fødevarer, der har arbejdet med, hvordan organisationen skal håndtere fremtidens udfordring med, at der bliver færre og færre landmænd til at finansiere Landbrug & Fødevarers politiske arbejde.

Arbejdet mundede ud i, at Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse i september blev enige om en ny kontingentmodel, som kommer til at gælde fra 2020. Her kommer man fremover til at betale kontingent ud fra, hvor mange hektar og dyreenheder, man har.

Fra Sven Agergaard lyder det, at han er helt enig med Hanne Line Revsbech i, at der er for mange landmænd, der i dag ikke er medlem af Landbrug & Fødevarer, men som alligevel nyder godt af organisationens lobbyarbejde.

- Men det er jo sådan i dag, at rådgivningen allerede i dag betaler rigtig meget rundt omkring til det politiske arbejde i vores foreninger.

Rigtig, rigtig, rigtig meget. Problemet er, at nogle steder, der er de ikke klar over det, siger Sven Agergaard.
Han fortæller, at i Sagro der budgetterer man med at få et overskud, og det overskud udlodder man så til foreningerne, der ejer selskabet, som så kan bruge de penge på deres politiske arbejde.

Han fortæller, at han i timevis har diskuteret emnet med Hanne Line Revsbech i Landbrug & Fødevarers kontingentudvalg uden at de nogensinde er nået til enighed.

- Vi er nogle, der driver vores foreninger, hvor det kun kan lade sig gøre, fordi vores rådgivning bidrager. Og så bryder jeg mig ikke om, at der er nogle, der snakker afgift på rådgivning. Vi har kæmpet for at få alle afgifter fjernet, og så skal vi da ikke selv begynde at indføre dem, siger Sven Agergaard.

Bedste model vi kunne finde

Om den nye kontingentmodel som Landbrug & Fødevarer vedtog for nylig, lød det i weekenden fra Hanne Line Revsbech, at hun frygter, at den vil få nogle til at melde sig ud af Landbrug & Fødevarer, da kontingentet uomtvisteligt vil stige.

Og da stigningen i kontingentet for nogle vil komme så direkte frem for via et tillæg på den rådgivning, som landmændene alligevel køber, så bliver beløbet nemlig mere »synligt« og får måske nogle til at melde medlemskabet fra.

Fra Sven Agergaard lyder det, at han mener, at den nye model dog er den bedst mulige løsning, som der kunne findes. Især strukturudviklingen de seneste år har gjort, at antallet af aktive medlemmer er reduceret voldsomt. Da Landbrug & Fødevarer blev stiftet i 2009 var der over 31.000 aktive medlemmer. Ved seneste opgørelse er det tal skrumpet til lidt over 21.000 aktive medlemmer.

Dermed er der heller ingen vej uden om, at kontingentet for medlemskab af Landbrug & Fødevarer er nødt til at stige for Landbrug & Fødevarer, som ifølge Sven Agergaard allerede er blevet trimmet markant i de seneste år.

- Der er ikke nogen nemme modeller, og der er ingen modeller, som er nemme at implementere. Men det her er det mest retfærdige. Jo større produktion, jo mere betaler du.

- Og uanset hvad, så vil det blive dyrere. Vi bliver færre og færre. Personligt synes jeg, at det er latterligt, at jeg kun betaler 5.500 kroner i kontingent til min lokale forening, hvor de 4.400 kører videre til Landbrug & Fødevarer. Det er latterligt lavt, siger Sven Agergaard.

 

Dansk problemulv skal nedlægges i Tyskland

24-01-2019 08:00:19

Den danskfødte ulv, der er erklæret problemulv i Slesvig-Holsten, bliver snart reguleret væk, hvis det står til de lokale myndigheder i den nordtyske region.


Nye kornsorter kan påvirke foderværdien signifikant

24-01-2019 08:00:07

Kornsorter med høj enzymaktivitet fremmer foderkvaliteten væsentligt. Derfor arbejdes der ihærdigt med udviklingen af nye sorter.


Klimaminister vil drøfte udtagning af lavbundsjorder

24-01-2019 07:00:16

Landbruget kommer til at skulle levere i fremtiden for at sænke udledningen af klimagasser, forsikrer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) overfor kritisk opposition i Folketinget. Han vil dog ikke sige noget om hvordan.


Frustreret vandråd skriver til ministeren

23-01-2019 16:32:28

Flere frustrerede medlemmer af Vandråd Djursland har sendt et åbent brev til ministeren. Hvorfor skal vi bruge tid og kræfter på et indspil, som ikke bliver brugt?


US-afgrøder fastholder ny stigende pristendens

23-01-2019 15:55:20

Der er atter kommet godt gang i efterspørgslen efter amerikanske afgrøder. Det kan ses på prisgrafen for især soja og majs, der fastholder den forholdsvis nye stigende pristendens. Prispotentialet opad er stort for amerikanske afgrøder og det vil den derfor også være for afgrødepriserne herhjemme.


Stort ryk ind ved åbent hus i Rimmerhus

23-01-2019 14:00:42

Masser af gæster, da Dansk Maskincenter i Rimmerhus ved Videbæk holdt åbent hus.


Fra halvtag til lukket bygning

23-01-2019 12:10:36

Da man ikke har haft lignende projekter at sammenligne med, har byggeriet af Quantafuels anlæg i Skive krævet mange korrektioner undervejs.


Grøn diesel-produktion går snart i gang

23-01-2019 12:00:49

Mandag holdt Quantafuel rejsegilde i Skive. Til juni er de som de eneste i verden klar til at omdanne plastaffald til bæredygtigt brændstof.


Nyt kartoffelcenter er indviet i Give

23-01-2019 11:39:58

Danespos ny forædlingsstation og hovedkontor, som skal skabe rammerne for fremtidens kartoffelplanter er nu blevet indviet.


Medarbejdere fra øverste hylde

23-01-2019 11:20:29

Claus Bruun Jørgensen i Tinglev er altid årvågen efter at rekruttere dygtige medarbejdere og elever til sin 2.000 søer store svineproduktion. Han har både udenlandske og danske ansatte.


Stillestående maskiner koster kassen

23-01-2019 11:00:52

En ny sprøjte, der kun bruges få gange om året, bliver hurtigt den største udgift. Det fremgår af en ny type beregning af de samlede omkostninger pr. afgrøde eller mark, som LandboThy har udviklet.


Ro i løbeafdelingen: Medarbejder introducerede ide

23-01-2019 11:00:37

Arbejdet i løbeafdelingen er blevet mere roligt, efter at en tidligere medarbejder introducerede en ny metode hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev.


75 procent af danske planteavlere vil gerne bruge gradueret gødskning

23-01-2019 10:30:40

Det viser en ny undersøgelse fra Yara blandt de skandinaviske landmænd om deres ønsker og forventninger til fremtidig anvendelse af præcisionslandbrug.


Debat: DN-Præsident på afveje

23-01-2019 10:00:29

Miljøet har det bedre. Det bør Danmarks Naturfredningsforening anerkende, mener skribenten.


Minus i svinestalden – opmuntring for 2019

23-01-2019 09:40:35

Mens svineproducenterne fra 2017 til 2018 har været på en historisk rutsjebanetur, er det gået mere jævnt for sig hos mælkeproducenterne. Sådan lød det i går, da LandboLimfjord fremlagde deres estimerede regnskabsresultater for 2018 og kiggede i krystalkuglen for 2019.


Ny genetik sætter fokus på osteproduktion

23-01-2019 09:00:57

Fra slutningen af januar vil man kunne bestille tyresæd fra den Italienske virksomhed Inseme direkte hos Mosegården A/S. Genetik, som blandt andet sætter fokus på mælk, der er velegnet til osteproduktion.


Nutrifair: Skab netværk og få ny viden i januar

10-12-2018 10:50:51

Der er mange gode grunde til at besøge Nutrifair. Hør både svineproducent Claus Bruun Jørgensen og kvægavler Rick van Heesch fortælle om, hvorfor du også bør dukke op i Fredericia den 16. og 17. januar.


Side 1 af 1440 (28781 artikler)Prev1234567143814391440Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer