Venstrefolk dybt bekymret: - Han burde være smidt ud på røv og albuer

Op til den snarlige lancering af nyt EU-udspil er det på ingen måde lykkedes for EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski at få dæmpet sine kritikere i Venstre, ovenpå en kontroversiel Twitter-opdatering i februar.

Næsten tre måneder er nu gået, siden EU’s nationalkonservative landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, en tidlig søndag aften ud af det blå på det sociale medie Twitter problematiserede Danmarks produktion af grise.

Kommissæren skrev, at der skal gøres noget ved »problemet« med intensiv svineproduktion i nogle lande, da landbruget skal være bæredygtigt. Han nævnte specifikt Holland, Danmark og Belgien som de lande, hvor der er flest grise pr. 100 hektar landbrugsjord. Hans eget hjemland Polen fremhævede han selv, som ikke havde så mange grise.

Efterfølgende nedtonede kommissæren betydningen af tweetet over for den gruppe fra Europa-Parlamentet, som havde stillet spørgsmål til det. Og til Effektivt Landbrug, der også havde spurgt ind til meningen med tweetet, lød det i et kryptisk mailsvar fra en talsmand i Kommissionen:

»Vi er nødt til at huske, at medlemsstater er forskellige, når det gælder landbrugssystemer. Nogle er mere intensive end andre, og de kan have forskellige effekter på klima og miljø. Vi er nødt til at huske det og støtte dem, der har mest behov«

Nyt tweet

I slutningen af april var den så gal igen. Her fik landbrugskommissæren igen på Twitter tilsyneladende klokken 17.23 den 29. april et behov for at konstatere, at der i Danmark er 3.764 grise pr. landbrugsbedrift, mens der i Polen kun er 64 grise pr. landbrugsbedrift.Til tweetet følger ingen uddybende forklaringer.

Bekymrende adfærd

Fra Venstre i Danmark lyder det, at polakkens adfærd på de sociale medier er dybt bekymrende. Ikke mindst fordi, at det kommer kort tid før EU-udspillet »Farm to fork« skal præsenteres. Udspillet handler om, hvordan man i EU fremmer bæredygtige fødevarer, og er en del af det større udspil, den såkaldte »Green Deal«, som går ud på at gøre EU klimaneutralt i 2050.

Venstres medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen og Venstres fødevareordfører i Folketinget, Erling Bonnesen er gået sammen om et debatindlæg, som kan læses på Effektivt Landbrugs hjemmeside, hvor de kritiserer kommissæren voldsomt.

- Vi kan desværre ikke fyre landbrugskommissæren - så var han allerede smidt ud på røv og albuer. Men vi kan forsøge at holde ham i ørerne og fortsætte med at være efter ham, så han ikke får lov, i modstrid med virkeligheden, at favorisere mindre landbrug under påstanden, at de er mere bæredygtige, skriver de to Venstrefolk i læserbrevet.

Asger Christensen uddyber:

- Han har sagt, at han er kommissær for samtlige landmænd i EU. Men jeg synes, for at bruge et nyt populært ord, at han udskammer de højteknologiske, moderne og klimarigtige landbrug med sine opdateringer, siger han, og forklarer, at han ville kunne finde utallige eksempler, hvor de højteknologiske landbrug overgår de mindre landbrug, når det kommer til både klima og miljø.

Han forklarer, at med de ting, som så småt også er ved at blive lækket omkring den kommende »Farm to fork«-strategi, kan han godt blive nervøs for, at der kommer til at stå ting, som vil give begrænsninger for de større landbrug.

- I går (mandag, red.) havde vi blandt andet møde med sundhedskommissæren (Stella Kyriakides fra Cypern, red.), og her blev der talt meget om reduktion af pesticider, fungicider og gødning, siger han.

Skal være på tæerne

Fra Asger Christensen lyder det, at sammenholdt med de drypvise meldinger på Twitter fra Janusz Wojciechowski, så er han virkelig bekymret.

- Vores danske fødevareminister skal saftsuseme også være på tæerne og holde øje med, hvad det er, som kommer, når de har ministerrådsmøder.

I et svar i februar i Folketinget fra Mogens Jensen til Erling Bonnesen om kommissærens tweet lød det da også, at ministeren ikke deler holdningen om, at antal dyr pr. hektar landbrugsareal siger noget som helst om bæredygtighed eller dyrevelfærd.

- Det siger noget om, at vi i Danmark er specialiserede og konkurrencedygtige på dette område, svarede Mogens Jensen.

Får ikke svar

I Europa-Parlamentet er kommissæren også blevet spurgt ind til, hvad meninger er bag det seneste tweet fra 29. april, men ifølge Asger Christensen er det blevet besvaret med, at det blot er en simpel konstatering.

- Vi får ikke noget svar. Men »closer to home« (tættere på hjemmet, red.) det hører vi ham sige hele tiden. I den situation som vi er i lige nu efter corona, så er det dog netop samhandel på tværs af landegrænser og kontinenter, som skal være med til få os i gang igen, siger Asger Christensen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også