Nu kommer de specialiserede no till-såmaskiner

Tirsdag afholdt Agrovi igen deres årlige og efterhånden meget velbesøgte markdemonstration af en række kendte og nye fabrikater af såmaskiner til direkte såning. – Vi ser nu en virkelig seriøs udvikling af nye, specialiserede såmaskiner fra fabrikanterne, understerger Hans Henrik Fredsted.

I går deltog over 200 tilmeldte planteavlere i Agrovis årlige markdemo af de nyeste såmaskiner til direkte såning i stub med snittet halm. Her studeres placeringen af hvedesåsæden med interesse efter en Horsch såmaskine. Fotos: Jørgen P. Jensen - Vi mærker klart en meget stigende interesse for no till - også godt hjulpet af de kommende krav om mindre udledning af CO2 fra landbruget, fastslår Hans Henrik Fredsted, chefkonsulent indenfor planteavl hos Agrovi. Forvalter på Rødkilde gods på Fyn, Nicolaj Bak Hansen, viser her Rødkildes nye Horizon såmaskine.  - Vi har nu i snart et år udelukkende sået vores forskellige korn og frø-afgrøder med denne engelske maskine, fortæller han. Rødkilde gods har foreløbig hjemtaget yderligere fire Horizon-maskiner, der kører forskellige steder i Danmark. Den nye Sly Boss-såmaskine kommer også fra England og er med et enkelt, skråtstillet skiveskær. - Det giver helt minimal jordarbejde. Faktisk løftes blot en rille i jorden, hvor udsæd og gødning lægges ind, hvorefter rillen lukkes til igen, lyder præsentationen. For de helt store jordarealer viser Amazon sin 15 meter brede Amazon Condo 1500C med de enkle tandskær. - Dette er den første i Danmark netop nu, fortæller Mikael Andersen, Amazon. Den kører i øjeblikket på Sjælland på en større ejendom med rapssåning. Det er en meget enkel maskine med minimal opharvning af jorden. Dog kan tandskær lettere få sten op end skriveskær. Tandskær på Amazon Condo 1500 C. Weaving GD6001T såmaskinen - her fra Lerchenborg gods med grev Christian i traktoren - er én af de mere udbredte fabrikater til direkte såning. - Umiddelbart ser jeg med mest interesse på maskinerne fra Sly Boss og Horizon, fortæller Claus Bay, der både driver Stenagergård ved Mesinge på Nordvestfyn og landbrug på Lolland.
- Jeg er overrasket over så mange forskellige såmaskiner her er. Det går bare stærkt - sidst jeg var til denne demo var der kun få maskiner. Det er fordi, der er købere til dem. 
- Jeg kan ikke mærke forskel i udbyttet mellem direkte såede marker og pløjede. Så ligeså godt tage besparelsen i timer og brændstof. 12 forskellige såmaskine-fabrikater til direkte såning blev vist i praksis i går med Agrovis demo - først med kun såning og efterfølgende også med gødningstildeling. Horizon med skråtstillede skiveskær. - Stort set alle indbudte fabrikanter er kommet med deres nyeste såmaskiner. Det viser interessen for at være fremme med udstyr til direkte såning, fortæller planteavlskonsulent Andreas Skov Rasmussen, der har koordineret markdemonstrationen.

Siden Agrovi lavede den første markdemo af såmaskiner til direkte såning, er der sket en stor udvikling indenfor no till.

Tirsdag afviklede Agrovi igen deres efterhånden årlige såmaskinedemo med i alt 12 maskinsæt med forskellige fabrikanter af de nyeste såmaskintyper til direkte såning.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også