Nyt fra konsulenten: Bekæmp græsukrudtet fra vækststart

Foråret banker på døren – det er nu, bekæmpelsesbehovet for græsukrudt skal kortlægges.

Italiensk rajgræs. Arkivfoto

- Det er nu, at det er en rigtig god ide at tage en tur til fods over vintersædsmarkerne og vurdere effekten af efterårsbehandlingerne, siger planteavlskonsulent Frederik Holm, Patriotisk Selskab.

Efteråret endte for de fleste vådt, og der er derfor en del marker, der ikke er ukrudtsbehandlet i efteråret. I disse marker skal der foretages en ukrudtsbekæmpelse, så snart der er vækst i planterne, og der kan køres i marken. Hold øje med vejrudsigten og undlad at behandle med udsigt til nattefrost.

Ukrudtsløsninger til vinterhvede

Patriotisk Selskabs foretrukne løsning mod italiensk rajgræs er en ren Cossack-løsning.

- Vi anbefaler en maksdosering på 0,93 liter pr. hektar plus 0,5 liter olie pr. hektar til store rajgræsser.

Er problemet agerrævehale og/eller væselhale, er den foretrukne løsning en blanding af Broadway og Atlantis. 

- Anvend 120 gram pr. hektar Broadway plus 0,5 liter pr. hektar Atlantis OD plus 0,5 liter pr. hektar PG26N. Er der tale om særlige problemområder, kan doseringen af Atlantis OD øges til 0,7 liter pr. hektar. Husk SU-restriktionerne ved anvendelse af blandt andet Atlantis OD og Othello i efteråret.

Ved store problemer

Ved meget store problemer med agerrævehale, italiensk rajgræs eller væselhale i vinterhvede - og kun i vinterhvede - kan det være aktuelt at tilsætte flydende gødning.

- Tilsæt 20 liter pr. hektar af N27 eller N32 til ukrudtsbehandling med midlerne Atlantis OD, Cossack OD, Rexade eller Broadway. På den måde fjernes vokslaget på ukrudtet, så optaget i planterne øges. Men husk, at blanding med flydende gødning altid medfører en forøget svidningsrisiko. Tilsætning af flydende gødning bør derfor kun ske, hvor den maksimale dosering af middel og normalt additiv ikke alene vurderes at kunne løse græsukrudtsproblemet, understreger Frederik Holm.

Læs også